Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta16104.06.20135

5672-2013 (235)

Ympäristönsuojeluviranomaisen lausunto aluehallintovirastolle Turku Energia Oy:n hakemuksesta rakentaa kaukolämpöjohto Pitkäsalmen alitse (Ys)

Tiivistelmä:

Ympäristönsuojelun lausuntoehdotuksessa todetaan, että putkien asennuksessa pohjaan tulisi käyttää ensisijaisesti sellaisia menetelmiä, jotka eivät aiheuta sedimenttien liikkumista ja haitta-aineiden pääsyä sedimentistä veteen.

Ksylk § 161

Ympäristönsuojelu, ympäristönsuojelusuunnittelija Olli-Pekka Mäki 21.5.2013:

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on pyytänyt kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselta lausuntoa 14.6.2013 mennessä Turku Energia Oy:n vesilain mukaisesta hakemuksesta rakentaa kaukolämpöjohto Pitkäsalmen ali.

Hakemus

Hankkeen tarkoituksena on laajentaa kaukolämpöverkko Hirvensalon luoteisosaan ja liittää Arolan alueverkko runkoverkkoon vuoden 2014 loppuun mennessä. Kaukolämpöjohdot on tarkoitus sijoittaa välille Kölikatu-Toijaistentie.

Asennustyössä on kaksi vaihtoehtoa. Ensisijaisessa vaihtoehdossa 2 kpl 340 m mittaista erillistä putkea upotetaan vesialueelle ja annetaan vajota pohjasedimenttiin. Putken vajoamista pohjamutaan voidaan nopeuttaa täryttämällä tai puhaltamalla vesisuihkulla mutaa putken vieressä. Toisessa vaihtoehdossa johdot suuntaporataan n. 8 m:n syvyyteen pohjasedimenttiin, jolloin vesialueella ei jouduta työskentelemään ollenkaan. Hakija pitää ensimmäistä vaihtoehtoa ensisijaisen rakennustapana.

Hakemuksen mukaan asentaminen ei aiheuta vaikutusta veden virtaamiin, pohjan muotoihin eikä mainittavaa haittaa vesistön virkistys- tai muulle käytölle.

Ehdotus annettavaksi lausunnoksi

Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomainen toteaa lausuntonaan aluehallintovirastolle seuraavaa:

Aurajokisuun ja lähisalmien pohjasedimentit ovat tehtyjen tutkimusten ja alueen käyttöhistorian perusteella jossain määrin haitta-aineilla pilaantuneita. Mikäli hankkeen yhteydessä pohjasedimenttejä joudutaan ruoppaamaan, tulee sedimenttien haitta-ainepitoisuudet selvittää ennen toimenpidettä.   

Vesisuihkulla tapahtuva putken asennus saattaa saada mahdollisesti pilaantuneet sedimentit liikkeelle, vaikkakaan sedimenttejä ei toimenpiteen yhteydessä ruopattaisi. Vesisuihkun sijaan tulisikin putkien asennuksessa pohjaan käyttää ensisijaisesti muita menetelmiä, jotka eivät aiheuta yhtä paljon sedimenttien liikkumista ja samalla haitta-aineiden pääsyä sedimentistä veteen.

Muutoin ympäristönsuojeluviranomaisella ei ole huomautettavaa hakemuksen johdosta.

Oheismateriaali 1Turku Energia Oy:n hakemus

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää antaa aluehallintovirastolle edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausEtelä-Suomen aluehallintovirasto