Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Kollektivtrafiknämnden för Åbo stadsregion6114.04.20213

14933-2019 (00 04 02, 08 01 00, 13.00, 00 01 02)

BEST-forskningsresultat 2020

Sammandrag:

Föli klarade sig bra i den europeiska BEST-undersökningen där 84 procent av områdets invånare var nöjda med kollektivtrafiken. Andelen nöjda var större än i de andra städerna som deltog i undersökningen. Informationsplanerare Saana Lehtinen presenterar resultaten för nämnden på mötet.

Kotn § 61

Informationsplanerare Saana Lehtinen 7.4.2021:

BEST (Benchmarking in European Service of Public Transport) är en europeisk enkätundersökning som mäter invånarnas nöjdhet med kollektivtrafiken. Enkäten har genomförts sedan 1991. År 2020 deltog elva städer i undersökningen: Stockholm, Oslo, Köpenhamn, Genève, Bergen, Trondheim och Rotterdam, och från Finland HSL-området, Tammerforsregionen och Föli-området. Föli deltog i enkäten för första gången.

Föli-områdets invånare anser att kollektivtrafiken inom området är högklassig eftersom 84 procent var nöjda med Föli. Finland tog trippelseger i jämförelsen eftersom Tammerforsregionen fick andra plats (83 procent av invånarna var nöjda) och Helsingforsregionen kom på tredje plats (76 procent).

Enkäten innefattar frågor om kollektivtrafikens kvalitet bland annat vad gäller trafikutbud, pålitlighet, information som ges till passagerare och komfort. Föli var på nästan alla sätt mer framgångsrik än de övriga städerna som deltog i undersökningen. De som svarade på undersökningen var särskilt nöjda med tidtabellernas pålitlighet och kollektivtrafikens säkerhet.

Enkäten genomfördes elektroniskt 1.1–31.12.2020. Inom Föli-området besvarades enkäten av 597 personer. Enkäten besvarades av passagerare från varje Föli-kommun, det vill säga Åbo, S:t Karins, Reso, Lundo, Nådendal och Rusko.

Informationsplanerare Saana Lehtinen presenterar resultaten för nämnden på mötet.

Tilläggsmaterial 1Presentation av BEST-forskningsresultaten

Kollektivtrafikdirektör Sirpa Korte:

FörslagKollektivtrafiknämnden för Åbo stadsregion beslutar att anteckna presentationen för kännedom.

BeslutFörslaget godkändes.