Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta11423.04.201310

4512-2013 (241, 021)

Asemakaavan ajanmukaisuuden arviointi; rakennuslupahakemus 2013-309, Uittamo (46), kortteli 15, tontti 9 (os. Jalustinkatu 6) (Ks)

Tiivistelmä:

13 vuotta vanhan, merkittäviltä osin toteutumattoman asemakaavan ajanmukaisuus tulee arvioida tilanteessa, jossa alueelle haetaan lupaa uudisrakentamiselle, jolla on alueiden käytön tai ympäristökuvan kannalta olennaista merkitystä. Kaavoitusyksikkö esittää, että kiinteistöllä Uittamo (46), kortteli 15, tontti 9, osoitteessa Jalustinkatu 6 voimassa oleva asemakaava on ajanmukainen.

Ksylk § 114

Kaupunkisuunnittelu, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Anja Latvala 19.4.2013:

Maankäyttö- ja rakennuslain 60.2 §:n mukaan 13 vuotta vanhan, merkittäviltä osin toteutumattoman asemakaavan ajanmukaisuus tulee arvioida tilanteessa, jossa alueelle haetaan lupaa uudisrakentamiselle, jolla on huomattavia kaupunkikuvallisia vaikutuksia. Rakennusvalvontaviranomaisen tulee arvioida asemakaavan toteutumisaste ja pyytää kaavan ajanmukaisuudesta lausunto kaavoituksesta vastaavalta viranomaiselta. Lainkohtaa on sovellettu 1.1.2013 alkaen.

Turun kaupungin rakennusvalvonta on pyytänyt kaavoituksen arviota kaavan 9/1970 ajanmukaisuudesta. Kaava-alueelle on vireillä Asumispalvelusäätiö ASPA:n rakennuslupahakemus palvelutalon rakentamiseksi Uittamon kaupunginosan korttelin 15 tontille 9.

Ympäristötoimialan johtosäännön 2 §:n mukaan kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan tehtävänä on päättää, että asemakaava on ajanmukainen tai tehdä esitys kaupunginhallitukselle siinä tapauksessa, että asemakaava katsotaan vanhentuneeksi.

Kaavatilanne

Turun kaupunkiseudun maakuntakaavassa alue on merkitty taajamatoimintojen alueeksi A, jota koskee kaavamääräys:

- valtakunnallisesti, maakunnallisesti tai seudullisesti merkittävät asumisen ja muiden taajamatoimintojen alueet. Sisältää asuinalueiden lisäksi paikallisia palvelukeskuksia, työpaikka-alueita ja ympäristöhäiriöitä aiheuttamattomia pienehköjä teollisuusalueita sekä seututeitä pienempiä liikenneväyliä, lähivirkistysalueita sekä erityisalueita.

Turun yleiskaavassa 2020 alue on Kerrostalovaltaista asuntoaluetta AK. Alue varataan pääasiassa kerrostalovaltaiselle asumiselle sekä ympäristöön soveltuvien työtilojen, virkistyksen, palvelujen sekä alueelle tarpeellisen yhdyskuntateknisen huollon ja liikenteen käyttöön.

Alueella on voimassa 28.9.1971 vahvistettu asemakaava, jossa tontti on yleisten rakennusten korttelialuetta (Y). Sallittu kerrosluku on III. Rakennusoikeus määräytyy tehokkuusluvun e = 0,3 mukaisesti. 

Rakennushanke

Hanke käsittää 16-asuntoisen palveluasuntolan rakentamisen. Rakennettavan tontin maapinta-ala 4235 m2. Tonttitehokkuusluku e = 0.3 eli rakennusoikeus on 1270 k-m2, josta nyt rakennetaan 990 k-m2. Autoille varattuja paikkoja tulee yhteensä 12.

Rakentaminen on kaavan mukaista.

Maa-alueen omistaa Asumispalvelusäätiö ASPA.

Arviointi asemakaavan ajanmukaisuudesta

Maankäyttö- ja rakennuslain 60 § mukaan kunnan tulee seurata asemakaavojen ajanmukaisuutta tilanteessa

Asemakaava on toteutunut kokonaisuudessaan lukuun ottamatta kyseistä Yleisten alueen korttelialuetta (Y). Alue on metsäistä kallioaluetta. Olevan kaupunkirakenteen tiivistäminen ja rakentaminen olevan infran äärelle on kunnan strategisen kehittämisen, valtakunnallisten ja maakunnallisten intressien mukaista. Voimassa olevan asemakaavan mukainen maankäyttö on myöhemmin laadittujen maakuntakaavan ja yleiskaavan mukaista. Kun vielä otetaan huomioon, että alueella on riittävästi lähivirkistykseen kaavoitettuja alueita, on asemakaava edelleen ajanmukainen.

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää, että kiinteistöllä Uittamo (46)-15-9 voimassaoleva asemakaava, joka on vahvistettu 28.9.1971, on edelleen ajanmukainen.

Maankäyttö ja rakennuslain 60 § 2 momentin mukaan tähän päätökseen ei saa valittamalla hakea muutosta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAsumispalvelusäätiö ASPA
tpvYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, kaavoitusyksikkö
lausYmpäristötoimiala, rakennusvalvonta