Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta15128.05.20137

1824-2012 (615, 021)

Selityksen antaminen korkeimmalle hallinto-oikeudelle/ Poikkeamispäätös, II kaupunginosa (Hal)

Tiivistelmä: -

Ksylk § 151

Hallintopalvelut, ympäristölakimies Leena Salmelainen 21.5.2013:

Ympäristö- ja kaavoituslautakunta (nyk. kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta) on 19.6.2012 § 308 hyväksynyt Raija ja Erkki Lehmussaaren poikkeamishakemuksen asuinrakennuksen laajennuksen sijainnin muutokselle asemakaavan vastaisesti (autotallin sijoittaminen osittain asuinrakennuksen rakennusalalle, autotallin enimmäiskorkeuden ylittäminen) kaupunginosan II, korttelin 25 tontilla 3, osoitteessa Saarnitie 6.

Turun hallinto-oikeus on 28.2.2013 antamallaan päätöksellä kumonnut lautakunnan päätöksen siltä osin kuin lupa on myönnetty asemakaavan mukaisen enimmäiskorkeuden ylittämiseen ja hylännyt poikkeamishakemuksen tältä osin.

Luvan hakija on valittanut päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen, joka on pyytänyt ympäristö- ja kaavoituslautakunnalta selitystä asiassa 22.5.2013 mennessä. Selityksen antamiselle on saatu lisäaikaa 7.6.2013 saakka.

Oheismateriaali 1Turun hallinto-oikeuden päätös 28.2.2013

Oheismateriaali 2Valituskirjelmä 14.3.2013

Toimialan hallintopalvelut esittää, että korkeimmalle hallinto-oikeudelle annettaisiin seuraavanlainen selitys.

Ehdotus annettavaksi selitykseksi

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta palauttaa viitelähetteen asiakirjoineen, liittää oheen pyydetyt asiakirjat sekä ilmoittaa selityksenään asiaan kunnioittavasti seuraavaa:

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta yhtyy valittajien näkemykseen, että hallinto-oikeuden päätös tulisi kumota siltä osin, kuin lautakunnan poikkeamista koskeva päätös on hylätty. Hallinto-oikeus on äänestänyt päätöksestä. Hallinto-oikeus on hylännyt poikkeamisen ainoastaan autosuojan korkeuden osalta. Kuitenkin samalle rakennushankkeelle on olemassa lainvoimainen rakennuslupa lähemmäs Saarnitietä. Tällöin rakentaminen toteutuisi juuri haetun korkuisena (3,6 metriä). Tämän vuoksi hankkeen toteutumisella olemassa olevaan paikkaan ei ole merkittävää vaikutusta naapurikiinteistön rakentamiseen.

Rakennushankkeen aikaisemmissa käsittelyvaiheissa on rakennuksen enimmäiskorkeutta koskevaa kaavamääräystä tulkittu siten, ettei se koske asuinrakennuksen rakennusalaa eikä siten sille sijoitettavaa autosuojaa. Rakennushankkeessa laajennusosan räystäs jää alemmas kuin asuinrakennuksen räystäs. Rakennushankkeen taustat ja aikaisemmin myönnetyt luvat huomioon ottaen päätöksellä ei luoda myöskään uutta ennakkotapausta Ruotsalaistaloalueen rakentamiselle ja vastaavien poikkeusten hyväksymiselle. Asiaa kokonaisuutena tarkastellen poikkeamiselle on esitetty erityisiä syitä ja lautakunnan tekemä poikkeamispäätös tulee saattaa voimaan kokonaisuudessaan.

Lisätietoja antaa tarvittaessa ympäristölakimies Leena Salmelainen, puh. (02) 262 4216, sähköposti leena.salmelainen@turku.fi osoite PL 355, 20101 Turku.

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää antaa korkeimmalle hallinto-oikeudelle edellä olevan ehdotuksen mukaisen selityksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

seliKorkein hallinto-oikeus