Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta3526.02.20133

10064-2012 (615)

Poikkeamispäätös; Asunto-oy Havuaukio, 2 paikoitusalueen (15 ap. ja 7 mopopaikkaa) rakentaminen, P 2012-1212 (Ks)

Tiivistelmä:

Poikkeamista haetaan kahden pysäköintialueen rakentamiselle ja toiselle tonttiliittymälle. Hakijalla on suuri tarve lisäpysäköintipaikoille, vaikka olemassa olevan parkkialueen pysäköintiä on tiivistetty mahdollisimman paljon. Liikenneturvallisuus Raadinkadulla ei vaarannu.

Ksylk § 35

Ympäristötoimiala/ympäristölakimies Leena Salmelainen 8.2.2013:

Rakennuspaikka ja sen sijainti

Lauste (26), korttelin 7 tontti 1, pinta-ala 9 781 m2, osoite: Raadinkatu 5.

Rakennushanke

- Paikoitusalueen rakentaminen 15 autolle sekä paikoitusalueen rakentaminen 7 mopolle.

Kaavoitustilanne

Asemakaava (ympäristöministeriö 22.3.1974), jossa rakennuspaikkaa koskee kaavamääräys AK: Asuntokerrostalojen korttelialue.

Poikkeukset (MRL 58 §)

- Kahden paikoitusalueen rakentaminen asemakaavassa istutettavaksi osoitetulle alueen osalle.

- Uuden tonttiliittymän rakentaminen asemakaavassa istutettavaksi osoitetulle alueen osalle.

Naapureiden ja asianosaisten kuuleminen

Rakennuspaikan naapurikiinteistöille on annettu viran puolesta mahdollisuus muistutuksen jättämiseen. Naapurikiinteistön omistajayhtiö on huomauttanut suunnitelmassa olleesta, autopaikkoihin liittyneestä puutteesta. Suunnitelmaa on muutettu tältä osin. Lisäksi hakijana olevan yhtiön osakas on tehnyt hakemuksen johdosta muistutuksen, jonka mukaan muun muassa Raadinkadun alueen liikenneturvallisuus kärsii uuden liittymän rakentamisesta. Asianosaisten laajempi kuuleminen ei ole tarpeen (MRL 173 § ja MRA 86 §).

Viranomaisluvat ja lausunnot

Ei lausuntoja.

Päätöksen perustelut

Hakijalla on 138 autopaikkaa kiinteistön länsipuolella sijaitsevalla pysäköintialueella. Pysäköintialuetta on jo tiivistetty, jotta alueelle saataisiin lisää autopaikkoja. Autopaikkojen tarve on kuitenkin edelleen suuri, joten yhtiö on päätynyt esittämään ylimääräisen pysäköintialueen osoittamista Raadinkadun varteen. Huomautuksen tehnyt naapuriyhtiö puoltaa pysäköintialueiden rakentamista asemapiirroksessa esitetyllä tavalla.

Alueelle on tyypillistä, että rakennukset sijaitsevat puistomaisessa ympäristössä ja pysäköinti erikseen laajoilla parkkialueilla. Uuden pienen pysäköintialueen rakentamisella ehkäistään kuitenkin hallitsematonta pysäköintiä alueella. Alueen liikenneturvallisuudesta ja liittymän sijainnista on neuvoteltu ympäristötoimialan suunnitteluyksikön kanssa. Raadinkadun pohjoispuolella on paljon vastaavia tonttiliittymiä. Liikenneturvallisuuden kannalta olisi ongelmallista, jos tonttiliittymä olisi vastakkain katuliittymän kanssa. Tässä tapauksessa tonttiliittymän sijainti ei vaaranna liikenneturvallisuutta ja uutta liittymää voidaan puoltaa.

Poikkeusta haetaan istutettavan alueen ottamisesta pysäköintikäyttöön. Suunnitelmassa on esitetty uusi istutettava puurivi tontin ja kevyen liikenteen väylän väliin. Lisäksi päätöksen ehdoksi asetetaan, että pysäköintialue tulee rakentaa nurmikivestä. Nurmikiveys ja istutettava puurivi edesauttavat alueen yleisilmeen säilymistä vihreänä.

Edellä esitetyn perusteella hakemuksen mukainen poikkeaminen ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteitten saavuttamista eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteitten saavuttamista (MRL 172 §).

Liite 1Asemapiirros 3.9.2012

Oheismateriaali 1Poikkeamishakemus, Asunto-oy Havuaukio, sijaintikartta

Oheismateriaali 2Asunto Oy Turun Havukukkulan muistutus 6.1.2013

Oheismateriaali 3Yhtiön osakkaan muistutus 4.1.2013

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää seuraavilla ehdoilla myöntää hakemuksen ja 3.9.2012 päivätyn asemapiirroksen mukaiset poikkeukset.

Ehdot:

- Asemapiirroksessa istutettavaksi osoitettu puurivi tulee lisätä myös rakennuslupapiirustuksiin.

- Raadinkadun puoleinen paikoitusalue tulee tehdä nurmikiveyksellä.

Samalla lautakunta päättää, että hakijalta peritään poikkeamispäätöksen johdosta rakennusvalvontataksan 7.1 §:n mukaisesti 800 euroa sekä naapurien kuulemisen johdosta 35 euroa/kuultava kiinteistö (8 kpl), yhteensä 1 080 euroa.

Päätöksen voimassaolo

Poikkeamispäätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaisuuspäivästä lukien. Vastaavaa rakennuslupaa tulee hakea tämän ajan kuluessa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAsunto Oy Turun Havukukkula
aoAsunto-oy Havuaukio
kuulJulkipano
tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus/ Ympäristö ja luonnonvarat
tiedHeikkinen Helena
tiedRakennuslautakunta
tpvYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, kaavoitusyksikkö
tpvKoskentaka Liisa
tpvLaiho Marja


Liitteet:

Ksylk § 35
Liite 1:Asemapiirros 3.9.2012