Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta19818.06.201319

3271-2009 (354, 022)

Lausunnon antaminen Turun hallinto-oikeudelle/Teettämisuhan täytäntöönpano koskien Baghdadco Oy:n omistamia Turun Vapaavarasto Oy:n tiloissa olevia elintarvikkeita (Yth)

Tiivistelmä:

Lautakunta antaa Turun hallinto-oikeudelle lausunnon valituksesta, joka koskee elintarvikkeiden hävittämistä koskevaa päätöstä. Lausuntoehdotuksessa esitetään valituksen tutkimatta jättämistä tai vaihtoehtoisesti hylkäämistä.

Ksylk § 198

Hallintojohtaja Harri Lehtinen 17.6.2013:

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päätti 12.3.2013 § 57 elintarvikelain 68 §:n ja uhkasakkolain 15 §:n nojalla, että Baghdadco Oy:n omistamat Turun Vapaavarastossa olevat päätöksen liitteessä 2 yksilöidyt elintarvikkeet ja lisäksi ne elintarvikkeet, jotka ovat ehtineet vanhentua hävityspäivään mennessä, hävitetään viranomaisten toimesta Baghdadco Oy:n kustannuksella.

Samalla määrättiin, että päätöstä on noudatettava mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, jollei valitusviranomainen toisin määrää (elintarvikelaki § 78).

Baghdadco Oy on valittanut päätöksestä Turun hallinto-oikeudelle, joka on pyytänyt asiasta kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan lausuntoa 8.7.2013 mennessä.

Ehdotus annettavaksi lausunnoksi

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta palauttaa läheteasiakirjat, liittää oheen hallinto-oikeuden pyytämät asiakirjat ja ilmoittaa lausuntonaan asiaan kunnioittavasti seuraavaa:

Lautakunnan päätös on haastemiehen antaman todistuksen mukaan annettu Baghdadco Oy:lle tiedoksi 6.5.2013. Päätöksen liitteenä olleen valitusosoituksen mukaan valitusaika on kolmekymmentä (30) päivää päätöksen tiedoksisaannista sitä päivää lukuun ottamatta. Valitusaika on siten päättynyt 5.6.2013. Valituskirjelmä on lausuntopyyntöasiakirjojen mukaan toimitettu sähköpostitse hallinto-oikeudelle vasta 6.6.2013, joten valitus on tehty liian myöhään. Tästä syystä valitus tulee jättää tutkimatta liian myöhään tehtynä.

Mikäli valitus kuitenkin tutkitaan, toteaa kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta viitaten lausunnon liitteenä hallinto-oikeudelle toimitettavaan asiakirjaselvitykseen, että asiassa on toimittu elintarvikelain säännösten mukaisesti ja toimenpiteet ovat olleet asian laatuun ja laajuuteen nähden tarpeellisia ja välttämättömiä, jotta on vältetty vaara elintarvikkeiden, joiden jäljitettävyyttä ei ole pystytty varmistamaan sekä vanhentuneiden ja mahdollisesti pilaantuneiden elintarvikkeiden päätymisestä kuluttajille.

Muutoksenhakijan vaatimus siitä, että päätös tulisi kumota tai täytäntöönpano keskeyttää siitä syystä, että muutoksenhakija on esittänyt Turun kaupungille vahingonkorvausvaatimuksen ja nostanut kanteen tavaroiden varastoinnista vastannutta yhtiötä vastaan, on perusteeton. Lautakunnan päätökseen on ollut laissa mainitut perusteet, eivätkä riita-asioissa mahdollisesti annetut käräjäoikeuden ratkaisut voi vaikuttaa tämän hallintopäätöksen lopputulokseen.

Täytäntöönpanon osalta lautakunta toteaa, että kaikki päätöksessä mainitut sekä lausunnon ohessa toimitettavassa selvityksessä mainitut elintarvikkeet on kaupungin toimesta hävitetty 21.5.2013. Tästä syystä myös päätöksen täytäntöönpanon kieltäminen on tarpeetonta.

Elintarvikkeiden hävittämisestä aiheutuneet kustannukset yhteensä 8236,70 € tullaan perimään Baghdadco Oy:ltä tarvittaessa ulosottoteitse.

Lisätietoja antaa tarvittaessa ympäristöterveydenhuollon johtaja Liisa Palmu puh. 050 4071524, fax (02) 266 1066, postiosoite Linnankatu 55, 20100 Turku, sähköposti liisa.palmu@turku.fi.

Edellä esitetyin perustein kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta katsoo, että valitus tulee ensisijaisesti jättää tutkimatta tai toissijaisesti hylätä.

Oheismateriaali 1Valituskirjelmä 5.6.2013

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää antaa Turun hallinto-oikeudelle edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausTurun hallinto-oikeus