Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta55907.12.201710

3690-2016 (658, 015)

Lausunto konserttitalon peruskorjauksen ja laajennuksen tilatarveselvityksestä

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitus pyytää Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnalta lausuntoa Konserttitalon peruskorjauksen ja laajennuksen tilatarveselvityksestä. Rakennus on tullut teknisen käyttöikänsä päähän ja vaatii täydellisen peruskorjauksen. Tarveselvityksen tarkoituksena on selvittää nykytilanteen pohjalta tilaa käyttävien toimijoiden tilatarpeet sekä mahdollistaa tilan laajempi käyttö ja hyödyntäminen. Tarveselvitys lähtee siitä, että uutta musiikkitaloa ei rakenneta lähivuosikymmeninä vaan nykyinen konserttitalo tulee palvelemaan orkesteria jatkossakin.

Kilajk § 559

Tilapalvelut, hankearkkitehti Kaisa Simula 22.11.2017

Tarveselvityksen laadinnasta on vastannut Strategisen tilojen ohjaus -vastuualue yhteistyössä kiinteistötoimialan ja Turun filharmonisen orkesterin edustajien kanssa.

Tarveselvityksessä on määritetty ensisijaisesti pääkäyttäjän toiminnalliset tilatarpeet. Merkittävimmät tarpeet liittyvät seuraaviin tekijöihin:

- sali ja sen akustiikka;
- sosiaali- ja harjoitustilojen lisääminen;
- muut tilat; sekä
- logistiikan parantaminen

Konserttitalon käytössä arvioidaan nykyisin olevan noin 7.200 brm2 (arvio perustuu tarveselvitystä varten laadittuihin sijoittumissuunnitelmiin, pinta-aloja ei ole tarkistusmitattu). Perustuen laadittuihin sijoittumissuunnitelmiin, tilamäärä käyttäjällä kasvaa peruskorjauksen ja laajennuksen jälkeen vaihtoehdosta riippuen 3.000–5.550 brm2:a.

Ratkaisuvaihtoehdot

Perusratkaisu:

Työnimellä ”perusratkaisu” kulkeva esitys sisältää tilatarpeiden ratkaisuvaihtoehtona konserttitalon olemassa olevien tilojen peruskorjauksen, lisätilojen ottamisen Aninkaisten koulutalon A-siivestä ja niiden peruskorjauksen orkesterin käyttöön sekä uudisrakentamalla toteutettavan tavaranlastaustilan Sibeliuksenkadun Arkistonpolun puoleiseen päähän. Keilahalli poistuu ja tila on osoitettu suunnitelmissa tekniikkatilaksi.

Laajennusvaihtoehdot:

Edellä esitettyyn peruskorjaus ja laajennus -ratkaisuvaihtoehtoon määritettiin myös erilaisia lisärakennusoptioita, salitila, kahvila/ravintola sekä tukitilat. Ne kulkevat tarveselvitysvaiheessa työnimillä:

Alikulku-laajennusvaihtoehto

Kulkuväylä Aninkaistenkadun alitse Puutorilta konserttitaloon.

Puutori-laajennusvaihtoehto

Toteuttaa vaihtoehdoista parhaiten Puutorin kokonaiskehittämistä, jonka tavoitteena on elävöittää Puutoria. Laajennusosaan on mielekästä toteuttaa sisäinen kulkuyhteys ja se voidaan toteuttaa kadun alta (Alikulkulaajennus) tai lasitettuna kävelysiltana.

Maariankadun pääty-laajennusvaihtoehto

Kytkeytyy hyvin olemassa olevaan Konserttitaloon ja on toteutettavissa ilman alikulkua Puutorille. Vaihtoehdossa on tarpeen siirtää Aninkaisissa sijaitseva kaupunginarkisto toisiin tiloihin.

Hankkeen kustannusarviot ja sisäinen vuokra

Kustannusarviot perustuvat tarveselvitysvaiheessa arvioituihin korjaustarpeisiin ja esitettyihin toiminnallisiin muutostöihin. Hankkeessa myöhemmin tehtävä selvitys- ja suunnittelutyö, laserkeilaus sekä rakenneavaukset ja purkutyöt tulevat tarkentamaan kunto- ja kustannusarvioita.

Ratkaisuvaihtoehtojen kustannusarviot ovat:

- Konserttitalon ja koulutalon orkesterille siirtyvien tilojen peruskorjaus + lastaustila 33.606.000 euroa;

- Alikulkutunneli (kevyt liikenne) 6.700.000 euroa;

- Puutori-laajennusvaihtoehto 10.900.000 euroa; sekä

- Maariankadun pääty -laajennusvaihtoehto 10.450.000 euroa.

Kaikki esitetyt hinnat ovat alv 0 %.

Käyttäjille aiheutuvat, Turun kaupungin sisäisen vuokrajärjestelmän mukaiset vuokra-arviot on laskettu edellä esitetyistä kustannusarvioista:

- Konserttitalon ja koulutalon orkesterille siirtyvien tilojen peruskorjaus + lastaustila 237.806,43 €/kk tai 2.853.677,16 €/v.;

- Alikulkutunneli 46.235,88 €/kk tai 554.830,56 €/v.; tai

- Puutori-tai Maariankadun pääty -laajennusvaihtoehto kukin 71.745,05 €/kk tai 860.940,60 €/v.

Esitys hankkeen toteutusmuodosta, aikataulusta sekä väistötilaselvityksen laatimisesta

Hankkeen toteutusmuodoksi esitetään laadukkaimman ja kustannustehokkaimman lopputuloksen aikaansaamiseksi yhteistyö-/allianssimallia.

Esitetyn aikataulun edellytyksenä on, että hankesuunnitelman laadintaan päästään alku vuodesta.

Vuosi 2018: Hankesuunnitelman laatiminen ja aikataulun täsmentäminen.

Kevät 2019: Hankkeen yhteistyökumppaneiden kilpailutus ja valinta. Suunnittelun aloitus. TFO muuttaa pois konserttitalosta kesäkuussa 2019 kauden päättyessä ja TFO:n väistötila-aika alkaa.

Loppuvuosi 2019: Elokuussa Turun musiikkijuhlien jälkeen kohde suljetaan peruskorjausta varten.

2020, 2021 ja kevät 2022: Rakennustyöt. TFO muuttaa takaisin peruskorjattuun ja laajennettuun konserttitaloon syyskaudeksi 2022.

Turun Filharmonisella orkesterilla ei ole tällä hetkellä tuotanto- tai taiteilijakiinnityksiä vuodelle 2019 tai siitä eteenpäin.

Arviolta kolme vuotta kestävän väistötilatarpeen ratkaisemiseksi esitetään, että hankesuunnittelun kanssa samanaikaisesti aloitetaan potentiaalisten väistötilojen kartoitus yhdessä Turun Filharmonisen orkesterin kanssa. Kartoituksen tulos tuodaan erikseen päätöksentekoon. Väistötilojen hankinta edellyttää, että peruskorjaushankkeen aikataulu on määritetty ja hyväksytty pysyvästi.

Kiinteistöliikelaitoksella ei ole huomautettavaa tarveselvitykseen. Kiinteistöliikelaitos esittää kantanaan, että toteutetaan perusratkaisu ja alikulku sekä laajennusvaihtoehdoista puutoria elävöittävä rakennus.

Oheismateriaali 1Konserttitalon peruskorjaus ja laajennus tilatarveselvitys liitteineen

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää esittää lausuntonaan kaupunginhallitukselle, että se osaltaan hyväksyy esitetyn Konserttitalon peruskorjauksen ja laajennuksen tarveselvityksen ja esittää, että toteutetaan perusratkaisu ja alikulku sekä laajennusvaihtoehdoista puutoria elävöittävä rakennus.

PäätösAsia pantiin pöydälle yksimielisesti Puljujärven Klimscheffskijin kannattamana tekemästä ehdotuksesta.