Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta56507.12.20174

12150-2017 (653)

Lausunto väliaikaisten ja väistöpäiväkotitilojen tarpeesta ja Kupittaan tilapäisen päiväkodin hankekuvauksesta

Tiivistelmä:

Strateginen tilojen ohjaus -vastuualue on yhdessä Kiinteistöliikelaitoksen ja kaupunkisuunnittelun kanssa selvittänyt neljää mahdollista sijoituspaikkaa väistöpäiväkodille (Seikkailupuisto, Vähä-Heikkilän koulun niittyalue, Kärsämäen pikkukenttä, Rieskalähteenpuisto). Osa esitetyistä sijoituspaikoista vaatii kaavamuutoksen ja osassa voidaan edetä poikkeamisluvalla. Näistä vaihtoehdoista sivistystoimiala on pitänyt parhaana Seikkailupuistosijoitusta.

Kilajk § 565

Tilapalvelut, rakennuttamispäällikkö Merja Lumme 28.11.2017:

Konsernihallinnon Strateginen tilojen ohjaus -vastuualue on pyytänyt Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnalta lausuntoa väliaikaisten ja väistöpäiväkotitilojen tarpeesta ja Kupittaan tilapäisen päiväkodin hankekuvauksesta.

Varhaiskasvatuksessa paikkatilanne on viimeisen vuoden aikana heikentynyt suhteessa kysyntään. Osallistuvuus varhaiskasvatuspalveluihin on lisääntynyt. Palvelujen kysyntä on ollut varhaiskasvatuksessa viime aikoina kasvavaa ja saman trendin odotetaan jatkuvan. Hallitus on tehnyt esityksen varhaiskasvatuksen asiakasmaksujen alentamiseksi 1.1.2018 lukien. Esityksen taustalla on tavoite kannustinloukkujen poistamisesta. Lain toteutuessa voidaan odottaa, että osallistumisaste varhaiskasvatukseen kohoaa edelleen.

Kunnallisessa varhaiskasvatuksessa on ollut vuosia vireillä erilaisia päiväkotikiinteistöjen uudisrakennus- ja peruskorjaushankkeita. Mainitut hankkeet eivät ole edenneet alun perin suunnitellussa aikataulussa ja monet ovat viivästyneet vuosia. Yksityisen varhaiskasvatuksen hankintaa on lisätty viime vuosina voimakkaasti, ja kaikki toiminnan laajeneminen on suunnattu yksityisiin palveluihin. Tarkasteltaessa tarveselvitys- tai hankesuunnitteluvaiheessa olevien kunnallisen varhaiskasvatuksen rakentamishankkeiden kokonaisuutta havaitaan, että kevään 2019 suunnitelmissa olevien hankkeiden valmistumisen jälkeen kunnalliseen varhaiskasvatukseen ei olisi tulossa varhaiskasvatuspaikkojen määrää lisäävää rakentamista kuin vasta 2020-luvun alkupuoliskolla. Näyttää kuitenkin ilmeiseltä, että aikataulullisesti nopeampia ratkaisuja tarvitaan turvaamaan varhaiskasvatuspaikkojen riittävyys ennen suurien hankkeiden valmistumista.

Strateginen tilojen ohjaus -vastuualue on yhdessä Kiinteistöliikelaitoksen ja kaupunkisuunnittelun kanssa selvittänyt mahdollisia sijoituspaikkoja väistöpäiväkodille. Suurin tarve korvaaville päivähoitotiloille on tällä hetkellä keskustan ja Nummi-Itäharjun alueilla. Nämä ovat kuitenkin haastavia alueita, sillä valmiita ja vapaita tontteja ei helposti löydy. Kaupungilla ei ole velvollisuutta tarjota päivähoitopaikkoja alueellisesti mutta asiakastyytyväisyyden näkökulmasta sijaintien tulisi olla helposti saavutettavia.

Mahdollisia sijoituspaikkoja väliaikaisille päiväkotitiloille on löydetty Kupittaan alueelta Seikkailupuiston laidalta, Vähä-Heikkilästä Braheskolanin läheisyydestä, Kärsämäen urheilukentän laidalta ja Rieskalähteen koulun läheisyydestä.

Sivistystoimiala esittää, että kaikki edellä mainitut tonttivaihtoehdot varataan toimialan väistö- ja väliaikaistilojen tarpeisiin, mutta ensi vaiheessa edettäisiin Kupittaan Seikkailupuiston tonttivaihtoehdolla ja sinne hankittaisiin viiden ryhmän tilapäinen päiväkotitila viideksi vuodeksi.

Keskusta-alueelle sijoittuva väistöpäiväkoti tulisi vastaamaan kaupungin keskusta-alueella olevaan akuuttiin paikkatarpeeseen sekä kasvavaan vuorohoidon tarpeeseen. Lisäksi päiväkoti palvelisi ensisijaisesti Kaskenkadun päiväkodin suunnitellun peruskorjauksen väistötilana sekä mahdollisesti osittain tai kokonaan käytöstä poistuvien Viinamäenkadun ja Sofiankadun päiväkotien väistötilana ennen kuin ko. päiväkotien korvaavat tilat valmistuvat.

Kaskenkadun päivähoitoyksikkö sijaitsee osoitteessa Kaskenkatu 7. Päiväkoti on Turun ainoa ympärivuorokautista hoitoa tarjoava päiväkoti. Ympärivuorokautisen hoidon lisäksi päiväkodissa on iltahoitoa ja viikonloppuhoitoa. Päiväkodissa järjestetään myös esiopetusta ja ryhmiin integroidaan tarpeen mukaan tehotetun ja erityisen tuen tarpeessa olevia lapsia. Tarve kiinteistön peruskorjaukseen ja tontin mahdollistamaan pieneen laajennukseen on kuitenkin todettu Kaskenkadun keskeneräisessä tarveselvityksessä. Mahdollinen peruskorjaus on merkitty suunnitteluissa oleviin investointeihin vuosille 2022 - 2023. Mikäli ratkaisuvaihtoehdoksi valitaan peruskorjaus, tulee väistötilaratkaisu päättää hankesuunnittelun aikana. Kupittaanpuistossa Seikkailupuiston kortteliin sijoittuva tilaelementtipäiväkoti voisi toimia Kaskenkadun päiväkodin väistötilana, mikäli peruskorjaus päätetään käynnistää. Ko. tontti mahdollistaa rakentamisen viiden vuoden poikkeusluvalla.

Viisiryhmäisen päiväkodin tilaohjelman pohjalta tilantarve on noin 1 000 brm2. Karkea kustannusennuste tämän kokoiselle elementtirakennukselle on 2,6 - 2,9 M€. Hinta täsmentyy kilpailutuksen kautta. Vuokravaikutus riippuu hankintahinnasta, mutta karkea arvio suuruusluokasta on noin 250 000 - 380 000 euroa vuodessa.

Koska tilahankinnalla on kiire, on Kupittaan väliaikaispäiväkodin tilatarpeesta laadittu erillisen tarveselvityksen sijaan tarveselvitys- ja hankesuunnitteluprosessin mukainen hankekuvaus, prosessin nopeuttamiseksi.

Päätösraja määräytyy tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeessa kirjatun mukaisesti, eli Kupittaan Seikkailupuistoon hankittavan viisiryhmäisen tilapäisen päiväkodin hankinnan hyväksyy kaupunginhallitus.

Oheismateriaali 1Hankekuvaus liitteineen

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta esittää lausuntonaan Strateginen tilojen ohjaus -vastuualueelle, että tulevia päiväkotitonttitarpeita varten varataan edellä esittelyssä mainitut rakennuspaikat ja käynnistetään pikaisesti niiden kaavamuutosprosessit, ja että käynnistetään Seikkailupuistoon viisiryhmäisen, vuorohoitoon soveltuvan päiväkodin hankintaprosessi vuokraamalla tai investoimalla.

PäätösAsia pantiin pöydälle yksimielisesti Toivarin Kosken kannattamana tekemästä ehdotuksesta.