Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta56807.12.20173

12033-2017 (653)

Lausunto Sirkkalan alueen ruotsinkielisen kasvatuksen ja opetuksen tilatarveselvityksestä

Tiivistelmä:

Strateginen tilojen ohjaus -vastuualue pyytää Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnalta lausuntoa Sirkkalan alueen ruotsinkielisen kasvatuksen ja opetuksen tilatarveselvityksestä. Tarveselvityksessä esitetään toteutettavaksi Sirkkalan ja Sirkkalabackenin koulun vanhojen rakennusten korjaukset ja uudisrakennuksen rakentaminen Sirkkalan koulun tontille.

Kilajk § 568

Tilapalvelut, hankearkkitehti Kaisa Simula 30.11.2017:

Strateginen tilojen ohjaus -vastuualue pyytää lausuntoa Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnalta Sirkkalan alueen ruotsinkielisen kasvatuksen ja opetuksen tilatarveselvityksestä. Tarveselvityksen laadinnasta on vastannut Strategisen tilojen ohjaus -vastuualue yhteistyössä Kiinteistöliikelaitoksen ja sivistystoimialan edustajien kanssa.

Tarveselvityksessä esitetään toteutettavaksi Sirkkalan ja Sirkkalabackenin koulun vanhojen rakennusten korjaukset- ja uudisrakennuksen rakentaminen Sirkkalan koulun tontille.

Tässä yhteydessä ei pystytä ratkaisemaan päiväkodin pitkän aikavälin tarpeita, mutta talo 4 (Gula huset) vapautuu takaisin varhaiskasvatuksen käyttöön, esimerkiksi leikkikoulutoimintaa varten. Päiväkodin pitkän aikavälin tilakysymys ratkaistaan erillisen hankkeen kautta.

Vanhojen rakennusten korjaukset:

Olemassa oleviin rakennuksiin kohdistuu mm. vesikattoon ja julkisivuihin liittyviä töitä, pintaremonttitarpeita ja rakennukseen 4 myös toiminnallisia muutostarpeita.

Uudisrakennus:

Uuden rakennuksen sijoitusta esitetään siten, että piha-alue jää mahdollisimman avoimeksi. Uudisosan toteuttaminen vaatii joka tapauksessa kaavanmuutosta. Kaavanmuutos esitetään käynnistettäväksi tarveselvityksen hyväksyminen jälkeen. Rakennuksen sijoittamisesta tontille on tehty viitesuunnitelma ja sen mukaan toteuttamiskelpoinen ratkaisu on löydettävissä.

Uudisrakennuksen koko on 3 100 br-m2. Rakennukseen sijoittuisi 11 kpl luokkatiloja, 2 kpl pienluokkatiloja ja eriyttämistiloja, käsityöopetuksen tilat, kuvataide, musiikki, aamu- ja iltapäivätoiminnan kotipesä, henkilöstön tauko- ja työskentelytilat, hallinto, toimintaterapia/liikuntatila sekä esiopetuksen tilat.

Pihan parakista voidaan uudisrakennuksen toteutuessa luopua.

Ruotsinkielinen jaosto on kokouksessaan 19.9.2017 § 39 linjannut, että Sirkkalan koulun mitoituspohjaksi asetetaan 3 luokkasarjaa.

Koulun koon mitoittaminen 3 –sarjaiselle alakoululle:

- koulun oppilasmäärä: 350

- esiopetuslasten määrä: 72 / 60

- iltapäivätoiminnon lapsimäärä: 104 (Sirkkala) + 16 (Sirkkalabacken)

- henkilökunnan määrä: 36

Sirkkalabacken:

- oppilasmäärä 40

- henkilökunnan määrä 15

Tällöin koulun maksimioppilasmäärä on 400.

Vanhojen rakennusten korjausten hinta:

Yhteensä noin 3 M€. Näiden muutosten kustannuksia on arvioitu tarveselvityksessä vasta karkealla tasolla ja hinta täsmentyy suunnittelun edetessä.

Uudisrakennuksen ja purkujen hinta:

Uudisrakennuksen tilaohjelman pohjalta on laskettu tarveselvitysvaiheen alustava kustannusarvio: 7.999.000 € (alv 0 %). Lisäksi rakennus 3:n ja parakin purku yhteensä noin 170.000€ (alv 0 %)

Koko hanke yhteensä n. 11,2 miljoonaa euroa

Laskennassa ei ole huomioitu väistötiloista aiheutuvia kustannuksia.

Uudishanke aiheuttaa käyttäjälle vuokravaikutuksia. Alustava vuokra-arvio on noin 59.200 €/kk ja vuositasolla 710.600 €.

Aikataulu:

Tavoite hankkeen toteutumisaikataululle on syksy 2021. Työryhmä on arvioinut, että nopein mahdollinen aika projektin läpiviemiselle tarveselvityksen hyväksymisen jälkeen on 42 kuukautta, eli kolme ja puoli vuotta. Tämä aikataulu ei vielä huomioi väistötilojen vaikutusta hankkeeseen. Sopivan väistötilan löytäminen/vapautuminen vaikuttaa rakennustöiden aloitusajankohtaan.

Kiinteistöliikelaitoksella ei ole huomautettavaa tarveselvitykseen. Kiinteistöliikelaitos puoltaa Sirkkalan ja Sirkkalabackenin koulun vanhojen rakennusten korjaamista ja uudisrakennuksen toteuttamista Sirkkalan koulun tontille.

Oheismateriaali 1Sirkkalan alueen ruotsinkielisen kasvatuksen ja opetuksen tilatarveselvitys

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää esittää lausuntonaan Strategiselle tilojen ohjaus -vastuualueelle, että se osaltaan hyväksyy esitetyn tilatarveselvityksen Sirkkalan ja Sirkkalabackenin koulun vanhojen rakennusten korjaamisesta ja uudisrakennuksen toteuttamisesta Sirkkalan koulun tontille.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausKonsernihallinto, strateginen tilojen ohjaus