Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta52222.11.201715

9099-2016 (630, 663, 044)

Tengströminkadun sillan katusuunnitelma

Tiivistelmä:

Tengströminkadun sillan peruskorjauksessa varaudutaan erillisen jalankulku- ja pyörätien rakentamiseen kadulle. Laaditussa katusuunnitelmassa on sillan kohdalla muutettu kadun poikkileikkausta varautumisen edellyttämällä tavalla.

Kilajk § 522

Ympäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu liikennesuunnitteluinsinööri Eero Paavola 2.11.2017

Tengströminkatu on n. 550 metrin pituinen katu Kärsämäentien ja Vanhan Tampereentien välillä. Katu on teollisuusalueen tonttikatu, joka on samalla koulumatkareitti Räntämäen alueelta Kärsämäen kouluun. Kadulla on moottoriajoneuvoliikenteen läpiajokielto, josta huolimatta merkittävä osa kadun liikenteestä on läpiajoa.

Tengströminkadun Vähäjoen ylittävä silta peruskorjataan vuonna 2018. Nykyisin sillalla on kapea, runsaan metrin levyinen jalkakäytävä. Jalankulkijoiden kohtaamistilanteissa toisen jalankulkijoista on väistettävä ajoradalle. Peruskorjauksessa sillan ajorata kavennetaan 4,5 metrin levyiseksi. Leveys mahdollistaa ajoneuvojen kohtaamisen nopeutta hidastaen, joten se toimii läpiajoa hillitsevänä hidasteena. Siltaosuudella Tengströminkadun nopeusrajoitus alennetaan 30 km/h:iin. Jalkakäytävän leveydeksi tulee 3,5 metriä, mikä mahdollistaa sen muuttamisen myöhemmin jalankulku- ja pyörätieksi, kun katu muilta osin aikanaan tulee saneerattavaksi. Sillan osuudesta on laadittu katusuunnitelma, jossa esitetään sillan liikennejärjestelyperiaatteet, pintamateriaaalit, korkeusasema ja kuivatusperiaatteet.

Katusuunnitelman nähtävilläoloaikana KiiltoClean Oy on toimittanut kannanoton, jossa esitetään sillan liikennekatkoksen aikaista liikennevalo-ohjausta Tengströminkadun ja Kärsämäentien liittymään. Kannanotto ei koske suunnitelman sisältöä, vaan sillan peruskorjauksesta aiheutuvaa liikennehaittaa. Silta mitä ilmeisimmin saneerataan kerralla koko leveydeltään kustannustehokkuuden johdosta sekä laadukkaimman lopputuloksen saavuttamiseksi. Lopullinen työtapa ratkeaa urakkahankintavaiheessa. Arvioitu liikennekatkos sillalla kestää kaksi kuukautta. Valo-ohjauksen toteuttaminen Tengströminkadun ja Kärsämäentien risteykseen lisäisi sillan peruskorjaushankkeen kustannuksia noin 25 prosentilla. Liikennemäärät tulevat Tengströminkadulla olevaan sillan korjauksen aikana myös vähäiset, koska läpiajoliikenne poistuu. Tämän vuoksi Tengströminkadun ja Kärsämäentien risteyksen valo-ohjaamista korjaustyön ajaksi ei katsota tarkoituksenmukaiseksi.

Liite 1Katusuunnitelma K 7460 005

Liite 2Liikennesuunnitelma L 7460 004

Oheismateriaali 1Kannanotto KiiltoClean Oy

Toimialajohtaja Jouko Turto

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää hyväksyä Tengströminkadun sillan liitteinä 1 ja 2 olevat katu-, ja liikenteenohjaussuunnitelmat.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKiinteistöliikelaitos, infrapalvelut
tpvYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, suunnitteluyksikkö


Liitteet:

Kilajk § 522
Liite 1:Katusuunnitelma K 7460 005
Liite 2:Liikennesuunnitelma L 7460 004