Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta14828.05.20134

3720-2013 (611)

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma; Satava-Kakskerran osayleiskaava (Ks)

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitus päätti 4.3.2013 käynnistää osayleiskaavan valmistelun Satavan ja Kakskerran saarille. Haasteena on sovittaa saarten maankäytön kehittäminen yhteen maakuntakaavoituksen kanssa. Maakuntakaavan päivittäminen käynnistettäneen kesäkuussa 2013 kaupunkiseudun rakennemallin pohjalta.

Ksylk § 148

Kaupunkisuunnittelu, kaavoitus, yleiskaavainsinööri Olavi Ahola 20.5.2013:

Käsitellessään rakennuskiellon ja toimenpiderajoituksen määräämistä Satava-Kakskerran alueelle kaupunginhallitus päätti 4.3.2013 § 111 käynnistää alueen osayleiskaavan laadinnan. Esittelytekstin mukaan edellinen kaupunginvaltuuston Satava-Kakskerran osayleiskaavaa koskeva hyväksymispäätös kumottiin maakuntakaavan vastaisena erityisesti mitoituksen johdosta. Siksi uuden valmistelun tulee perustua kevennettyyn vaihtoehtoon siten, että mm. edellisessä valmistelussa asumiselle osoitettujen reservialueiden maankäyttö harkitaan uudelleen. Oleellista on saada saarille voimaan mahdollisimman nopeasti oikeusvaikutteinen osayleiskaava, joka turvaa myös viherverkoston säilymisen.

Osayleiskaava on mahdollista valmistella hyvinkin nopealla aikataululla, koska kaavan valmistelumateriaali on käytännössä valmiina. Osayleiskaava tulisikin saattaa kaupunginvaltuuston käsittelyyn kahden vuoden kuluessa. Tiukka aikataulu edellyttää osayleiskaavatyön ohjelmointia ja asetettuihin aikataulutavoitteisiin sitoutumista niin valmistelun kuin päätöksenteon osalta.

Satava-Kakskerran osayleiskaava onkin tarkoitus laatia Turun uuden maankäytön toimintamallin mukaisena yhtenä pilottiprojektina, jolle asetetaan ohjaus- ja projektiryhmä. Projektin reunaehtoina ovat mm. voimassa oleva maakuntakaava, Turun kaupunkiseudun rakennemalli 2035, maakuntakaavan muutos/päivitys, alueella jo oleva taaja-asutus, alueelle toteutettu ja suunniteltu infrastruktuuri, saarten, mukaan lukien Hirvensalo, kasvavan asutuksen tuomat kynnysinvestointitarpeet liikenteessä, vesihuollossa ja palveluverkossa.

Oheismateriaali 1Osallistumis- ja arviointisuunnitelma, Satava-Kakskerran osayleiskaava

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää merkitä tiedoksi Satava-Kakskerran osayleiskaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelman.

Lautakunta päättää nimetä keskuudestaan kolme jäsentä ohjausryhmään.

PäätösAsia pantiin pöydälle Koiviston Sandelinin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Muurinen ja Manni ilmoittivat olevansa esteellisiä ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.