Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Kollektivtrafiknämnden för Åbo stadsregion10616.06.20215

3215-2021 (08 01 00, 09 06 00)

Delegering av beslutet gällande skyldigheten att använda ansiktsmask till kollektivtrafikdirektören

Sammandrag:

För nämnden föreslås att den delegerar beslutet om skyldigheten att använda ansiktsmask inom Fölitrafiken till kollektivtrafikdirektören.

Kotn § 106

Kollektivtrafikdirektör Sirpa Korte 9.6.2021:

Kollektivtrafiknämnden för Åbo stadsregion beslutade 12.3.2021 § 48 att ”Fölis resevillkor uppdateras från och med den 15 mars 2021 enligt följande:

Från och med den 15 mars 2021 ska alla som reser med Fölitrafiken använda munskydd. Skyldigheten att använda munskydd grundar sig på det försämrade coronaepidemiläget i Egentliga Finland. Skyldigheten gäller inte passagerare som är yngre än 12 år eller personer som av hälsoskäl inte kan använda munskydd.

Tillägget är i kraft fram till den 30 juni 2021 eller tills det upphävs med ett separat beslut.

Dessutom beslutar nämnden att Fölis avtalstrafikidkare ska i den verksamhet som anknyter till avtalstrafik följa Arbetshälsoinstitutets anvisningar för persontransportbranschen om förebyggande av COVID-19-smittor.”

Det har i Åbo stad förts diskussioner om att man kan återgå från skyldighet att använda ansiktsmask till rekommendation att använda ansiktsmask när coronaspridningen återgår till den s.k. basnivån. Om nämnden delegerar sin beslutanderätt kan kollektivtrafikdirektören besluta om övergången till rekommendation att använda ansiktsmask i enlighet med coronaläget.

FörslagKollektivtrafiknämnden för Åbo stadsregion beslutar att tills vidare fortsätta skyldigheten att använda ansiktsmask inom Fölitrafiken. Nämnden delegerar beslutanderätten gällande övergång från skyldighet att använda ansiktsmask till rekommendation att använda ansiktsmask till kollektivtrafikdirektören.

BeslutFörslaget godkändes.

Sändlista

förkLS-Liikennelinjat Oy
förkLänsilinjat Oy
förkNobina Oy
förkSavonlinja Oy
förkTarjousyhteenliittymä Liikenne Vesma Oy ja Jalon Liikenne Oy
förkTurun Kaupunkiliikenne Oy
förkV-S Bussipalvelut Oy