Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta55407.12.20175

10093-2017 (649, 646, 013)

Vuoden 2018 presidentinvaalin ulkomainonta

Tiivistelmä:

Hyväksytään vuoden 2018 presidentinvaalin ulkomainonnan yleisohjeet Turun kaupungin alueella.

Kilajk § 554

Kiinteän omaisuuden kehittäminen, lupavalmistelija Kaisa Kauma 27.11.2017:

Kuntaliitto suosittelee ulkomainonnan aloittamista viikkoa ennen ennakkoäänestyksen alkua eli 10.1.2018. Presidentinvaalin ensimmäinen vaalipäivä on 28.1.2018. Mahdollinen toinen vaalipäivä on 11.2.2018.

Turun kaupungin alueella on käytössä keskitetty vaalimainonta. Vaalien ulkomainonnasta on päätetty vaalikohtaisesti. Keskitettyyn vaalimainontaan kuuluu 80 julistetelinettä kaupungin alueelle enimmäismäärältään 12 puolueelle. Mikäli puolueita tai valitsijayhdistyksiä on enemmän kuin 12, vähennetään telinepaikkoja julistepaikkojen kokonaislukumäärän säilyessä samana. Kaupunki on hoitanut puolueiden julisteiden liimaamisen kovakuitualustoille, julisteiden asettamisen telineisiin, rikkoontuneiden julisteiden huollon sekä julisteiden poistamisen vaalien jälkeen.

Keskusvaalilautakunnalle varataan yksi taulupaikka kustakin vaalimainostelineestä ennakkoäänestyspaikoista ilmoittamiseen.

Luottamuselintoimikunta on käsitellyt presidentinvaalin ulkomainonnan ja vaalipalvelupisteiden periaatteita ja päättänyt, että kaupunkia pyydetään huolehtimaan julistepaikoista ja ehdokasta kohden 200 julisteesta. Puolueilta ja valitsijayhdistyksiltä perittävä korvaus olisi luottamuselintoimikunnan mukaan 500 euroa. Vaalipalvelupisteille ja esiintymislavalle ei näiden vaalien osalta ole tarvetta.

Puolueilta ja valitsijayhdistyksiltä tullaan jälleen vaatimaan sitoumus yleisohjeiden noudattamisesta. Elleivät ne sitoudu noudattamaan yleisohjeita, ei kaupungin toimesta tulla asettamaan ko. puolueen tai valitsijayhdistyksen mainoksia vaalimainoskehikkoihin. Lisäksi sitoumuksessa määrätään luvattomasta mainonnasta seuraavasta sanktiosta.

Liite 1Vaalimainospaikkaluettelo

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää hyväksyä 28.1.2018 (mahdollinen toinen vaalipäivä 11.2.2018) toimitettavan presidentinvaalin ulkomainonnan yleisohjeiksi seuraavaa:

1. 28.1.2018 (mahdollinen toinen vaalipäivä 11.2.2018) toimitettavan presidentinvaalin ulkomainonta Turun kaupungin yleisillä alueilla aloitetaan viikkoa ennen ennakkoäänestyksen alkua eli 10.1.2018.

2. Muu kuin kaupungin keskitetysti hoitama vaalimainonta kielletään koko Turun kaupungin alueella kaupungin omistamilla mailla.

3. Mainosten kiinnittämiseen yksityiselle alueelle ja yksityisten omistamiin rakennuksiin, aitoihin jne. on saatava asianomaisen lupa.

4. Kaupungin toimesta pystytetään kaupungin alueelle vaalimainoskehikot, joista jokaiselle puolueelle ja valitsijayhdistykselle on varattu yksi 80 x 120 cm kokoinen julistetila.

5. Kaupunki huolehtii kehikkoja koskevien mainosten asettamisesta ja poistamisesta määräaikana. Tästä johtuen on puolueiden ja valitsijayhdistysten toimitettava kaupungin Kiinteistöliikelaitokselle noin 200 vaalimainosta kehikkoihin asettamista varten 3.1.2018 mennessä.

6. Vaalijulisteiden painatus tulee tehdä 120 g mattapintaiselle offsetpaperille valmiiseen kokoon 80 x 120 cm. Julisteaihetta suunniteltaessa tulee huomioida, että vaalimainostelineeseen sijoitetusta julisteesta peittyy reunoista, sivuilta ja alhaalta 3 cm ja yläreunoista 5 cm. Pienempikokoisia ja useammasta kappaleesta koottuja julisteita kaupunki ei ota vastaan, koska ne eivät kokemuksen mukaan kestä ulko-olosuhteissa siisteinä ja aiheuttavat jatkuvaa huoltamista.

7. Mainosten liimaamisesta, paikalleen asettamisesta, huoltamisesta ja poistamisesta kaupunki perii puolueilta ja valitsijayhdistyksiltä 500 euron suuruisen korvauksen.

8. Vaalitelineissä mainospaikat määräytyvät vasemmalta oikealle siinä järjestyksessä kuin ehdokkaat ovat ehdokasluettelossa.

9. Kaupunki edellyttää, että näiden ohjeiden noudattamisen varmistamiseksi puolueet ja valitsijayhdistykset antavat kirjallisen sitoumuksen ohjeiden noudattamisesta. Sitoumuksessa luvattomasta mainonnasta määrätään sopimusrikkomusmaksu 50 € / luvaton mainos.

Lisäksi johtokunta päättää hyväksyä vaalimainospaikat liitteenä olevan luettelon mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKeskusvaalilautakunta


Liitteet:

Kilajk § 554
Liite 1:Vaalimainospaikkaluettelo