Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta16811.06.20133
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta18218.06.20133

15280-2008 (613, 627)

Asemakaavanmuutosluonnos "Turunmaan sairaala", 3 kaupunginosa (os. Kaskenkatu 13-15, Vuorikatu 8 b) (14/2009) (Ks)

Tiivistelmä:

Asemakaavanmuutoksen tarkoitus on mahdollistaa Turunmaan sairaalan laajentaminen ja toiminnallinen ajanmukaistaminen sekä sallia hoiva- ja palveluasuinrakentaminen osana sairaalan laajennushanketta. Ehdotuksen palautuksen jälkeen on kaava-alueen rajaus ja lähtökohdat muuttuneet. Kaavaluonnokseen on myös lisätty asuintontti Vuorikadun varrelta.

Ksylk § 168

Kaupunkisuunnittelu, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Iina Paasikivi 31.5.2013:

Aloite

Kaupunkisuunnittelun kaavoitusyksikkö on laatinut 20.5.2013 päivätyn luonnoksen tontin 1002 ja 14 maanomistajan, Fab Koy Kaskian ja Turunmaan sairaalan 25.11.2008 kirjatulla aloitteella. Kiinteistöyhtymä Heliander omistaa tontin 10-10 (Vuorikatu 8 b) ja on anonut asemakaavan muutosta omalle tontilleen 29.4.2013 (diaari 5260-2013).

Sairaalan laajentamista ja palveluasumista laajennuksen yhteydessä suunniteltiin vuodesta 2008 lähtien. Säätiö Eschnerska Frilasarettet osti tontin 1002 (Kaskenkatu 15 a) sairaalan laajennusta ja palveluasumista varten. Kaavaehdotus (5.9.2012 / 20.11.2012) eteni ympäristö- ja kaavoituslautakunnan käsittelyyn, joka palautti ehdotuksen uuteen valmisteluun 18.12.2012 § 543. Säätiö sai tämän jälkeen ostetuksi kortteliin kuuluvan huoltoasematontin (III-10-14).

Kaavatilanne ja nykytilanne

Voimassa oleva kaavatilanne käy ilmi kaavakartan liitteeltä ja OAS:sta.

Suunnitteluvaiheita

Sairaalan laajennusta ja asuntorakentamista on suunniteltu vuodesta 2008. Kaavaprosessin aiemmat vaiheet ja vuorovaikutus ilmenevät 5.9.2012 version selostuksesta ja vuorovaikutusraportista (ks. www.turku.fi/kaavahaku> Asemakaavat > työnimi "Turunmaan sairaala")

Asemakaavaluonnoksen lähtökohtia

Uusi luonnos lähtee siitä, että Kaskenkadun varrella olevan vanhan puutalon suojelu nousi ehdotusvaiheessa keskeiseksi ristiriidaksi. Sen ratkaisemiseksi hakija hankki omistukseensa Itäisen Pitkänkadun varrelta huoltamotontin. Huoltamotontin kautta voidaan saada kulku suunnittelualueelle, kun Kaskenkadun puutalon säilyttäminen estää tontille pääsyn.

Kiinteistöyhtiö Heliander on suunnitellut omistamansa tontin 10 tehokkaampaa käyttöä ja hakenut yhteistyötä sairaalan tontin kanssa kulun järjestämisestä ja autopaikkojen rakentamisesta. Tontti liitettiin mukaan luonnosvaiheeseen.

Hakija on perustellut tontin asemakaavan muutosta mm. seuraavasti:

Vuorovaikutus

Uuden tilanteen lähtökohtia ja luonnoksen ratkaisua esiteltiin osallisille naapureille tiedotustilaisuudessa 22.5.2013 (muistio oheismateriaalina). Mahdolliset kannanotot pyydetään toimittamaan lautakunnan luonnoskäsittelyn ajankohtaan mennessä. Museokeskuksen kannanotto ja Meidän Turku - Vårt Åbo ry:n mielipide on toimitettu 31.5. mennessä (oheismateriaali).

Tiedotustilaisuudessa nousi esille seuraavia näkökulmia:

Luonnos

Turunmaan sairaalan toiminnallinen parantaminen edellyttää uutta sisäänkäyntiratkaisua ja esteetöntä kulkua sekä sairaankuljetuksen yhteyttä. Luonnoksessa osoitetaan sairaalan tontti sekä säätiön omistamat kaksi tonttia (1002 ja 14) yhdeksi korttelialueeksi YS-1 eikä kaavassa oteta kantaa tonttijakoon. Ratkaisussa lähdetään siitä, että Itäisen Pitkänkadun varrelle muodostuu koko kompleksin sisääntulopiha. Pihan yläpuolelle, 7 m korkeudesta lähtien voidaan rakentaa kerroksia (u2). Räystäskorkeus ei kuitenkaan saa ylittää viereisen (AL) kerrostalon räystäskorkeutta (+35.4). Rakentamisen ylin korkeusasema ei saa ylittää +43.5, mikä on likimäärin Bryggmanin sairaalan torniosan räystäskorkeus.

YS-1 = Sosiaalitointa ja terveydenhuoltoa palvelevien rakennusten korttelialue, johon saa sijoittaa myös pääkäyttötarkoitusta tukevia asuntoja sekä toimisto- ja kokoustilaa.

Turunmaan sairaala on rakennustaiteellisesti ja kulttuurihistoriallisesti erittäin arvokas rakennus (suojelumääräys sr-1). Sen arkkitehtuurin perusteet on tutkittu 2010 valmistuneessa rakennushistoriaselvityksessä (RHS). Uudisrakentaminen sijoittuu yksinkertaisesti taustalle suojellusta rakennuksesta. Kaavan rakennusalan rajaus on mahdollisimman väljä eikä vielä osoita uudisrakentamisen massoittelua. Kaavamääräys: ”Uudisrakentamisen tulee täydentää suojeltavaa sairaalakokonaisuutta arvokkaalla tavalla turmelematta suojelurakennuksen arkkitehtonista ja kulttuurihistoriallista arvoa”. Uudisrakentamisen suunnittelu edellyttää korkeatasoista arkkitehtonista osaamista.

Luonnoksen korttelialuerajauksella, rakennusalan sijoituksella ja kulkuyhteyksillä pyritään varmistamaan se, että sairaalan uudistaminen ja vanhan sairaalan tilojen käyttö voidaan toteuttaa mahdollisimman tarkoituksenmukaisesti nykyaikaista terveydenhoitoa palvelemaan.

Sairaalatoiminnan ja asumisen tai mahdollisen muun toiminnan kerrosalamääriä ei ole määritelty. Pääkäyttötarkoituksena sairaala on ympäristövaikutuksiltaan merkittävämpi kuin asuminen. Sairaalatoiminta aiheuttaa liikennettä, asuminen taas edellyttää lähiympäristöltä ominaisuuksia, joita ei sairaalan tontilla ole tarve suunnitella. Hankkeen suunnittelu ei ole niin pitkällä, että olisi edellytyksiä arvioida sairaalan laajennuksen, mahdollisen potilashotellin, erilaisten asumismuotojen suhteellisia osuuksia kerrosalan määrästä. Nykyisen sairaalan kerrosala on luokkaa 5000 k-m2. Kun tähän asti suunnittelussa tavoitteeksi on ilmoitettu n. 2000 k-m2 laajennus, tulee sairaalatoiminta käyttämään koko korttelialueen kerrosalasta yli puolet.

Kaskenkadun varrella oleva 1830-luvun puutalo on merkitty suojeltavaksi kulttuurihistoriallisin perustein. Sen suojeluperusteista on asiantuntija-arvioissa pidetty tärkeimpänä rakennuksen ikää, eli rakentamisajankohtaa heti paloa seuranneen jälleenrakentamisen alussa sekä edellisen perusteella rakennuksen merkitystä suhteessa alkuperäiseen katulinjaan. Rakennus on säilynyt rakenteeltaan kohtuullisen alkuperäisessä asussa, tosin osittain palaneena (suojelumääräys sr-2). Rakennus on huonokuntoinen eikä se ole ollut käytössä vuosiin. Sen sijainti estää kulun isoilla ajoneuvoilla pihalle. Uudisrakentaminen on rajattu nykyisen tontilla sijaitsevan rakennuksen linjaan ja pihan korkeusasema on määrätty säilytettäväksi nykyisellään. Tästä osasta tonttia voi tulla alueen asukkaille maantason oleskelupiha, jolle katumelun pääsyä estää suojeltava rakennus ja siihen kuuluva lankkuaita. Asumisympäristöä voi rikastuttaa suojelurakennuksen käyttö yhteistiloina tms. Suojelurakennukseen ei ole esteetöntä pääsyä.

Mitoitus

Tonttitehokkuus e = 2.0                            12 374 k-m2

josta sairaalarakennuksessa (sr)               5000 k-m2

uudisrakennusoikeus noin                          7370 k-m2

Autopaikat (maa)

rakennusoikeuden lisäksi                           4400 m2

AL

Asemakaava-alueeseen on alusta lähtien kaupungin aloitteesta sisällytetty Kaskenkadun ja Itäisenkadun kulmassa oleva asuin- ja liikerakennus. Se on arkkitehtonisesti ja ajallisesti sairaalan pari (Arkkitehti Viljo Laitsalmi, 1954). Sen asemakaava saatetaan ajan tasalle ja rakennus määritellään kaupunkikuvallisesti arvokkaana suojelluksi.

Mitoitus

Rakennuksen kerrosala on noin 1400 k-m2. Toteutunut kaavan mukaan, ei muutosta. Ei autopaikkavaatimusta.  

AK

Viime vaiheessa kaavaluonnokseen lisätty tontti 10-10 (Vuorikatu 8 b) on nykykaavan mukaisesti asuinkerrostalojen korttelialue. Sen voimassa oleva asemakaava (37/1965) on jäänyt tämän tontin osalta toteutumatta. Se sallisi 7-kerroksisen asuinkerrostalon rakentamisen (1859 k-m2) ja 1-kerroksisen autosuojarakennuksen kadun varrelle. Tontilla on säilynyt vanhempi rakennuskanta (kts. OAS). Kaavaluonnoksessa esitetään tontin käyttö niin kuin omistaja on tavoitteekseen esittänyt. Kadun varrella oleva nikkarijugend-asuinrakennus v. 1909 (rak.mest. K.J. Sahlberg) suojellaan kulttuurihistoriallisin perustein. Pihalle, naapuritalon jatkeeksi nykyisen kaavan mukaisesti, on rajattu 8-kerroksisen kerrostalon rakennusala. Sen rakennusoikeus olisi 2960 k-m2. Hakijan esittämien suunnitelmien mukaan tontille, pihan tasolle, autokatokseen ja 1. kerroksen autotalleihin mahtuisi 16 autopaikkaa.

Suunnitelman erityinen idea on se, että tontin kellarin tasolle rakennetaan autopaikkoja koko pihan alle. Sinne kulku kävisi Turunmaan sairaalan ajoluiskan kautta. Sairaala on alustavasti suhtautunut asiaan suopeasti. Järjestelyn rasitevaikutuksen takia asia on periaatteessa ratkaistava samassa kaavassa sairaalan kanssa. Näin käytettävään kellaritasoon mahtuisi noin 29 autopaikkaa asuinrakennuksen kellaritilojen lisäksi.

Mitoitus

Suojelurakennuksen kerrosala on n.         756 k-m2

Uudisrakennus                                         2960 k-m2

Yhteensä                                                 3716 k-m2, lisäys 1857 k-m2

Autokatos                                                  160 k-m2

Maanalainen tila noin                                1000 m2

Hakija on pyytänyt suunnitelmista museotoimen ennakkokantaa. Museon edustaja on ollut osallisena kuulemassa kaavoituksen lähtökohdista 22.5.2013. Tontin koko rakennuskanta on v. 1984 rakennussuojelun vaihekaavaehdotuksessa arvotettu luokkaan SR2. Edelleen v. 2002 keskustan osayleiskaavaa varten laaditussa suojelutavoiteluettelossa pihapiiri on (SR3) kaupunkikuvallisesti ja rakennushistoriallisesti arvokas. Pihapiiri on nykyisellään erittäin viehättävä ja omintakeinen. Pihalla oleva vanhin rakennus on palanut ja sen alkuperäisyysarvo on vähentynyt.

Museokeskus 29.5.2013

”Turun museokeskus arvostaa tontin 10 omistajan esitystä säilyttää Vuorikadun puoleiset nikkarijugendtalot. Se viestii myönteisestä asennemuutoksesta suhtautumisessa rakennusperintöön. Museokeskus puoltaa esitystä ja katsoo, että rakennusmestari K. J. Sahlbergin suunnitelmien mukaan vuosina 1909 ja 1911 rakennetut kaksikerroksiset, osittain tiili- ja osittain hirsirunkoiset jugendtalot tulee suojella asemakaavassa sr-merkinnällä, joka turvaa niiden julkisivujen ja vesikaton arvon ja ominaispiirteiden säilymisen. Museokeskus ei kuitenkaan puolla ko. tontin sisäosissa sijaitsevien rakennusten korvaamista sellaisella asuinkerrostalolla, jonka mitoitus on otettu vuoden 1965 asemakaavasta. Mikäli tontille mahdollistetaan uuden asuinkerrostalon ja sen vaatiman autopaikoituksen rakentaminen, uudisrakentamisen laajuus sekä korkeus tulee mitoittaa siten, että suojeltavalle rakennuskokonaisuudelle jää riittävästi väljyyttä ja rakennusajalle ominainen istutettu lähipiha-alue. Vähentämällä tontin takaosaan sallittua rakennusoikeutta turvataan myös suojeltujen rakennusten kaupunkikuvallisen aseman ja arvon säilyminen.”

Asemakaavanmuutoksen rajaus

Asemakaavan muutosalueeseen ei ole lisätty kerrostalotontteja, jotka korttelissa jäävät muutosalueen ulkopuolelle. Ne on rakennettu voimassa olevan asemakaavan mukaan eikä niillä ole ilmaistu tarvetta asemakaavan muuttamiseen. Niiden asemakaavatilanne käy ilmi kaavakartalta.  

Kaskenkadun katualuetta ei niin ikään sisällytetä asemakaavanmuutokseen, koska keskustan liikennejärjestelmän laajempi suunnittelu on kesken. Kaskenkadulle suunnitellaan pyöräväylää niin, että pyöräkaista kulkee keskustasta poispäin ja kadun toisella puolella on ylileveä bussikaista, jolla pyöräily käy ajoradalla. Katuympäristö kaipaa uudelleen jäsennöintiä tämän korttelin kohdalla. Katutila on ylimittainen. Miljöötavoitteena voidaan pitää, että Kaskenkadun puuriviä jatketaan tämän korttelin kohdalle. Asiaa ei voida vielä ratkaista em. syistä, joten katua ei ole syytä ottaa kaavaan mukaan.

Liite 1Luonnoskartta

Oheismateriaali 1Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 20.5.2013

Oheismateriaali 2Kuulemistilaisuuden (22.5.2013) muistio

Oheismateriaali 3Turun museokeskuksen kannanotto 29.5.2013

Oheismateriaali 4Meidän Turku - Vårt Åbo ry:n kannanotto 30.5.2013

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää hyväksyä 20.5.2013 päivätyn luonnoksen laadittavan asemakaavaehdotuksen ”Turunmaan sairaala” pohjaksi.

PäätösAsia pantiin pöydälle Koiviston Van Oiikin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Lisäksi lautakunta päätti pitää katselmuksen Kaskenkadulla 18.6.2013 ennen kokousta. Katselmukselle lähdetään klo 14.00 Puolalankadulta.

Kaavoitusarkkitehti Iina Paasikivi ja Turunmaan sairaalan toimitusjohtaja, johtava lääkäri Reijo Grönfors esittelivät asiaa ennen kokouksen alkua.

Ksylk § 182

Pöydältä 11.6.2013 § 168.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa tehtiin kolmen äänestyksen jälkeen.

1. äänestys asian pöydälle jättämisestä Koiviston Sandelinin kannattamana tekemästä ehdotuksesta:

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä käsittelyn jatkamisen puolesta äänestivät Aaltonen, Engblom, Helesvirta, Hellstén, Muurinen, Peltola, Ruohonen, Sundqvist, Säteri ja Vierimaa.

Koivisto ja Sandelin äänestivät asian pöydälle jättämisen puolesta.

Mastomäki oli poissa kokouksesta.

Asian käsittelyä päätettiin jatkaa äänin 10-2.

2. äänestys asian palauttamisesta Koiviston Sandelinin kannattamana tekemästä ehdotuksesta:

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä käsittelyn jatkamisen puolesta äänestivät Aaltonen, Engblom, Helesvirta, Hellstén, Muurinen, Peltola, Ruohonen, Sundqvist, Säteri ja Vierimaa.

Koivisto ja Sandelin äänestivät asian palauttamisesta.

Mastomäki oli poissa kokouksesta.

Asian käsittelyä päätettiin jatkaa äänin 10-2.

3. äänestys Koiviston Sandelinin kannattamana tekemästä hylkäysehdotuksesta:

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä päätökseksi tulleen esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät Aaltonen, Engblom, Helesvirta, Hellstén, Muurinen, Peltola, Ruohonen, Sundqvist, Säteri ja Vierimaa.

Koivisto ja Sandelin äänestivät asian hylkäämisen puolesta.

Mastomäki oli poissa kokouksesta.

Lautakunnan lopullinen päätös asiassa tehtiin äänin 10-2.

Jakelu

tpvYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, kaavoitusyksikkö


Liitteet:

Ksylk § 168
Liite 1:Luonnoskartta

Ksylk § 182
Liite 1:Luonnoskartta