Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta9209.04.201318

57-2013 (241)

Asemakaavan ajanmukaisuuden arviointi; rakennuslupahakemus 2013-9, Pääskyvuori, os. Hurtinkatu 10 (Ks)

Tiivistelmä:

13 vuotta vanhan, merkittäviltä osin toteutumattoman asemakaavan ajanmukaisuus tulee arvioida tilanteessa, jossa alueelle haetaan lupaa uudisrakentamiselle, jolla on alueiden käytön tai ympäristökuvan kannalta olennaista merkitystä. Kaavoitusyksikkö esittää, että kiinteistöllä 15-37-32, osoitteessa Hurtinkatu 10 voimassa oleva asemakaava on ajanmukainen.

Ksylk § 92

Kaupunkisuunnittelu/toimialajohtaja Markku Toivonen 9.4.2013:

Maankäyttö- ja rakennuslain 60.2 §:n mukaan 13 vuotta vanhan, merkittäviltä osin toteutumattoman asemakaavan ajanmukaisuus tulee arvioida tilanteessa, jossa alueelle haetaan lupaa uudisrakentamiselle, jolla on huomattavia kaupunkikuvallisia vaikutuksia. Rakennusvalvontaviranomaisen tulee arvioida asemakaavan toteutumisaste ja pyytää kaavan ajanmukaisuudesta lausunto kaavoituksesta vastaavalta viranomaiselta. Lainkohtaa on sovellettu 1.1.2013 alkaen.

Turun kaupungin rakennusvalvonta on pyytänyt kaavoituksen arviota kaavan 16/1973 ajanmukaisuudesta. Kaava-alueelle on Turun kaupungin kiinteistöliikelaitoksen rakennuslupahakemus vireillä. Hakemuksessa haetaan lupaa rakentaa asumispalvelukeskus Pääskyvuoren kaupunginosaan (15), kortteli 37, tontti 32 osoitteessa Hurtinkatu 10.

Ympäristötoimialan johtosäännön 2 §:n mukaan kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan tehtävänä on päättää, että asemakaava on ajanmukainen tai tehdä esitys kaupunginhallitukselle siinä tapauksessa, että asemakaava katsotaan vanhentuneeksi.

Kaavatilanne

Turun kaupunkiseudun maakuntakaavassa alue on merkitty taajamatoimintojen alueeksi A, valtakunnallisesti, maakunnallisesti tai seudullisesti merkittävät asumisen ja muiden taajamatoimintojen alueeksi sisältäen asuinalueiden lisäksi paikallisia palvelukeskuksia, työpaikka-alueita ja ympäristöhäiriöitä aiheuttamattomia pienehköjä teollisuusalueita sekä seututeitä pienempiä liikenneväyliä, lähivirkistysalueita sekä erityisalueita.

Turun yleiskaavassa 2020 alue on Pientalovaltaista aluetta (AP). Alue varataan pääasiassa pientalovaltaiselle asumiselle sekä ympäristöön soveltuvien työtilojen, virkistyksen, palvelujen sekä alueella tarpeellisen yhdyskuntateknisen huollon ja liikenteen käyttöön.

Alueella on voimassa asemakaava, joka on vahvistettu 30.7.1974 ja siinä alue on Yleisten rakennusten korttelialuetta (Y).

Rakennushanke

Hanke käsittää 54 asuntoisen hoivakodin rakentamisen. Rakennettavan tontin maapinta-ala noin 12 252 m2. Tonttitehokkuusluku e = 0.5, ja josta nyt rakennetaan 3000 k-m2. Autoille varattuja paikkoja tulee yhteensä 31, joista kaksi on inva-paikkoja.

Rakentaminen on kaavan mukaista.

Maa-alueen omistaa Turun kaupunki.

Arviointi asemakaavan ajanmukaisuudesta

Maankäyttö- ja rakennuslain 60 § mukaan kunnan tulee seurata asemakaavojen ajanmukaisuutta tilanteessa

Asemakaava on toteutunut kokonaisuudessaan lukuun ottamatta kyseistä Yleisten alueen korttelialuetta (Y). Alue on metsäistä kallioaluetta. Olevan kaupunkirakenteen tiivistäminen ja rakentaminen olevan infran äärelle on kunnan strategisen kehittämisen, valtakunnallisten ja maakunnallisten intressien mukaista. Voimassa olevan asemakaavan mukainen maankäyttö on myöhemmin laadittujen maakuntakaavan ja yleiskaavan mukaista. Kun vielä otetaan huomioon, että alueella on riittävästi lähivirkistykseen kaavoitettuja alueita, on asemakaava edelleen ajanmukainen.

Korttelialueen osalta tulee tehdä selvitys hulevesien hallinnasta.

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää, että kiinteistöllä 853-15-37-32 voimassaoleva asemakaava , joka on vahvistettu 30.7.1974, on edelleen ajanmukainen.

Maankäyttö ja rakennuslain 60 § 2 momentin mukaan tähän päätökseen ei saa valittamalla hakea muutosta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

 

Jakelu

tpvKiinteistöliikelaitos
tpvYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, kaavoitusyksikkö
lausYmpäristötoimiala, rakennusvalvonta