KAUPUNGIN OMISTAMILLE MAILLE ANNETTAVIEN METSÄSTYSLUPIEN PERI­AATTEET JA NIISTÄ PERITTÄVÄT MAKSUT

 

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta 26.3.2013

 

      Turun kaupungin ympäristö- ja kaavoituslautakunnan myöntämissä metsästysluvissa noudatetaan seuraavia periaatteita:

 

 

1.Metsästysalueista ei solmita metsästyslain mukaisia vuokrasopimuksia, vaan metsästys­seuroille ja yhdistyksille annetaan aluei­ta koskeva määräaikainen (enintään 4 vuotta) lupa. Lupa koskee myös luvan saaneen yhteisön vieraakseen kutsumia metsästäjiä.

 

2.Lupa myönnetään joko pienriistalle (ml. vahinkoeläimet), hirvieläimille tai yleis­lupana kaikille metsästyslailla määrätyil­le riistaeläimille.

 

3.Kaupungin maiden luovuttamisessa pyritään yhtenäisten metsästysalueiden muodos­tamiseen.

 

4.Ohikulkutien ja Haarlansalmen - Kuusiston­salmen rajaamalla ydinkaupungin alueella lupa voidaan myöntää vain varisten, kulku­kissojen, villiminkin, piisamin, supikoiran, mäyrän sekä rusakon ja kanin metsästykseen. Näiden ensisijaisena pyyntikeinona tulee em. alueella käyttää loukkupyyntiä.

 

5.Saaristoalueille metsästysluvat myönnetään ainoastaan 15.10.-28.2. väliseksi ajaksi. Vieraslajien pyyntiin voi ympä­ristönsuojelutoimisto myöntää tarvittaessa tilapäisiä lupia.

 

6.Muille kaupungin omistamille alueille Turussa ja ulkokunnissa voidaan myöntää metsästyslain sallimat luvat.

 

7.Luvansaajalta edellytetään, että luovu­tettavalla alueella harjoitetaan järkipe­räistä metsästystä verottamalla riistakan­taa enintään alueen tuotantokykyä vas­taavaksi.

 

8.Luvansaajan tulee lupautua järjestämään vähintään yksi riistaeläinten talviruokin­tapaikka luvan alkavaa 50 ha kohden sekä huolehtimaan muutoin riistaeläinten elino­losuhteiden parantamisessa esim. pesäpönt­töjä asettamalla.

 

9.Hirvijahdin alueista ja ajankohdista tulee sopivalla tavalla tiedottaa alueen asuk­kaille.

 

10.Luvansaajan tulee vuosittain metsästyskau­den päätyttyä raportoida ympäristönsuoje­lun tulosalueelle alueelta pyydetystä saaliista ja suoritetusta riistanhoitotoimen­piteistä.

 

11. Yhdistyksessä tulee olla tai sen tulee hyväksyä turkulaisia jäseniä vähintään siinä suhteessa, mitä kaupungin seuralle myöntämä maa-ala muodostaa seuran käytössä olevasta kokonaismaa-alasta.

 

12.Lupa astuu voimaan, kun sitä koskeva sopimus on asianmukaisesti allekirjoitet­tu. Lupa on voimassa neljä vuotta ja lautakunta voi peruuttaa sen välittömästi, mikäli todetaan, ettei lupaehtoja ole noudatettu.

 

Näitä periaatteita noudatetaan ja ne kirjataan kaikkiin lautakunnan myöntämiin metsästyslupiin. Erityistapauksissa lauta­kunta voi määrätä noudatettavaksi myös muunlaisia ehtoja.

 

.Metsästyslupien hakemusten yhteydessä seurojen tulee toimittaa haettavaa aluetta koskeva riistanhoitosuunnitelma, josta ilmenee lupakauden aikana tehtävät riistan elinympäristön parantamistoimet ja haittaeläinten vähentämistoimet. Hakemuksen yhteydessä seuran tulee myös ilmoittaa jäsenmääränsä sekä turkulaisten osuus näistä.

 

Lupapäätöksestä peritään seurakohtainen 50 €:n suuruinen lupien käsittelymaksu. Tämän lisäksi luvansaajilta peritään vuosittainen valvontamaksu, jonka suuruus porrastetaan metsästykseen osoitetun alueen koon perusteella kolmeen luokkaan. Alle 50 hehtaarin alueille maksun suuruus on 20 euroa, 50-200 hehtaarin alueille 80 euroa ja yli 200 hehtaarin alueille 100 euroa vuodessa. Maksut maksetaan ympäristötoimialan lähettämän laskun perusteella.