Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta2712.02.20137

11905-2009 (235)

Aluehallintoviraston päätös Merivoimien Materiaalilaitoksen hakemukseen ympäristölupapäätöksen lupamääräysten määräaikojen pidentämisestä (Ys)

Tiivistelmä:

Aluehallintovirasto on päätöksellään muuttanut Merivoimien Materiaalilaitoksen Pansion korjaustelakan ympäristöluvan lupamääräyksiä. Päätökseen ei ole tarvetta hakea muutosta, koska päätöksessä on huomioitu lautakunnan antama lausunto.

Ksylk § 27

Ympäristönsuojelu / Olli-Pekka Mäki 4.2.2013:

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on 1.2.2013 antanut päätöksen koskien Merivoimien Materiaalilaitoksen ympäristönsuojelulain mukaista hakemusta, joka koskee Pansion laivojen korjaustelakan ympäristölupapäätöksen lupamääräyksissä asetettujen määräaikojen pidentämistä.

Hakemus

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt 12.5.2010 Saaristomeren Meripuolustusalueelle ympäristöluvan laivojen korjaustelakkatoimintaan Pansiossa. Puolustusvoimien rakenneuudistuksen vuoksi on hankkeiden priorisointia ja rahoitusta järjestelty uudelleen. Tämän seurauksena Pansion tukikohdassa sijaitsevan korjaustelakan peruskorjaus on viivästynyt. Muuttuneesta aikataulusta johtuen telakan ympäristöluvassa osoitetut toimenpiteet ja tarkkailuajankohdat ovat jo osittain umpeutuneet. Hallinnollisesti telakan toiminta on vuoden 2012 alusta alkaen siirtynyt Saaristomeren Meripuolustusalueen alaisuudesta Merivoimien Materiaalilaitoksen alaisuuteen. Materiaalilaitos hakee määräaikojen pidennystä Etelä-Suomen aluehallintoviraston ympäristölupapäätöksen määräyksiin 6. ja 18.4.

Lupamääräys 6 edellyttää, että vetotelakan alueen, jolle suihkupuhdistusmateriaali pääosin levitetään, tulee olla pinnoitettu siten, että puhdistusmateriaali pystytään keräämään siitä talteen. Vetotelakka tulee varustaa siten, että myös alusten pesuvesi saadaan talteen. Määräys on tullut voimaan 31.12.2011.

Lupamääräys 18.4 velvoittaa käyttäjää tarkkailemaan telakkatoiminnan vaikutusalueen merenpohjan sedimentin tilaa. Seurantaa on tehtävä erityisesti orgaanisten tinayhdisteiden, nikkelin ja kuparin pitoisuuksien osalta 3 vuoden välein tehtävillä analyyseillä vuodesta 2011 alkaen. Sedimentin tilaa on tutkittu v. 2005 tehdyissä tutkimuksissa.

Merivoimien materiaalilaitos anoo määräajan muuttamista eo. lupamääräyskohtien osalta vuoden 2016 loppuun, jolloin tämänhetkisen aikataulusuunnitelman mukaisesti telakkatoiminnan pitäisi olla peruskorjauksen seurauksena ympäristöluvan mukaista.

Ympäristö- ja kaavoituslautakunnan lausunto

Ympäristö- ja kaavoituslautakunta on kokouksessaan 20.11.2012 (§ 484) antanut hakemuksen johdosta seuraavan lausunnon:

 Telakka-alueen maaperä ja telakan edustan merialueen pohjasedimentti on pitkällisen telakkatoiminnan johdosta voimakkaasti pilaantunutta. Telakkatoiminnan jatkuminen nykyisellään ei oleellisesti huononna tai muuta maaperän tilaa telakka-alueella nykyisestä ja hakijan esittämä pidennys määräaikaan vetotelakka-alueen pinnoituksen osalta voidaan myöntää.

Kolmen vuoden välein toteutettavaa pohjasedimentin kerran kolmessa vuodessa tapahtuvaa seurantavelvollisuutta ei voi pitää kohtuuttomana. Ennen vetotelakka-alueen pinnoitustyötä on joka tapauksessa tarpeen selvittää sedimentin haitta-ainepitoisuuksia, koska edelliset tutkimukset ovat jo vuodelta 2005. Siksi sedimentin tarkkailuvelvoitetta ei ole ympäristönsuojelutoimiston näkemyksen mukaan tarpeen muuttaa.

Lisäksi toimisto toteaa, että mikäli telakan edustan merialueella on tarkoitus toteuttaa toimenpiteitä, joiden yhteydessä pohjasedimenttejä ruopataan tai sedimenttejä siirretään, tulee toimenpiteelle hakea erikseen vesilain mukainen lupa aluehallintovirastolta ja siinä yhteydessä selvittää sedimenttien haitta-ainepitoisuudet.

Aluehallintoviraston päätös

AVI on päätöksellään muuttanut korjaustelakan ympäristöluvan lupamääräyksiä 6 ja 18.4. Lupamääräyksen 6 mukaan vetotelakan alueen, jolle suihkupuhdistusmateriaali pääosin leviää, tulee olla pinnoitettu siten, että puhdistusmateriaali pystytään siitä keräämään talteen. vetotelakka tulee varustaa siten, että myös alusten pesuvesi saadaan talteen. Määräys tulee voimaan 31.12.2016.

Lupamääräys 18.4 mukaan telakkatoiminnan vaikutusalueen merenpohjan sedimentin tilaa, erityisesti orgaanisten tinayhdisteiden, nikkelin ja kuparin pitoisuuksien osalta, tulee seurata kolmen vuoden välein tehtävillä analyyseillä alkaen vuonna 2013. Suunnitelma tarkkailtavasta alueesta, näytepaikoista ja –syvyyksistä ja analysoitavista aineista tulee toimittaa valvontaviranomaiselle hyväksyttäväksi kaksi kuukautta ennen näytteenottoa. seuranta voi olla osa laajempaa seurantaa.

OheismateriaaliAluehallintoviraston päätös nro 18/2013/1

Toimialajohtaja Markku Toivonen

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta merkitsee aluehallintoviraston päätöksen tiedoksi. Päätökseen ei ole tarvetta hakea muutosta, koska päätöksessä on huomioitu lautakunnan antama lausunto.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.