Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta5212.03.20139

1824-2012 (615, 021)

Turun hallinto-oikeuden päätös; valitus poikkeamispäätöksestä (Hal)

Tiivistelmä: -

Ksylk § 52

Ympäristötoimiala/Markku Toivonen 1.3.2013:

28.2.2013: Turun hallinto-oikeuden päätös nro 13/0043/1; valitus poikkeamispäätöksestä.

Valittaja

Esa Ojanperä

Luvan hakija

Erkki ja Raija Lehmussaari

Päätös josta valitetaan

Turun ympäristö- ja kaavoituslautakunta 19.6.2012.

Rakennuspaikka: Turun kaupungin II kaupunginosan korttelin 25 tontti 3, osoitteessa Saarnitie 6.

Ympäristö- ja kaavoituslautakunta on myöntänyt Lehmussaarille heidän hakemansa poikkeamisluvan sijoittaa autotalli osittain (2,4 m) asuinrakennuksen rakennusalalle sekä poikkeamisen autotallin korkeuden ylittämiseen (3,6 m) asemakaavan mukaisesta enimmäiskorkeudesta (2,8 m).

Valitus

Lautakunnan päätös on kumottava.

Autotallirakennus tulee suunnitella ja rakentaa asemakaavamääräysten mukaisena. Tontin rajan ylittävät rakenteet on purettava ja rakennettaessa tuhotut alueet on palautettava entiselleen.

Maanpinnasta mitattuna rakennuksen harjakorkeus on noin 3,8 metriä ja umpiseinä naapuritontin rajalla noin 3,1 metriä eli korkeus on puolitoista kertaa asemakaavan mukaista suurempi, mikä virheellisestä sijainnista johtuen sijoittuu suoraan naapurirakennuksen olohuoneen ikkunan ja sisäänkäynnin eteen. Naapuritontilla sijainnut ja tontteja rajannut yhtenäinen pensasaita on jouduttu poistamaan tältä osalta ja se on korvattu naapuritontin puolella rakennuksen vierustan sepelöinnillä. Autotalliosan sokkelin korkeus on noin 700 mm, mikä on edellyttänyt myös luiskan rakentamista ajotielle ja aiheuttanut ylimääräisen korkeuseron tonttien välille.

Autotallin ulkoseinän runko, räystäät, salaojat ja perustukset ylittävät tonttien välisen rajan. Kattovedenpoistoa ei ole pystytty rakentamaan suunnitelman mukaan, vaan kaikki vesi valuu naapuritontille. Suunnitelmien karkeat virheet ja toteuttamiskelvottomuus osoittavat, että ne on laadittu ja hyväksytty kohteeseen ja olosuhteisiin lainkaan perehtymättä.

Hallinto-oikeuden ratkaisu

Hallinto-oikeus kumoaa ympäristö- ja kaavoituslautakunnan päätöksen siltä osin kuin lupa on myönnetty asemakaavan mukaisen enimmäiskorkeuden ylittämiseen ja hylkää hakemuksen tältä osin.

Muilta osin hallinto-oikeus hylkää valituksen.

Ratkaisun perustelut käyvät ilmi oheismateriaalista 1.

Oheismateriaali 1Turun hallinto-oikeuden päätös, 28.2.2013

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää merkitä Turun hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.