Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Kollektivtrafiknämnden för Åbo stadsregion2410.02.202114

1225-2021 (00.03, 00 01 04)

Redogörelse för den interna kontrollen och riskhanteringen inom stadsmiljösektorn 2020

Sammandrag:

Redogörelsen för den interna kontrollen och riskhanteringen inom stadsmiljösektorn 2020 ges till Kollektivtrafiknämnden för Åbo stadsregion för anteckning för kännedom och redogörelsen för den regionala kollektivtrafikens serviceområde ges till nämnden för godkännande.

Kotn § 24

Förvaltningsdirektör Harri Lehtinen 25.1.2021:

Ett ändamålsenligt ordnande av den interna kontrollen och riskhanteringen gäller alla organ och den redovisningsskyldiga ledningen i Åbo stad och stadskoncernen. Den interna kontrollen är en del av stadskoncernens ledningssystem och stadsledningens och stadsförvaltningens verktyg med vilket man bedömer hur uppställda mål har uppnåtts, verksamhetsprocesser och resultaten av riskhanteringen. Syftet med kontrollen är att främja en effektiv ledning av organisationen, riskhanteringen och verksamhetens resultat.

Stadsfullmäktige har 16.6.2014 § 99 godkänt grunderna för Åbo stads och stadskoncernens interna kontroll och riskhantering. Stadsstyrelsen ansvarar för ordnandet av stadens interna kontroll och riskhantering. Den interna kontrollen koordineras av koncernförvaltningens interna revision. Riskhanteringen och ordnandet av denna koordineras av riskhanteringschefen. Koncernförvaltningens interna revision har som uppgift att övervaka en god lednings- och förvaltningssed, ändamålsenligt ordnande av den interna kontrollen och riskhanteringen och resultaten av dessa.

Förfarandena inom den interna kontrollen och riskhanteringen är en fast del av stadskoncernens och dess verksamhetsenheters sedvanliga processer för planering, beslutsfattande, ledning och verksamheter. Med den interna kontrollen och riskhanteringen identifieras, bedöms och kontrolleras iakttagande av bestämmelser och anvisningar samt hur de operativa och ekonomiska målen har uppnåtts och faktorer som hotar tryggandet av egendom. Syftet med kontrollen är att främja en effektiv ledning av organisationen, riskhanteringen och resultaten av verksamheten.

Tjänsteinnehavare som leder sektorer ska verkställa den interna kontrollen och riskhanteringen inom sina ansvarsområden. Nämnden ska övervaka verkställandet av den interna kontrollen och riskhanteringen inom sina egna ansvarsområden. Varje nämnd ansvarar för sitt eget ansvarsområdes del för godkännande av tillräckliga och fungerande rutiner och för övervakningen och säkerställandet av att de verkställs.

Sektionerna och sammanslutningar som ingår i koncernen utarbetar riskhanteringsplaner i vilka de viktigaste riskerna och riskhanteringsmetoderna fastställs. Nämnderna och sammanslutningarnas styrelser godkänner redogörelsen och riskbedömningen som gäller deras ansvarsområden. Verksamhetsenheternas redogörelse och riskbedömning baserar sig på dokumenterad självutvärdering och ska behandlas inom organet.

Den interna kontrollens status och riskhanteringens status och resultat följs upp under budgetåret och resultaten rapporteras i samband med bokslutet.

I bedömningen har man tillämpat utvärderingstabellen COSO-ERM.

Stadsmiljönämnden behandlar ärendet på sitt möte 9.2.2021.

Tilläggsmaterial 12020 COSO-ÅBO, stadsmiljösektorn (sekretessbelagd, grund för sekretess 24 § 8 punkten i offentlighetslagen)

Tilläggsmaterial 2Redogörelse för riskhantering, stadsmiljösektorn (sekretessbelagd, grund för sekretess 24 § 8 punkten i offentlighetslagen)

Tilläggsmaterial 3Redogörelse för riskhantering, stadsmiljösektorn, den regionala kollektivtrafiken (sekretessbelagd, grund för sekretess 24 § 8 punkten i offentlighetslagen)

Kollektivtrafikdirektör Sirpa Korte:

FörslagKollektivtrafiknämnden för Åbo stadsregion beslutar att anteckna redogörelsen för stadsmiljösektorns 2020 års interna kontroll och riskhantering för kännedom och för sin del godkänna redogörelsen för den regionala kollektivtrafikens serviceområde.

BeslutFörslaget godkändes.

Sändlista

förkKonsernihallinto, sisäinen tarkastus
förkKonsernihallinto, turvallisuus ja riskienhallinta