Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta55507.12.20176

12677-2017 (002)

Yhteistyösopimus Peltolan (33.) kaupunginosan entisen Kaupunginpuutarhan alueella sijaitsevien korttelin 4 tonttien 16 ja 17 sekä osan kiinteistöä 853-514-1-0 kehittämiseksi, os. Uudenmaantie 45 ja Ruiskatu 20

Tiivistelmä:

Sopimusalueen eli tonttien 853-33-4-16 ja -17 sekä osan kiinteistöä 853-514-1-0, asemakaavoituksen jouduttamiseksi esitetään hyväksyttäväksi sopimusaluetta koskeva yhteistyösopimus Turun kaupungin, Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän sekä TKU-Rakennus Oy:n välillä. Sopimuksen tavoitteena on käynnistää alueen yksityiskohtainen kaavoitus ja yhteistyössä edesauttaa alueen kehittymistä. Sopimusaluetta on tarkoitus kehittää pääosin kerrostalovaltaisen ja muun asumisen tarpeisiin.

Kilajk § 555

Kiinteän omaisuuden kehittäminen, tonttipäällikkö Timo Laiho ja maankäyttöinsinööri Suvi Panschin, 24.11.2017:

Kiinteistöliikelaitos on käynyt neuvotteluja Peltolan kaupunginosassa sijaitsevien tonttien 853-33-4-16 ja -17 sekä osan tilasta 853-514-1-0 kehittämiseksi nykyisestä yleishyödyllisten puutarhojen korttelialueesta asuntorakentamisen sallivaksi korttelialueeksi. Alue on Turun kaupungin ja Turun ja Kaarinan Seurakuntayhtymän omistuksessa ja TKU-Rakennus Oy:llä on sopimus seurakuntayhtymän kanssa sen omistaman tonttialueen kehittämisestä. Kaupungin tavoitteena on muuttaa omistamansa puutarhakäytöstä poistuneen alueen maankäyttö asuntorakentamisen mahdollistavaksi ja tehostaa Uudenmaantien varren maankäyttöä kaupungin strategisten tavoitteiden mukaisesti. Seurakuntayhtymän tavoitteena on muuttaa omistamansa alueen asemakaava kerrostalovaltaisen asuntorakentamisen mahdollistavaksi asemakaavaksi. Kaupungin sopimusalueella omistaman osan kiinteistöä 853-514-1-0 on määrä palvella etenkin liikennekäytössä sopimusaluetta. Kortteleiden kehittämisen jouduttamiseksi ja yhteensovittamiseksi on neuvoteltu osapuolten kanssa yhteistyösopimus, jonka tavoitteena on kyseisten maanomistajien alueiden yksityiskohtainen asemakaavoitus, ja siten yhteistyössä edesauttaa alueen kehittymistä.

Sopimusalue rajautuu Tähkäpuistoon, Uudenmaantiehen, Ilpoistentiehen, Ruiskatuun sekä saman korttelin muutamiin tontteihin. Seurakuntayhtymän omistama tontti 16 on osin rakentamatonta aluetta ja osalla sijaitsee varikkotoiminnan käytössä olevaa rakennuskantaa. Kaupungin omistama tontti 17 on osin rakentamatonta aluetta ja osalla sijaitsee entisen kaupunginpuutarhan rakennuskantaa. Rakennukset eivät ole enää tarpeellisia kaupungin käytössä. Sopimusalueeseen kuuluva osa kiinteistöstä 853-514-1-0 on rakentamatonta puistoa ja lisäksi alueen läpi kulkee tieyhteys Ruiskadun koulukiinteistölle sekä seurakunnan omistamalle kiinteistölle.

Sopimusalue on voimassa olevassa Turun yleiskaava 2020:ssä osoitettu kaavamerkinnöillä PAK-1, AP-2 ja V. Vireillä olevassa yleiskaavan tarkistuksessa alueen tehostamista tutkitaan. Osa alueesta on yleiskaavassa osoitettu pohjaveden muodostumisalueeksi py-1. Lisäksi alueella on merkintöjä pilaantuneista maa-alueista.

Yhteistyösopimuksella voidaan varmistaa osapuolten tavoitteiden parempi yhteensovittaminen sekä mahdollistaa kaupungin oman toiminnan ulkopuolelta tulevan innovatiivisuuden ja resursoinnin luoma lisäarvo suunnitteluvaihtoehtojen tarkastelussa. Osapuolet järjestävät yhdessä alueen suunnittelua koskevan aluesuunnittelukilpailun ilmoittautumiskilpailuna. Ilmoittautuneista osapuolet valitsevat yhteisesti projektiryhmässä aluesuunnittelukilpailuun jatkoon valitut, joilta osapuolet pyytävät ehdotuksia kilpailun kohteena olevan aluekokonaisuuden suunnittelusta kilpailuohjelmassa esitetyin ehdoin ja tavoittein.

Yhteistyöllä pyritään vaikuttamaan sopimuksen alaisten alueiden kaavoitukseen siten, että alueiden kehittämiselle asetetut mm. laadulliset, hanketaloudelliset ja aikataululliset tavoitteet saavutetaan parhaalla mahdollisella tavalla. Kaupungin omistuksessa olevien sopimusalueen kiinteistöjen tulevasta rakennusoikeudesta voidaan toteuttaa toteutustavasta ja vaiheistuksesta riippuen arviolta 30 % TKU-Rakennus Oy:n tai sen osoittaman yhteistyökumppanin toimesta, mikäli se on aloittanut seurakuntayhtymän omistamien alueiden rakentamisen sovituissa puitteissa.

Yhteistyösopimukseen on kirjattu osapuolten tavoitteet, aikataulu, projektiryhmän perustaminen sekä sovittu kaavan valmistelutyön edellyttämistä toimenpiteistä sekä näistä aiheutuvien kustannusten jakaminen. Muut sopimusosapuolet ovat ilmoittaneet hyväksyvänsä kaupungin esittämän menettelyn sekä sitoutuvansa sopimusalueen kehittämiseen Kiinteistöliikelaitoksen valmisteleman yhteistyösopimuksen tavoitteiden mukaisesti. Asemakaavoitus tehdään maankäyttö- ja rakennuslain edellyttämällä tavalla. Asemakaavaluonnoksen edellyttämät selvitykset, lausunnot ja nähtävillä olo on tarkoitus toteuttaa vuosien 2018 ja -19 välisenä aikana. Osapuolten tavoitteena on, että asemakaavamuutosehdotus saataisiin lautakunnan käsiteltäväksi vuoden 2019 loppuun mennessä, ja että se etenisi kaupunginhallitukselle ja -valtuustolle päätettäväksi viimeistään 30.6.2020. Toteutuksen aikataulusta sovitaan erikseen.

Kiinteistöliikelaitos saattaa asian kaupunginhallituksen ratkaistavaksi asian merkittävyydestä johtuen.

Oheismateriaali 1Yhteistyösopimus

Toimialajohtaja Jouko Turto:    

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää esittää kaupunginhallitukselle hyväksyttäväksi oheismateriaalina 1 olevan yhteistyösopimuksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallitus