Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta47825.10.20178

10948-2017 (653)

Samppalinnan koulukiinteistön kehittämistä koskeva tarveselvitys

Tiivistelmä:

Strateginen tilojen ohjaus -vastuualue pyytää Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnalta lausuntoa Samppalinnan koulukiinteistön kehittämistä koskevasta tarveselvityksestä. Tarveselvityksessä esitetään rakennusten peruskorjaus- ja purkuvaihtoehdot.

Kilajk § 478

Tilapalvelut, hankearkkitehti Kaisa Simula 19.10.2017:

Strateginen tilojen ohjaus - vastuualue pyytää lausuntoa Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnalta Samppalinnan koulukiinteistön kehittämisen tilatarveselvityksestä. Tarveselvityksen laadinnasta on vastannut Strategisen tilojen ohjaus – vastuualue yhteistyössä konsernihallinnon kaupunkikehitys ryhmän, sivistystoimialan, vapaa-aikatoimialan, kiinteistötoimialan ja ympäristötoimialan kaavoituksen edustajien kanssa.

Koulurakennuksen ja palloiluhallin peruskorjaus:

Mikäli sekä Samppalinnan koulurakennus, että palloiluhalli peruskorjataan, on tarkoituksenmukaista sijoittaa ko. koulurakennukseen Mikaelin koulun yläluokat (7–9), jotka sijaitsevat tällä hetkellä kolmessa eri kohteessa: Lyseon pihalla olevassa tilaelementissä (Varusmestarintie 19), Mäntymäen perhekeskuksessa (Luolavuorentie 1) sekä Samppalinnan koulurakennuksessa. Oppilaita kolmessa yksikössä on yhteensä noin 90.

Mikaelin koulun siirtyessä Lyseon pihalla olevasta tilaelementistä pois, voi sivistystoimiala sijoittaa tilaan muuta toimintaansa. Mäntymäen perhekeskuksen tilasta sivistystoimiala voi luopua. Siitä ei ole kuitenkaan vuokravaikutusta, sillä sivistystoimiala ei maksa vuokraa ko. tilasta tällä hetkellä.

Samppalinnan koulurakennuksen ja palloiluhallin osalta on laskettu alustavat kustannusarviot, jotka tarkentuvat hankesuunnittelun myötä. Kustannusarviot on laadittu käyttäen hintaa 2.000–2.500 euroa/brt-m2. Mikäli Samppalinnan koulurakennus (3 930 brm2) peruskorjataan, sen alustava kustannusarvio on noin 7,7–9,8 M€.

Samppalinnan palloiluhallin (1 667 brm2) peruskorjauksen alustava kustannusarvio on noin 3,3–4,2 M€.

Koulurakennuksen purku ja palloiluhallin peruskorjaus:

Mikäli Samppalinnan koulurakennus puretaan, mahdollistaa se tontille korkeintaan noin 10 000 k-m2:n suuruisen asuinkerrostalon rakentamisen. Koulurakennuksen purku maksaisi arvioilta noin 200.000 euroa. Tämän päälle tulee nykyisen koulurakennuksen tekninen eriyttäminen palloiluhallista, jota ei tässä vaiheessa vielä arvioitu.

Koulurakennuksen purusta tuleva tuotto kaupungille on arvioitu olevan korkeintaan noin 4 M€.

Palloiluhallin peruskorjauksen alustava kustannusarvio on 3,3–4,2 M€.

Koulurakennuksen ja palloiluhallin purku:

Mikäli sekä Samppalinnan koulurakennus että palloiluhalli puretaan, mahdollistaa koko tontti maltillisesti arvioituna korkeintaan noin 15 000 k-m2 kerrostalorakentamista. Tällöin korvaava palloiluhalli tulisi toteuttaa uudishankkeena lähialueelle, koska Samppalinnan palloiluhalli on tärkeässä roolissa lähialueen koulujen koululiikunnan näkökulmasta.

Tällöin tontin arvo olisi korkeintaan noin 6 M€.

Tätä vaihtoehtoa on kuitenkin erittäin vaikea toteuttaa, sillä korvaavalle palloiluhallille ei tarveselvitysvaiheessa löytynyt sopivaa sijoituspaikkaa lähialueelta.

Oheismateriaali 1Samppalinnan koulukiinteistön kehittämisen tilatarveselvitys, tilatarveselvitys

Kiinteistöliikelaitoksella ei ole huomautettavaa tarveselvitykseen. Kiinteistöliikelaitos esittää kantanaan, että koska Mikaelin koululle esitetään vaihtoehtoisia tiloja Ruiskatu 8:aan, voidaan Samppalinnan koulurakennus purkaa ja jatkokehittää tonttia tältä osin. Palloiluhalli tulee Kiinteistöliikelaitoksen näkemyksen mukaan peruskorjata, koska sille ei ole löydetty järkevää sijoitusvaihtoehtoa.

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää esittää lausuntonaan Strategiselle tilojen ohjaus - vastuualueelle, että se osaltaan hyväksyy esitetyn Samppalinnan koulukiinteistön kehittämisen tilatarveselvityksen ja puoltaa Kiinteistöliikelaitoksen esittämää kantaa.

PäätösAsia pantiin pöydälle yksimielisesti Toivarin Kosken kannattamana tekemästä ehdotuksesta.