Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta19618.06.201317

7197-2013 (232)

Turun kaupungin osallistuminen Airisto-Velkuan yhtenäislupa-alueeseen (Ys)

Tiivistelmä:

Kaupungin vesialueita kaupungin lähisalmia lukuun ottamatta ehdotetaan edelleen liitettäväksi Airisto-Velkuan kalastusalueen yhtenäislupa-alueeseen. Yhtenäislupa-alue palvelee erityisesti veneestä tapahtuvaa vetouistelua.

Ksylk § 196

Ympäristönsuojelu, ympäristönsuojelusuunnittelija Olli-Pekka Mäki 11.6.2013

Kaupungin omistamat ja hallinnoimat vesialueet ovat olleet mukana vuonna 1992 perustetussa Airisto-Velkuan kalastusalueen yhtenäislupa-alueessa ympäristönsuojelulautakunnan 19.2.1992 tekemän päätöksen perusteella ja ne muodostavat olennaisen osan yhtenäislupa-alueesta. Yhtenäislupa-alueen etuna virkistyskalastuksessa on se, että kalastusta voi harjoittaa yhdellä kalastusluvalla eikä yhtenäisluvalla kalastettaessa ole samanlaisia vapojen lukumäärää koskevia rajoituksia kuin läänikohtaisella viehekalastusluvalla kalastettaessa. Yhtenäislupa-alue palvelee näin ollen erityisesti veneestä tapahtuvaa vetouistelua.

Airisto-Velkuan kalastusalue on esittänyt, että kaupungin omistamia ja hallinnoimia vesialueita voitaisiin edelleen sisällyttää virkistyskalastusta varten muodostettavaan yhtenäislupa-alueeseen. Aluetta esitetään kuitenkin muutettavaksi siten, että yhtenäislupa-alueen ulkopuolelle jäisivät kaupungin omistamat vesialueet Pitkäsalmesta, Pohjoissalmesta ja osasta Pukinsalmea, koska vetouistelu niiden alueella on usein ongelmallista kapeiden salmien, runsaan veneliikenteen sekä verkkokalastuksen vuoksi. Yhtenäinen lupa-alue laajenee toisaalta etelään Airistolle yksityisten osakaskuntien alueelle.

Kaupungin kaikilla vesialueilla voi edelleen kalastaa läänikohtaisella viehekalastusluvalla ja kaupungin omalla kalastusluvalla riippumatta siitä, kuuluuko alue yhtenäislupa-alueeseen vai ei.  

Yhtenäisluvasta saadut tulot käytetään Airisto-Velkuan kalastusalueen ilmoituksen mukaan kalavesien hoitoon ja kalastuksenvalvontaan alueella.

Kaupungin vesialueiden käytöstä yhtenäislupa-alueeseen tehdään erillinen sopimus kaupungin ja kalastusalueen kesken.

Liite 1Turun kaupungin vesialueet yhtenäislupa-alueessa

Oheismateriaali 1Airisto-Velkuan kalastusalueen yhtenäislupa-alue

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää, että Turun kaupungin omistamat ja hallinnoimat liitteen 1 mukaiset vesialueet voidaan toistaiseksi liittää Airisto-Velkuan kalastusalueen yhtenäislupa-alueeseen.

Yhtenäisluvasta saadut tulot on käytettävä yhtenäislupa-alueella tapahtuvaan kalavesien hoitoon ja kalastuksenvalvontaan.

Lisäksi lautakunta valtuuttaa ympäristönsuojelujohtaja Mikko Jokisen tai hänen määräämänsä neuvottelemaan ja hyväksymään tämän päätöksen mukaisen sopimuksen Airisto-Velkuan kalastusalueen kanssa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoAiristo-Velkuan kalastusalue
tpvYmpäristötoimiala, ympäristönsuojelu


Liitteet:

Ksylk § 196
Liite 1:Turun kaupungin vesialueet yhtenäislupa-alueessa