Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Kollektivtrafiknämnden för Åbo stadsregion4812.03.20213

3215-2021 (08 01 00, 09 06 00)

Uppdatering av Fölis resevillkor och tillägg av munskyddstvång

Sammandrag:

En förpliktelse för passagerare att använda munskydd på grund av den snabba ändringen i COVID-19-epidemiläget läggs till i Fölis resevillkor och träder i kraft från och med den 15 mars 2021. Dessutom förpliktas trafikidkarna att följa de anvisningar som Arbetshälsoinstitutet har gett till transportbranschen för förebyggande av smittor.

Kotn § 48

Planeringschef Lauri Jorasmaa 11.3.2021

COVID-19-epidemiläget har blivit värre, i Finland har man delvis övergått till undantagsförhållanden och att möjliggöra säkra resor med kollektivtrafiken har blivit mer betonat. VR har uppdaterat sina resevillkor med munskyddstvång, och alla ska använda munskydd på tågen från och med den 11 mars 2021. HRT kommer att uppdatera sina anvisningar och kräver användning av munskydd i kollektivtrafiken från och med den 13 mars 2021.

Utifrån situationen föreslås det att följande punkt som gäller tills vidare läggs till i Fölis resevillkor:

”Tills vidare gällande skyldighet att använda munskydd i Fölitrafiken.

Från och med den 15 mars 2021 ska alla som reser med Fölitrafiken använda munskydd. Skyldigheten att använda munskydd grundar sig på det försämrade coronaepidemiläget i Egentliga Finland. Skyldigheten gäller inte passagerare som är yngre än 12 år eller personer som av hälsoskäl inte kan använda munskydd.”

Punkten föreslås vara i kraft högst fram till den 30 juni 2021 om man inte beslutar att avlägsna den tidigare i och med att epidemiläget blir bättre. Resevillkoren gäller nya kundrelationer mellan Föli och kunder från och med måndagen den 15 mars 2021.

Samtidigt finns det behov att betona den roll som Fölis avtalstrafikidkare har i hälsosäkerheten. Arbetshälsoinstitutet ger anvisningar i anknytning till chaufförernas hälsa och trafikidkarnas åtgärder. Arbetshälsoinstitutet har redan gett bland annat följande anvisningar om förebyggande av COVID-19-smittor(https://www.ttl.fi/sv/anvisningar-for-persontransportbranschen-for-att-forebyggaspridandet-av-den-smittande-sjukdomen-covid-19/):

Arbetshälsoinstitutets anvisningar gäller trafikidkarna automatiskt. På grund av det försämrade pandemiläget föreslås det dock att ärendet betonas och nämnden konstaterar att Fölis avtalstrafikidkare ska följa Arbetshälsoinstitutets anvisningar och säkerställa hälsosäkra resor för både chaufförer och passagerare.

Kollektivtrafikdirektör Sirpa Korte:

FörslagKollektivtrafiknämnden för Åbo stadsregion beslutar att Fölis resevillkor uppdateras från och med den 15 mars 2021 enligt följande:


Från och med den 15 mars 2021 ska alla som reser med Fölitrafiken använda munskydd. Skyldigheten att använda munskydd grundar sig på det försämrade coronaepidemiläget i Egentliga Finland. Skyldigheten gäller inte passagerare som är yngre än 12 år eller personer som av hälsoskäl inte kan använda munskydd.

Tillägget är i kraft fram till den 30 juni 2021 eller tills det upphävs med ett separat beslut.

Dessutom beslutar nämnden att Fölis avtalstrafikidkare ska i den verksamhet som anknyter till avtalstrafik följa Arbetshälsoinstitutets anvisningar för persontransportbranschen om förebyggande av COVID-19-smittor.

Denna punkt i protokollet justeras genast på mötet.

BeslutFörslaget godkändes.

Sändlista

åtgLS-Liikennelinjat Oy
åtgLänsilinjat Oy
åtgSavonlinja Oy
åtgTarjousyhteenliittymä Liikenne Vesma Oy ja Jalon Liikenne Oy
åtgTurun Kaupunkiliikenne Oy
åtgTurun Linja-autoilijain Osakeyhtiö
åtgV-S Bussipalvelut Oy
åtgXXXXX