Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta3112.02.201311

9521-2009 (231)

Yhteenveto pilaantuneen maaperän puhdistamiseen liittyvistä asioista 2012 (Ys)

Tiivistelmä:

Ympäristönsuojelutoimisto on vuoden 2012 aikana tehnyt yhteensä 12 päätöstä pilaantuneen maaperän puhdistamisesta ja antanut asiaan liittyen yhteensä kuusi lausuntoa. Puhdistamisen käytännön toteutusta on valvottu työmaakäynnein ja tarkastamalla kohteiden loppuraportit. Lisäksi ympäristönsuojelutoimisto on päivittänyt maaperän tilan tietojärjestelmää.

Ksylk § 31

Ympäristönsuojelu 8.2.2013/Fredrik Klingstedt ja Virpi Laine

Tausta

Ympäristöministeriö on päätöksellään YM2/464/2009 siirtänyt Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta ja Etelä-Suomen aluehallintovirastolta Turun kaupungin ympäristö- ja kaavoituslautakunnalle toimivallan käsitellä Turun kaupungin alueella olevat, ympäristönsuojelulain 12 luvussa mainitut pilaantunutta maaperää koskevat asiat 1.5.2010 alkaen. Ympäristö- ja kaavoituslautakunta on delegoinut asiaa koskevan päätösvallan ympäristötoimenjohtajalle. Päätöksessään ympäristöministeriö on edellyttänyt, että ympäristö- ja kaavoituslautakunnan tulee toimittaa vuosittain ympäristöministeriölle yhteenveto käsitellyistä ilmoituksista ja ympäristöluvista, niiden lukumääristä, käsittelyajoista, käsittelymaksuista ja käsiteltyjen asioiden luonteesta.

Yhteenveto pilaantuneen maaperän puhdistamiseen liittyvistä asioista vuonna 2012

Vuoden 2012 aikana ympäristönsuojelutoimisto teki yhteensä 12 päätöstä pilaantuneen maaperän puhdistamisesta. Kaikki puhdistamispäätökset on julkaistu Turun kaupungin internet -sivuilla. Maaperän puhdistamista koskevat asiat ratkaistiin ilmoitusmenettelyllä, koska pilaantuneen alueen laajuus ja maaperän pilaantumisen aste oli kohteissa riittävästi selvitetty, puhdistamisissa noudatettiin yleisesti käytössä olevia hyväksyttäviä puhdistusmenetelmiä eikä toiminnasta aiheutunut ympäristön muuta pilaantumista. Pääosa kohteista kunnostettiin tai tullaan kunnostamaan ns. massanvaihtomenetelmän avulla. Kaksi kohdetta, jonka puhdistuskustannukset rahoitetaan öljysuojarahastosta (ns. Soili-kohde), kunnostetaan tällä hetkellä biologisella in-situ -menetelmällä (biostimulaatio) yhdistettynä massanvaihtoon. Kunnostuskohteista kaksi sijaitsee entisillä jakeluasemakiinteistöillä (Soili-kohde), yksi Kakolan entisellä vankila-alueella, yksi Aurajoen itärannalle rakennettavan Telakkarannan alueella, yksi entisellä jätteenkäsittelyalueella, seitsemän entisillä pienteollisuuskiinteistöillä ja kaksi ruutukaava-alueella.

Puhdistamisilmoitusten keskimääräinen käsittelyaika vuonna 2012 oli 25 päivää ja ilmoitusten käsittelymaksut vaihtelivat välillä 630 - 920 euroa.

Toimisto antoi 2 lausuntoa koskien maaperän kunnostuksen toteutusta ja yhden lausunnon maaperän tutkimussuunnitelmasta. Lisäksi toimisto antoi kaksi lausuntoa suunnitellusta kaivumassojen sijoittamisesta ja yhden lausunnon riskiarviointiraportista.

Ympäristönsuojelutoimisto valvoi puhdistamispäätösten käytännön toteutusta suorittamalla työmaakatselmuksia kunnostuskohteisiin ja tarkastamalla kohteiden loppuraportit. Toimisto valvoi myös useita maaperän kunnostustyömaita, jotka eivät enää olleet vireillä ELY -keskuksessa tai sellaisia kohteita joissa rakentamisen yhteydessä jouduttiin ennalta arvaamattomasti poistamaan haitta-ainepitoisia maa-ainesjätteitä.

Tiedot kohteista, joissa on tehty maaperätutkimuksia tai –kunnostuksia, on merkitty maaperän tilan tietojärjestelmään.

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää antaa yllä esitetyn yhteenvedon ympäristöministeriölle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

selvYmpäristöministeriö