Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta1705.02.201317

159-2013 (60)

Ympäristötoimialan viranhaltijain päätökset (Hal)

Tiivistelmä: -

Ksylk § 17

Ympäristötoimiala/Markku Toivonen 29.1.2013:

Toimialajohtaja/sarja 10:

25.1.2013 § 2. Raitiotien yleissuunnittelua tukeva ulkomainen asiantuntijatyö.

Raitiotien yleissuunnitelma tilataan yhteistyössä Tampereen kaupungin kanssa. Kahden kaupungin yhteisen raitiotien yleissuunnitelman laatiminen on suuri ja vaativa työ, jonka laatimisesta ei ole olemassa ohjeistusta. Tilaajan avuksi esitetään palkattavan yleissuunnitelman ulkopuolinen konsultti, joka toimii tilaajan apuna yleissuunnittelun aikana. Kokonaisuuden kannalta parhaiden suunnitteluratkaisujen tunnistamiseksi raitiotien yleissuunnittelussa käytetään kansainvälistä asiantuntija-apua, joka tuo näkemyksensä raitiotien kytkemiseen muuhun joukkoliikennejärjestelmään sekä kaupunkirakenteeseen käyttäjälähtöisestä näkökulmasta. Asiantuntijatyön myötä tilaaja saa kansainväliseen kokemukseen parhaista käytännöistä perustuvan näkemyksen yleissuunnitteluun. Käyttäjälähtöiseen näkökulmaan perustuva asiantuntijatyö ei ole päällekkäinen yleissuunnitelman kanssa, vaan täydentää yleissuunnittelua erilaisesta näkökulmasta, minkä johdosta suunnittelussa päästään todennäköisemmin kokonaisuuden kannalta parhaaseen ratkaisuun.

Emch+Berger AG Bern on tarjonnut asiantuntijatyötä raitiotien yleissuunnitteluun liittyen. Työssä mm. laaditaan käyttäjälähtöinen raitiotietä tukeva konsepti joukkoliikenteelle, laaditaan ehdotus raitiotien ja joukkoliikenteen reiteistä käyttäjälähtöisestä näkökulmasta, laaditaan karkeita luonnoksia raitiotien yhdistämisestä katutilaan keskeisimmissä kohdissa, tarkistetaan kalustoa koskevia teknisiä määrittelyjä sekä yhteen sovitetaan asiantuntijatyön, yleissuunnittelukonsultin sekä tilaajan ajatuksia. Työ- ja raportointikielenä on englanti. Emch+Berger AG Bern on ollut mukana Tampereen raitiotien alustavan yleissuunnitelman laatimisessa ja heidän hyödyntämisestään on erittäin hyviä kokemuksia.

Toimialajohtaja päätti tilata Raitiotien yleissuunnittelua tukevan kansainvälisen asiantuntijatyön Emch+Berger AG Berniltä. Työn kokonaiskustannuksiksi arvioidaan 30 000 euroa (alv 0 %). Työn kokonaiskustannukset eivät saa ylittää 30 000 euroa (alv 0 %).

25.1.2013 § 3. Telakkarannan alue, Unioninkadun urakan keskeyttämisestä johtuvat kalliorakentamiseen liittyvät suunnittelutehtävät.

Kiinteistöliikelaitos on keskeyttänyt Telakkarannan asemakaava-alueen Unioninkadun rakennusurakan alkuperäisen urakoitsijan työt ja rakennustyön jatkaminen on annettu toisen urakoitsijan tehtäväksi. Alkuperäisen urakoitsijan työn jäätyä kesken on urakan kalliorakentamiseen liittyvät suunnitelmat tarpeen päivittää sekä muuttaa tarpeellisilta osin vastaamaan työmaan tilannetta. Kiinteistöliikelaitos on pyytänyt suunnitteluyksikköä järjestämään edellä esitetyn suunnitelmien päivittämisen ja muuttamisen.

Kalliorakentamisen suunnitelmat on aikanaan laatinut Saanio & Riekkola Oy. Urakoitsijan vaihtumiseen liittyvä suunnittelutyö on tarkoituksenmukaisuussyistä järkevintä tilata Saanio & Riekkola Oy:ltä, joka on pyynnöstä tehnyt työstä tarjouksen. Tarjous on työn luonteesta johtuen laadittu tuntiveloitusperusteisena. Tehtävän yksityiskohtainen sisältö ja kustannus on esitetty konsultin tarjouksessa 7.1.2013.

Toimialajohtaja päätti Turun kaupungin hallintosäännön 24 §:n nojalla tilata Unioninkadun urakan keskeyttämisestä johtuvat kalliorakentamiseen liittyvät suunnittelutehtävät Saanio & Riekkola Oy:ltä. Suunnittelutyön kustannusarvio, jota ei saa ylittää ilman suunnitteluyksikön suostumusta, on 17 713,00 euroa (alv 0 %).

Samalla päätin, että asian kiireellisyyden vuoksi tämä päätös voidaan panna täytäntöön mahdollisista valituksista huolimatta.

Rakennustarkastaja:

10.1.2013 § 1. Ympäristötoimialan rakennusvalvonnan kahden energianeuvojan palkkaaminen määräajaksi.

Kiinteistösäätiö r.s. ja ympäristö- ja kaavoitusvirasto (nyk. ympäristötoimiala) ovat tehneet sopimuksen projektista, jonka mukaan ympäristö- ja kaavoitusvirastoon palkataan vuoden 2013 alusta kaksi energianeuvojaa avoimella hakumenettelyllä kahden vuoden määräajaksi (optiona yksi lisävuosi yhdelle henkilölle). Projektin tarkoituksena on tuottaa neuvonta- ja ohjeistusmateriaalia ja –palveluja asunto- ja kiinteistöyhtiöiden, kansalaisten ja viranomaisten käyttöön erillisen työohjelman mukaisesti. Kiinteistösäätiö r.s. vastaa rahoituksesta 70 % osuudella ja loput 30 % katetaan Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskus Valonian koordinoimasta maakunnallisesta energianeuvontahankkeesta.

Ympäristötoimialan rakennusvalvonnassa on ollut haettavana kyseiset toimet ja hakuaika päättyi 17.12.2012 klo 16.00. Määräaikaan mennessä hakemuksia tuli 13 kpl. Hakijoista haastateltiin 6 henkilöä.

Toimien kelpoisuusvaatimukset ovat seuraavat: Opintojen loppuvaiheessa oleva rakennus-, LVI- tai energia-alan ylemmän korkeakoulututkinnon opiskelija tai valmistunut asiantuntija. Lisäksi toimen hoitamisessa on edellytetty SRakMk osien D3 ja D5 laskentamallien tuntemusta. Käytännön rakentamisen tuntemus on katsottu eduksi.

Hakemusasiakirjojen ja haastattelujen perusteella Johanna Rinnettä ja Matts Almgrénia pidettiin sopivimpina energianeuvojien toimiin. Rinne ja Almgrén täyttävät toimien kelpoisuusvaatimukset.

Rakennustarkastaja päätti ympäristö- ja kaavoitustoimen johtosäännön 8 §:n ja ympäristötoimialan johtosäännön 8 §:n nojalla valita Johanna Rinteen ja Matts Almgrénin ympäristötoimialan rakennusvalvonnan energianeuvojien toimiin erikseen tehtävien työsopimusten mukaisesti 31.12.2014 saakka.

11.1.2013 § 2. Ympäristötoimialan rakennusvalvonnan tarkastusinsinöörin viran (vak.nro 100006) täyttäminen.

Ympäristötoimialan rakennusvalvonnassa oleva tarkastusinsinöörin virka (vakanssi 100006) on ollut täyttämättä 1.7.2012 alkaen. Kyseinen virka oli haettavana rakennusvalvontatoimistossa ja hakuaika päättyi 17.12.2012 klo 16.00, johon mennessä hakemuksia tuli 19. Lisäksi määräajan jälkeen saapui 1 hakemus. Kaksi hakijoista perui hakemuksensa.

Viran kelpoisuusehtona on tehtävään soveltuva korkeakoulututkinto taikka aikaisempi ammatillisen korkea-asteen tai sitä vastaava tutkinto sekä riittävä kokemus rakenteiden suunnittelussa taikka LVI-alan suunnittelu- tai tarkastustehtävissä.

Hakijoista 17 täytti viran kelpoisuusehdot ja haastatteluun kutsuttiin 3 henkilöä.

Hakemusasiakirjojen ja haastattelujen perusteella Samu Virtasta on pidettävä soveltuvimpana tarkastusinsinöörin virkaan. Virtanen täyttää viran kelpoisuusvaatimuksen.

Rakennustarkastaja päätti ympäristö- ja kaavoitustoimen johtosäännön 8 §:n ja ympäristötoimialan johtosäännön 8 §:n nojalla valita Samu Virtasen ympäristötoimialan rakennusvalvonnan tarkastusinsinöörin virkaan (vak.nro 100006) erikseen tehtävän viranhoitomääräyksen mukaisesti ehdolla, että hän ennen viran vastaanottamista esittää hyväksyttävän lääkärintodistuksen terveydentilastaan.

Virtanen on antanut suostumuksensa valintaan.

11.1.2013 § 3. Ympäristötoimialan rakennusvalvonnan lupavalmistelijan palkkaaminen määräajaksi.

Ympäristötoimialan rakennusvalvonnan lupavalmistelussa on koko vuoden 2012 ollut ruuhkaa ja rakennuslupien käsittelyajat ovat kasvaneet töiden järjestelyistä ja henkilökunnan ylimääräisestä panostuksesta huolimatta. Lisäksi yhdelle lupa-arkkitehdille on myönnetty virkavapaa ajalle 1.11.2012-15.4.2013. Edellä mainituista syistä on katsottu tarpeelliseksi palkata ylimääräinen lupavalmistelija sekä virkavapaan sijaiseksi että kasaantuneen ruuhkan purkajaksi ajalle 1.1.-31.12.2013.

Lupavalmistelijan tehtävänä ovat rakennus-, toimenpide-, purkamis- ja maisematyölupahakemusten valmistelu sekä rakennusvalvonnan asiakkaiden neuvonta ja opastus. Kaikki työtehtävät suoritetaan lupa-arkkitehdin valvonnassa.

Ympäristötoimialan rakennusvalvonnassa on ollut haettavana lupavalmistelijan määräaikainen virka ja hakuaika päättyi 17.12.2012 klo 16.00. Määräaikaan mennessä hakemuksia tuli 17 kpl. Hakijoista haastateltiin 4 henkilöä.

Määräaikaisen viran kelpoisuusvaatimuksena on arkkitehdin, rakennusarkkitehdin tai rakennusinsinöörin tutkinto tai arkkitehtiylioppilas.

Hakemusasiakirjojen ja haastattelujen perusteella Risto Rautiota pidettiin sopivimpana lupavalmistelijan virkaan. Rautio täyttää viran kelpoisuusvaatimukset.

Rakennustarkastaja päätti ympäristö- ja kaavoitustoimen johtosäännön 8 §:n ja ympäristötoimialan johtosäännön 8 §:n nojalla valita Risto Raution ympäristötoimialan rakennusvalvonnan lupavalmistelijan määräaikaiseen virkaan erikseen tehtävän viranhoitomääräyksen mukaisesti.

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää merkitä viranhaltijoiden päätöspöytäkirjat tiedoksi ja päättää samalla, ettei se siirrä niitä käsiteltäväkseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.