Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta47925.10.20179

11135-2017 (632)

Asukaspysäköintitunnuksen sähköisen maksujärjestelmän käyttöönotto ja lupaehtojen päivitys

Tiivistelmä:

Asukaspysäköintiluvan lunastamisen helpottamiseksi otetaan käyttöön uusi sähköinen järjestelmä, josta asukas voi itse ostaa asukaspysäköintiluvan. Uuden järjestelmän myötä asukaspysäköintiluvan hinta on 10 euroa/kk + alv ja luvan voi hankkia valitsemakseen ajaksi yhdestä kalenterikuukaudesta vuoteen. Lupa on jatkossa ajoneuvokohtainen.

Kilajk § 479

Yt, kaupunkisuunnittelu/suunnitteluyksikkö, liikennesuunnitteluinsinööri Susan Nymander 6.10.2017:

Asukaspysäköintitunnuksella tarkoitetaan pysäköintilupaa, jolla saa pysäköidä asukaspysäköintipaikoiksi merkityillä kadunvarren pysäköintipaikoilla. Asukaspysäköintialueella tarkoitetaan aluetta, jolla asuvat ja lupaehdot täyttävät henkilöt voivat lunastaa asukaspysäköintitunnuksen. Lupa on voimassa vain asuinpaikan mukaisella asukaspysäköintialueella, ja asukaspysäköintialueita on nykyään 7, A – G. (oheismateriaali 1).  Turussa asukaspysäköintipaikoilla sallitaan pysäköinti myös muille kuin asukaspysäköintiluvan haltijoille mutta muiden pysäköintiä rajoitetaan aikarajoituksin tai pysäköintimaksuin.

Nykyisessä järjestelmässä luvan on voinut lunastaa ainoastaan joko 6 kuukaudeksi 70 eurolla tai 12 kuukaudeksi 120 eurolla. Vuoden lupa on ollut voimassa aina 1.1.-31.12. ja puolen vuoden lupa 1.1.-30.6. tai 1.7.-31.12. Asukaslupien hinnat ovat sisältäneet arvonlisäveron. Asiakkaat ovat toivoneet mahdollisuutta ostaa lupa lyhemmäksi ajaksi kuin puoleksi vuodeksi. Nykyjärjestelmässä luvan käsittelyn vaatima työmäärä on ollut kuitenkin niin suuri, ettei alle puolen vuoden pituisten lupien myöntämistä ole katsottu tarkoituksenmukaiseksi.

Asiakaspalvelun parantamiseksi ja asukaspysäköintiluvan lunastamisen helpottamiseksi otetaan nyt käyttöön uusi sähköinen järjestelmä, josta asukas voi itse ostaa asukaspysäköintiluvan vaivattomasti. Asukas voi uuden järjestelmän myötä hankkia tunnuksen valitsemakseen ajaksi yhdestä kalenterikuukaudesta vuoteen. Luvan voimassaolo alkaa aina kalenterikuukauden ensimmäisestä päivästä. Kesken kalenterikuukauden lunastettu lupa on voimassa ostopäivästä ko. kuukauden loppuun ja vajaalta kuukaudelta veloitetaan täysi kuukausihinta.

Lisäksi luvan voimassaolon tarkastaminen siirtyy uuden järjestelmän myötä sähköiseksi eli tarkastus tapahtuu rekisteritunnukseen perustuen. Tämä tarkoittaa asiakkaalle helpotusta luvan käyttöön, koska enää ei tarvitse huolehtia, että lupalappu on ikkunalla näkyvissä. Luvan näkyville laittamisen unohtaminen ei enää johda pysäköintivirhemaksuun.

Asukaspysäköintiluvan kuukausihinta on uudessa järjestelmässä sama riippumatta siitä, miten moneksi kuukaudeksi asukas lunastaa luvan. Uuden järjestelmän myötä asukaspysäköintiluvan hinta on 10 euroa/kk + alv 24%, eli suunnilleen sama kuin aikaisemmin 6 kk luvan hinta. Hinta määräytyy asukkaan valitsemien kalenterikuukausien määrän perusteella. Luvan hinta nousee 6% verrattuna nykyiseen 6 kk lupaan ja 24% verrattuna nykyiseen 12 kk lupaan. Asukaspysäköintiluvan hinta on kuitenkin edelleen vain 12,40 euroa/kk, joka vastaa keskustan maksullisilla paikoilla runsaan 4 tunnin pysäköintimaksua.

Asukaspysäköintijärjestelmän kehittämistä tarkastellaan vuonna 2018 päätöksentekoon tulevassa pysäköintipolitiikan linjaukset -selvityksessä. Siinä tarkastellaan mm. asukaspysäköintiluvan käytön laajentamista sekä aluekohtaisiin maksuihin siirtymistä. Koska maksujen suuruutta tarkastellaan uudelleen vuonna 2018, asukaspysäköintilupia ei voi toistaiseksi ostaa kuin 31.12.2018 asti. Tarkistettujen hintojen ja sääntöjen mukaisia asukaspysäköintilupia voisi lunastaa 1.12.2017 alkaen.

Uudesta järjestelmästä saa ostettua vain asukaspysäköintilupia. Yrityspysäköintiluvan hankinta ja maksutavat pysyvät toistaiseksi ennallaan.

Uuden järjestelmän myötä yhteen asukaspysäköintilupaan voi merkitä vain yhden rekisterinumeron, kun aiemmin lupaan on voitu merkitä kaksi rekisterinumeroa. Asukaspysäköintitunnuksella pysäköitynä on kuitenkin voinut olla vain toinen lupaan merkitystä ajoneuvoista. Asukas voi jatkossa ostaa oman asukaspysäköintitunnuksen jokaiseen ajoneuvoon, jonka omistaja tai haltija hän on.

Asukaspysäköintijärjestelmän säännöt ovat liitteenä 1. Sääntöjen rikkomisen myötä voidaan evätä oikeus lunastaa uusia asukaspysäköintilupia sekä purkaa sopimus ja oikeus käyttää jo ostettua lupa. Väärin perustein hankitusta tai sääntöjen vastaisesti käytetystä ja evätystä luvasta ei palauteta rahaa. Lunastetusta luvasta ei myöskään palauteta rahaa, mikäli asukas muuttaa pois asukaspysäköintialueelta ja luvan voimassaolo sen myötä päättyy.

Liite 1Asukaspysäköintijärjestelmän säännöt 1.12.2017 alkaen

Oheismateriaali 2Asukaspysäköintialueet A-G                   

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää hyväksyä asukaspysäköintiluvan hinnaksi 10 euroa/kk +alv sekä asukaspysäköintijärjestelmän sääntöjen muutokset liitteen 1 mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKiinteistöliikelaitos, infrapalvelut
tpvYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, suunnitteluyksikkö


Liitteet:

Kilajk § 479
Liite 1:Asukaspysäköintijärjestelmän säännöt 1.12.2017 alkaen