Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Kollektivtrafiknämnden för Åbo stadsregion8626.05.20213

6327-2021 (08 01 00, 07 02 01)

Åldersvänlig kollektivtrafik i GreenSAM-projektet - Fölivänverksamhet inleds

Sammandrag:

Föli och Valonia har i samarbete främjat åldersvänlig kollektivtrafik och piloterat en mentorskapsmodell för seniorer. Utifrån erfarenheter har man utvecklat en modell för Fölivänverksamheten vars syfte är att med hjälp av kamratstöd sänka tröskeln för och uppmuntra de äldres användning av Föli. Arbetet har genomförts som en del av det internationella projektet GreenSAM - Green Silver Age Mobility (1/2019€9/2021). Valonias projektexpert Silja Ngobese presenterar projektets resultat och Fölis informationsplanerare Saana Lehtinen presenterar Fölivänverksamheten för nämnden på mötet.

Kotn § 86

Projektexpert Silja Ngobese 18.5.2021:

I det EU-finansierade GreenSAM – Green Silver Age Mobility-projektet (1/2019–9/2021) fokuserar man på att öka den åldrande befolkningens delaktighet i beslutsfattande och planering av hållbara former att röra sig. Syftet är att främja en övergång till miljövänliga former att röra sig, med beaktande av specialbehov förknippade med de äldres mobilitet. Nästan en fjärdedel av befolkningen i Egentliga Finland är över 65 år (23,7 %). Även den åldrande befolkningen är aktiv och rör sig mycket, så det är allt viktigare att planera mobilitetstjänster med tanke på både åldersvänlighet och målgruppens attraktionskraft.

Man har i olika partnerstäder utvecklat och piloterat olika slags metoder som gör de äldre delaktiga. Följande stads- och kommunaktörer och forskningsorganisationer deltar i projektet: Valonia / Egentliga Finlands förbund, Åbo yrkeshögskola, Free and Hanseatic City of Hamburg (huvudsaklig genomförare), City of Aarhus, Tartu City Government, City of Riga, Municipality of Gdansk och Institute of Baltic Studies (Tartu).

I Föli har man testat en mentorskapsmodell för seniorer där seniorer handleder och uppmuntrar varandra i användning och prövning av tjänster. Piloten gav bra resultat. Med hjälp lärde sig seniorerna i pilotgruppen att använda till exempel Fölis digitala tjänster och blev intresserade av att använda dem. Andra lärde sig att åka med buss till hobbyer eller ut på ärenden, och började välja buss i stället för den egna bilen. I försöket testade man även stadscyklar, och seniorerna gav värdefull respons och beskrev erfarenheter av användningen av olika tjänster.

Utifrån de goda erfarenheter och lärdomar som olika städers piloter erbjudit har man skapat en verktygslåda för metoder för interaktiv planering för alla trafik- och stadsplanerare och andra intresserade.  Atlas on participative approaches to age-friendly green mobility sammanställer bakgrundsinformation för planering av åldersvänlig mobilitet och en åldersvänlig stad. Materialet finns på adressen greensam.eu

Projektets slutkonferens och -seminarium ordnas virtuellt 8–9.9.2021.

Informationsplanerare Saana Lehtinen 18.5.2021:

I och med de bra erfarenheter som man fått från GreenSAM-projektet har Regional kollektivtrafik utrett möjligheten att erbjuda kamratstödaktig handledning som en del av Fölis tjänster. Verksamheten testas under sommaren 2021, och utifrån detta kan verksamheten fortsättas under kommande år och vidareutvecklas.

Fölivänverksamheten riktar sig till seniorer som inte tidigare har använt kollektivtrafiken eller som ännu upplever att det är svårt att använda kollektivtrafiken. Stödet kan till exempel anknyta till att hitta rätt linje eller busshållplats eller till att använda Fölis elektroniska tjänster. Syftet med verksamheten är att ge äldre människor trygghet när de reser med buss, vilket hjälper dem att allt oftare välja buss som färdmedel i fortsättningen.

Verksamhetsprinciperna har planerats i samarbete med Valonia och Turun Seudun Vanhustuki ry. En workshop ordnades i början av maj 2021 tillsammans med seniorer intresserade av att vara Fölivänner, och från den fick man de äldres värdefulla synpunkter på verksamheten.

Turun Seudun Vanhustuki ry har lovat att avgiftsfritt erbjuda sina lokaler för Föli-träffarna. Dessutom försäkras Fölivän-seniorerna via föreningen. Via föreningen är det även möjligt att nå seniorer som ännu inte använder buss och som därför är svåra att nå via Fölis kanaler. Gällande GreenSAM-projektet har man kontaktat även andra föreningar och sammanslutningar som kan hjälpa sprida information om Fölivänverksamheten.

Under det första året ordnas Fölivänverksamhet från juni till augusti. Verksamheten grundar sig på Föli-träffar som ordnas en gång om månaden i Turun Seudun Vanhustuki ry:s lokaler. Alla seniorer kan delta i evenemanget. På plats finns frivilliga Fölivänner och en representant från Föli som berättar grundläggande fakta om användningen av bussar. Efter Föli-träffen kan man göra en bussresa med Fölivännen eller komma överens om en gemensam resa för någon annan dag.

Föli-träffar ordnas tors. 3.6 kl. 14, tors. 29.7 kl. 14 och fre. 20.8 kl. 14 i Turun Seudun Vanhustuki ry:s lokaler (Västerlånggatan 33, Åbo).

De som behöver handledning betalar själv sina biljetter, men verksamheten är annars avgiftsfri.

Under det första året deltar cirka 10 handledare, dvs. Fölivänner, i verksamheten. Fölivännerna rapporterar om sina handledningsbesök månatligen. I rapporten antecknas handledningsgångerna: datum, den handleddes namn och handledningens karaktär: huruvida det var fråga om till exempel en bussresa, ett gemensamt besök till Fölis serviceställe eller lärande av någon elektronisk tjänst. Man kan handleda en eller flera personer samtidigt. Fölivännerna får Fölis periodkort i utbyte för sin verksamhet. Kortet är i kraft under de månader som man deltar i verksamheten. Ett avtal om deltagande i verksamheten ingås med Föli, Fölivännen och Turun Seudun Vanhustuki ry.

Man samlar in respons och erfarenheter om verksamheten månatligen i samband med Föli-träffarna. Dessutom följer man antalet handledda genom bland annat rapporterna som Fölivännerna fyller i. Verksamhetens utveckling beslutas om utifrån den första sommaren.

Tilläggsmaterial 1Fölivänner, Kotn 26.5

Tilläggsmaterial 2Åldersvänlig kollektivtrafik i Föli - resultaten från GreenSAM-projektet

Kollektivtrafikdirektör Sirpa Korte:

FörslagKollektivtrafiknämnden för Åbo stadsregion beslutar att anteckna presentationen för kännedom.

BeslutFörslaget godkändes.