Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta8409.04.201310

1835-2013 (232)

Lausunnon antaminen Liikennevirastolle vesiliikennerajoitusta koskevasta hakemuksesta (Ys)

Tiivistelmä:

Liikennevirasto on pyytänyt kaupungin lausuntoa esityksestä, että Haarlan salmeen asetettaisiin vesiliikenteen nopeusrajoitus 11 km/h nykyisen 46 km/h nopeusrajoituksen sijaan. Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnalle ehdotetaan, että kaupunki lausunnossaan puoltaisi esitettyä nopeusrajoitusta.

Ksylk § 84

Ympäristönsuojelu 21.3.2013 / Olli-Pekka Mäki

Lausuntopyyntö

Henry Björkman yhdessä 14 muun rantatontin omistajan kanssa on tehnyt Liikennevirastolle esityksen, että Hirvensalon ja Satavan väliseen Haarlansalmeen, kyseisten saarten sillan kohdalle, asetetaan vesiliikenteen nopeusrajoitus (11 km/h). Rajoitusalueeksi on esitetty 100 m sillasta itään ja 400–500 m sillasta länteen oleva väylän alue. Vaihtoehtoisesti on esitetty 16 km/h olevan nopeusrajoituksen asettamista laajemmalle alueelle salmessa. Tällä hetkellä Haarlan salmessa on 46 km/h nopeusrajoitus.

Esityksen perusteeksi on mainittu kapeahkon salmen tiheästi asuttu ranta, veneliikenteen määrän kasvu sekä suurten moottoriveneiden suuret nopeudet ja aallonmuodostus.  Hakijoiden näkemyksen mukaan erityisesti vesialueella liikkuvien turvallisuus on heikentynyt ja rantojen eroosio lisääntynyt.

Liikenneviraston Meriväylät -yksikkö on 31.1.2013 pyytänyt kaupungin lausuntoa hakemuksesta sekä siitä mahdollisesti annetuista lausunnoista tai muistutuksista. Ympäristötoimialan johtosäännön 2 § 1 mom. 5. kohdan mukaan kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan tehtäviin kuuluu antaa kaupungin lausunnot vesiliikennelain 17 §:n mukaisessa kielto- tai rajoittamisasiassa.

Ehdotus annettavaksi lausunnoksi

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta ilmoittaa kaupungin lausuntona asiaan seuraavaa:

Asiaa koskeva kuulutus on ollut julkisesti nähtävillä Turun kaupungin ilmoitustaululla 13.2.–4.3.2013. Hakemus on toimitettu tiedoksi Haarlan osakaskunnalle, Hännälä-Mäenpään osakaskunnalle sekä Airisto-Velkuan kalastusalueelle.

Asiasta ei ole jätetty muistutuksia. Airisto-Velkuan kalastusalue puoltaa nopeusrajoituksen asettamista Haarlan salmeen.

Nykyisin Haarlan salmessa voimassa oleva vesiliikenteen nopeusrajoitus on annettu vuonna 1990 Turun kaupungin ympäristönsuojelulautakunnan silloisella veneliikennelain mukaisella päätöksellä. Sen jälkeen on yli 20 vuoden aikana salmen rannoilla asuin- ja lomarakennusten määrä lisääntynyt.  Samoin myös veneliikenteen määrä sekä veneiden koko on kasvanut.

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta puoltaa tehtyä esitystä 11 km/h nopeusrajoituksen asettamiseksi esitetylle osuudelle. Vastaava 11 km/h oleva nopeusrajoitus on Kulhon ja Iso-Vihtilän saaren kohdalla, jossa salmi on kapeimmillaan. Samoin Samppansuntissa Järvistensaaren ja Satavan välisellä salmen osuudella on voimassa 11 km/h oleva nopeusrajoitus. Vastaava nopeusrajoitus voidaan asettaa myös hakemuksessa esitetylle alueelle.

Oheismateriaali 1Liikenneviraston lausuntopyyntö sekä vesiliikerajoitushakemus

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää antaa Liikenneviraston Meriväylät-yksikölle edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausLiikennevirasto