Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta52022.11.201713

441-2016 (663)

Pääskynrinteen asemakaava-alueen puistosuunnitelma sekä hulevesisuunnitelma

Tiivistelmä:

Johtokunnan esitetään hyväksyttäväksi puistosuunnitelma Pääsynrinteen asemakaava-alueen viheralueille sekä Pääskynrinteen asemakaava-alueen hulevesisuunnitelma.

Kilajk § 520

Yto, kaupunkisuunnittelu/suunnitteluyksikkö maisemasuunnittelija Johanna Salmela ja erityisasiantuntija Anna Räisänen 1.11.2017:

Pääskyvuorenrinteen asemakaava-alueelle on laadittu puistosuunnitelma sekä hulevesisuunnitelma. Alue sijoittuu Jaanintien itäpuolen metsäisille kallioalueille ja Jaaninlaaksoon, osalle entistä Pääskyvuoren kasarmialuetta.

Alueella on paljon luonnonarvoja, mm. arvokas kaupunkipuro Jaaninoja sekä pähkinäpensaslehto. Puistosuunnitelman päätavoitteena on ollut luoda asukkaille omaleimaista, viihtyisää ja turvallista ympäristöä, jossa alueen luonnonarvot ja hulevesien käsittely on otettu huomioon suunnittelun alusta alkaen. Hulevesisuunnitelman tavoitteena on ollut varmistaa koko alueen hulevesien käsittelyn toimivuus ketjuna Jaaninojaan saakka.

Puistosuunnitelma

Jaaninlaaksossa viherrakentaminen kohdistuu pääosin hulevesikosteikkoihin, uusiin puistokäytäviin sekä Jaaninojan ylittävän Pääskysillan ympäristöön. Pääskyvuorenrinteellä rakentaminen kohdistuu leikkipaikkaan, Luolastopolun ja ympäröivien rinteiden turvallisuuden parantamiseen, olevien väylien ja alueiden käsittelyyn sekä hulevesien hallittuun johtamiseen. Alueelle tullessa viheralueet ovat puistomaisia ja ne vaihettuvat hiljalleen luonnonympäristöksi Jaaninojaa ja kalliometsiä kohti mentäessä.

Asuinkortteleiden ja Jaaninojan väliin rakennetaan neljä maastonmuotoihin ja luonnonympäristöön sulautuvaa kosteikkoa, jotka ohjaavat, viivyttävät ja puhdistavat Jaaninojaan johdettavia hulevesiä. Kosteikot lisäävät myös alueen monimuotoisuutta sekä luovat mielenkiintoisen virkistyskohteen asukkaille ja ulkoilijoille.

Alueelle rakennetaan uusia puistokäytäviä, jotka yhdistyvät nykyiseen reitistöön. Myös olemassa olevia polkuja kunnostetaan. Osa käytävistä valaistaan ja reitistön varrelle asennetaan penkkejä.

Luolastopolun päähän rakennetaan leikkipaikka. Luolastopolun varrella oleva vanha kaide kunnostetaan ja samantyyppistä kaidetta rakennetaan lisää Luolastopolun varrelle. Alueen turvallisuutta parannetaan aitaamalla luolien sisäänkäynnit. Leikkipaikka, Kirskulinnunpolku ja Luolastopolku valaistaan, Kirskulinnunpolulta valaistaan myös rinnettä kohdevalaistuksella. Muut valaistavat erikoiskohteet ovat louherinne ja luolastojen ulkopuolella olevat kallioseinämät.

Suojeltuun pähkinäpensaslehtoon ei ohjata toimintaa. Pääskynsillankadun päässä olevalle metsäalueelle toteutetaan lumenlähisijoituspaikka ja puoliavoin niitty olevaa puustoa harventamalla. Muut metsäalueet hoidetaan puuston kunnon mukaan.

Puistosuunnitelman pohjalta laaditaan puiston rakennussuunnitelma.

Hulevesisuunnitelma

Pääskyvuorenrinteen asemakaava-alueella hulevesien hallinta on tärkeässä asemassa, koska rakentaminen sijoittuu metsäisen kalliorinteen ja Jaaninojan väliin poikittain suhteessa luontaiseen virtaussuuntaan. Tämän takia alueelle on laadittu hulevesiä koskeva suunnitelma, johon on koottu hulevesien hallinnan kannalta olennaiset rakenteet puisto- ja katusuunnitelmista, jotta hulevesirakenteiden toimiminen koko alueen kattavana verkostona on voitu varmistaa.

Suunnitelmassa on esitetty avoimet hulevesirakenteet (kosteikot, ojat, painanteet), hulevesiviemärit, imeytyskaivannot, virtaussuunnat ja tulvareitit. Suunnitelmassa on huomioitu myös louherinteiden ja savisen Jaaninlaakson eroosioherkkyys, jota pyritään hallitsemaan erilaisilla suojauksilla.

Suunnitelmat olivat nähtävillä 16.10.-30.10.2017. Suunnitelmaan ei ole tullut muistutuksia.

Liite 1Puistosuunnitelma W3269 004

Liite 2Hulevesisuunnitelma W3269 005

Oheismateriaali 1Suunnitelmaselostus

Oheismateriaali 2Hulevesisuunnitelman suunnitelmaselostus

Oheismateriaali 3Hoitoluokkakartta

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää hyväksyä Pääskynrinteen puistosuunnitelman W W3269 004 sekä hulevesisuunnitelman W3269 005.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKiinteistöliikelaitos, infrapalvelut
tpvYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, suunnitteluyksikkö


Liitteet:

Kilajk § 520
Liite 1:Puistosuunnitelma W3269 004
Liite 2:Hulevesisuunnitelma W3269 005