Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta11223.04.20138

12826-2011 (613, 021)

Turun hallinto-oikeuden päätös Kauppatorin asemakaavaa koskevista valituksista (Hal)

Tiivistelmä:

Turun hallinto-oikeus on kumonnut kaikki Kauppatorin asemakaavasta tehdyt valitukset.

Ksylk § 112

Kaupunginsihteeri Satu Lehto 16.4.2013:

Kaupunginvaltuusto hyväksyi 18.6.2012 § 118 Kauppatorin asemakaavanmuutosehdotuksen, joka mahdollistaa osin kaksikerroksisen pysäköintilaitoksen rakentamisen Kauppatorin alle.

Meidän Turku – Vårt Åbo ry, Viherpunainen Vasemmisto ry, Asunto Oy Turun Parkinkartano, Asunto Oy Pyramid, Olavi Mäenpää, Heikki Hakala ja Maarit Tammi valittivat asemakaavan hyväksymispäätöksestä Turun hallinto-oikeudelle ja vaativat päätöksen kumoamista. Klaus ja Kai Kouvola peruuttivat valituksensa. Mäenpää ja Asunto Oy Pyramid vaativat lisäksi oikeudenkäyntikulujen korvaamista.

Turun hallinto-oikeus on 5.4.2013 antamallaan päätöksellä kumonnut kaikki valtuuston päätöksestä tehdyt valitukset sekä oikeudenkäyntikuluvaatimukset. Kouvoloiden valituksen käsittely raukesi, koska valitus peruutettiin.

Turun hallinto-oikeus on perustellut asemakaavaa koskevaa päätöstään mm. seuraavalla tavalla:

Asemakaavan valmisteluun ja käsittelyyn ei ole osallistunut esteellisinä pidettäviä viranhaltijoita, luottamusmiehiä tai valtuutettuja, koska kaavan hyväksymistä koskevalla päätöksellä ei ratkaista sitä, kuka kaavan toteuttaa. Turun Toriparkki Oy:n osakkaana oleville yhtiöille ei ole asemakaavapäätöksestä odotettavissa sellaista erityistä hyöytä mitä hallintolaissa tarkoitetaan. Kaavapäätös ei myöskään koske ketään valtuutettua henkilökohtaisesti.

Kaupunginvaltuusto ei ole ylittänyt toimivaltaansa päätymällä eri lopputulokseen kuin kaupunginhallitus ottaessaan käsittelyyn ja hyväksyessään kaupunginhallituksen palauttaman asemakaavaehdotuksen.

Kaavavalmistelulta edellytetty vuorovaikutus on toteutunut lain mukaisesti eikä sillä seikalla, että 3D-raportti pohjavesiselvityksestä valmistui vasta nähtävillä olon jälkeen, ole oikeudellista merkitystä vuorovaikutuksen toteutumisen kannalta.

Selvitykset alueen maaperästä ja pohjavesiolosuhteista ovat riittävät. Rakennettaessa maanalaista tilaa Yliopistonkadun puoleisessa päässä alimmillaan korkoon +2,0 kaavanmuutoksella ei ole vaikutusta salpaveteen.

Liikenneselvitysten nojalla voidaan riittävällä tarkkuudella arvioida kaavanmuutoksen toteuttamisen merkittävimmät välittömät ja välilliset vaikutukset liikenteen osalta. Liikennemäärät pysyvät kaupunkialueella tavanomaisten määrien tasolla, vaikka ne tietyillä alueilla lisääntyvätkin. Kun otetaan huomioon kaavanmuutosta varten laadittu liikenneselvitys, asemakaavanmuutos on voitu hyväksyä siitä huolimatta, että mainittuja seikkoja ei ole yleiskaavalla selvitetty.

Maanalaisen pysäköintilaitoksen sijoittamista vanhan kaupunkirakenteen keskelle ei ole mahdollista toteuttaa aiheuttamatta muutoksia elinympäristössä. Kun otetaan huomioon, että kaavanmuutos rauhoittaa ydinkeskustan yksityisautoilulta sijoittamalla autot maan alle, kaavanmuutos ei aiheuta elinympäristön merkityksellistä heikkenemistä. Rakennusaikainen haitta mm. torimyynnille ei ole kohtuuton, koska se on tilapäinen.

Kauppatorin asemakaava on kuulutettu maankäyttö- ja rakennuslain 200 § 1 momentin mukaisesti voimaan tulevaksi 13.4.2013.

Oheismateriaali 1               Turun hallinto-oikeuden päätös 5.4.2013

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää merkitä Turun hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.