Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta18718.06.20138

9943-2012 (615)

Poikkeamispäätös; Asunto Oy Ursininkatu 14 b, liiketilan käyttötarkoituksen muutos asuinhuoneistoksi, 7 kaupunginosa (P 2012-1217) (Ks)

Tiivistelmä:

Ursininkadun varrella sijaitsevan maantason liikehuoneiston muuttamiseen asuinhuoneistoksi ei myönnetä poikkeamista asemakaavassa osoitetusta käyttötarkoituksesta.

Ksylk § 187

Hallintopalvelut, vs. ympäristölakimies Annamari Laakkonen 6.6.2013: 

Rakennuspaikka ja sen sijainti

Kaupunginosa VII, korttelin 17 tontti 9, pinta-ala 1763 m2. Osoite: Ursininkatu 14 b.

Rakennushanke

- Liiketilan käyttötarkoituksen muutos asuinhuoneistoksi (62 m2).

Kaavoitustilanne

Asemakaava (sisäasiainministeriö 21.6.1962), jossa rakennuspaikkaa koskee kaavamääräys A: Asunto- ja liikerakennusten korttelialue. Suurin sallittu asuntoluku tontilla on 47. Suurin sallittu kerrosluku on 8. Sallittu yhteenlaskettu bruttokerrospinta-ala on 2583 m2. Palonkestävyyden luokittelu: Vähintään PL 4 § B-luokka. Poikkeus rakennusjärjestyksen 83 §:ään: Naapuritonttia vastaan rakennettavan päädyn saa varustaa ikkunoilla.

Poikkeukset

- Asunto- ja liikerakennusten tontilta poistuu tontin ainoa liiketila (MRL 58 §).

Naapureiden ja asianosaisten kuuleminen

Ympäristötoimiala on tiedottanut hakemuksesta naapureita ja varannut heille tilaisuuden kirjallisen muistutuksen tekemiseen. Naapureilla ei ollut muistutettavaa hakemuksesta. Asianosaisten laajempi kuuleminen ei ole tarpeen (MRL 173 § ja MRA 86 §).

Hakija on antanut kielteisen päätösehdotuksen johdosta vastineen, jonka mukaan hiljaisella Ursininkadulla liiketilan pitäminen ei ole kannattavaa. Vastineen mukaan tilan muuttaminen asunnoksi on ainoa tapa saada tila järkevään käyttöön.

Viranomaisluvat ja lausunnot

Ei lausuntoja.

Päätöksen perustelut

Poikkeamista haetaan Ursininkadun varressa olevan maantason liikehuoneiston muuttamiselle asuinhuoneistoksi.

Liikehuoneiston muuttaminen asunnoksi olisi merkittävä kaupunkikuvallinen ja toiminnallinen heikennys nykytilanteeseen nähden. Kaupunkikeskustan tekevät eläväksi juuri katutason liiketilat, joita tulee suosia sekä palvelujen ylläpitämisen kannalta että kaupunkikuvallisista syistä.

Hakijan mukaan hiljaisella Ursininkadulla liiketilan pitäminen ei ole kannattavaa ja tilan muuttaminen asunnoksi on ainoa tapa saada tila järkevään käyttöön. Kaupunkisuunnittelun kaavoitusyksikkö katsoo, ettei edellä mainittuja taloudellisia perusteluja voida pitää hyväksyttävänä perusteena poikkeamisen myöntämiselle.

Kaupunkisuunnittelun kaavoitusyksikkö katsoo, että hakemuksen mukainen asuminen maantasokerroksessa vilkasliikenteisen pääkadun varressa ei toteuta asumisen terveellisyydelle (melu, tuuletettavuus) asetettavia vaatimuksia. Hakijan toimittamassa vastineessa on todettu, että kyseessä olevan huoneiston viereinen asuinhuoneisto on lähes samalla tasolla katuun nähden, korkeuseroa on vain joitakin kymmeniä senttejä. Vastineen mukaan melu ja tuuletettavuus on vastaava viereisissä asunnoissa ja päätyasunnon valoisuus on jopa parempi, koska ikkunoita voidaan sijoittaa myös päätyyn ylös.

Vaikka huoneiston viereiset asuinhuoneistot ovatkin asuinkäytössä, ei tämä poista sitä tosiasiaa, että kaupunkikuvassa tulee säilyttää myös katutason liiketilaa. Päinvastoin, koska kyseessä olevan huoneiston viereiset huoneistot ovat asuinhuoneistoja, on tontin ainoan katutason liiketilan säilyttäminen sitäkin tärkeämpää.

Edellä esitetyn perusteella hakemuksen mukainen poikkeaminen aiheuttaa haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle ja alueen käytön muulle järjestämiselle. Hakemuksen tueksi ei ole esitetty erityisiä syitä, eikä poikkeamisen myöntämiselle ole oikeudellisia edellytyksiä (MRL 172 §).

Liite 1Asemapiirros 3.8.2012

Oheismateriaali 1Poikkeamishakemus, Asunto Oy Ursininkatu 14 b, sijaintikartta

Oheismateriaali 2Hakijan vastine kielteiseen päätösehdotukseen 29.5.2013

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää hylätä Asunto Oy Ursininkatu 14 b:n poikkeamishakemuksen.

Samalla lautakunta päättää, että hakijalta peritään kielteisen poikkeamispäätösehdotuksen johdosta rakennusvalvontataksan 32.4 §:n mukaisesti 50 % taksan mukaisesta maksusta (800 euroa) sekä naapurien kuulemisen johdosta 35 euroa/kuultava kiinteistö (6 kpl) eli yhteensä 610 euroa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoAsunto Oy Ursininkatu 14 b
kuulJulkipano
tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus/ Ympäristö ja luonnonvarat
tiedRakennuslautakunta
tiedYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, kaavoitusyksikkö
tpvKoskentaka Liisa
tpvLaiho Marja


Liitteet:

Ksylk § 187
Liite 1:Asemapiirros 3.8.2012