Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta49208.11.201712

9515-2013 (613, 627, 044)

Lausunto: asemakaavanmuutosehdotus "Herttuankulma" 27/2013 Sataman (061) kaupunginosaan (os. Juhana Herttuan puistokatu)

Tiivistelmä:

Sataman kaupunginosaan laaditaan asemakaavanmuutos, jolla osa Sataman kaupunginosan vanhasta teollisuus- ja varastoalueesta muutetaan asuin,- liike- ja toimistorakennusten alueeksi. Alue mitoitetaan noin 4400 asukkaalle ja alueen toteutumisen arvioidaan kestävän 2030-luvun alkupuolelle asti.

Kilajk § 492

Kiinteän omaisuuden kehittäminen, maankäytön suunnittelija Juha Lipponen 30.10.2017:

Ympäristötoimialan kaupunkisuunnittelun kaavoitusyksikkö on pyytänyt Kiinteistöliikelaitoksen lausuntoa Sataman kaupunginosan asemakaavaehdotuksesta ”Herttuankulma” (27/2013).

Turun kaupunki, Kiinteistö Oy Satamakeskus, Kiinteistö Oy Aissa ja Hartela Oy allekirjoittivat 16.8.2013 yhteistyösopimuksen ns. Rettigin alueen asemakaavanmuutoksen käynnistämiseksi. Asemakaavatyön aikana alueen asemakaavanmuutosalueen nimi on vaihtunut Herttuankulmaksi ja kaupunki on jatkanut yhdessä alueen maanomistajien kanssa alueen kehittämistä Hartela Oy vetäydyttyä hankkeesta.

Herttuankulman asemakaava-alue sijoittuu Juhana Herttuan puistokadun itäpuolelle rajoittuen sataman raidealueeseen. Voimassa olevassa asemakaavassa alue on osoitettu teollisuus- ja varastorakennusalueeksi. Kaupunki omistaa asemakaava-alueesta noin 73 %, yksityiset maanomistajat Kiinteistö Oy Satamakeskus ja Kiinteistö Oy Aissa yhteensä 23,5 % ja valtio 2,9 %.

Asemakaavanmuutosehdotuksessa Herttuankulman asemakaava-alueelle osoitetaan asuinrakennusoikeutta yhteensä noin 230.000 k-m2 ja alue mitoitetaan noin 4400 asukkaalle. Herttuankulman alueen toteuttaminen käynnistyy noin 6 kk kuluttua asemakaavan vahvistumisesta ja koko alueen arvioidaan valmistuvan 2030-luvun vaihteessa.

Kaupunginvaltuuston 5.10.2009 § 219 hyväksymän asunto- ja maankäyttöohjelman periaatteiden mukaan kaupunki tekee yksityisen kiinteistönomistajan kanssa maankäyttösopimuksen, kun asemakaavan tai poikkeamishakemuksen seurauksena aiheutuu yhdyskuntarakennekustannuksia ja kiinteistönomistaja saa asemakaavan tai poikkeamisluvan seurauksena taloudellista hyötyä. Maankäyttösopimuksella kaupungille perittävän korvauksen määrää laskettaessa otetaan huomioon muodostuvat yhdyskuntakustannukset sekä kiinteistöllä tapahtuva hankkeen kokonaistaloudellinen arvonmuutos.

”Herttuankulma” asemakaavanmuutoksen 27/2013 johdosta tulee tonteille Satama-9-1 ja Satama-16-1 arvonnousua, joten kiinteistönomistajien ja kaupungin välillä tulee laatia maankäyttösopimus. Maankäyttösopimuskorvauksilla kiinteistönomistajat osallistuvat alueen yhdyskuntarakennekustannusten rahoittamiseen. Tarvittavista maankäyttösopimuksista tullaan laatimaan erilliset esitykset.

Asemakaavaehdotuksessa on asuinkerrostalokortteleihin Satama-17, 18 ja 20 osoitettu mahdollisuus tehdä asuinrakennuksiin 3-kerroksesta ylöspäin ulokkeita (u-1) Hoviväenpuiston yläpuolelle. Kiinteistöliikelaitos esittää, että ulokemääräystä tarkennetaan niin, että ulokkeet saa tehdä rakennusoikeus ylittäen.

Kiinteistöliikelaitoksella ei ole muuta huomauttamista asemakaavanmuutosehdotuksen johdosta.

Oheismateriaali 1Selostus

Oheismateriaali 2Tilastolomake

Oheismateriaali 3Kartta

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää antaa ympäristötoimialan kaupunkisuunnittelun kaavoitusyksikölle ”Herttuankulma” 27/2013 asemakaavanmuutosehdotuksesta edellä esitetyn lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli hallintojohtaja Jari Lehmussaari.

Jakelu

lausYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, kaavoitusyksikkö