Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta38706.09.20177

8642-2017 (641)

Maankäyttösopimus "Illoistenjärvi Pohjoinen" 21/2009 asemakaavaehdotus (os. Valkamantie)

Tiivistelmä:

Illoistenjärven pohjoispuolelle laadittavan asemakaavan johdosta kaupunki tekee asemakaava-alueen maanomistajien kanssa kolme maankäyttösopimusta. Maankäyttösopimuksissa sovitaan maanomistajien osallistumisesta alueen yhdyskuntarakennemuutoskustannusten maksamiseen.

Kilajk § 387

Kiinteän omaisuuden kehittäminen, maankäytönsuunnittelija Juha Lipponen 25.7.2017:

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päätti 3.6.2014 § 179 esittää kaupunginhallitukselle, että ”Illoistenjärvi Pohjoinen” 21/2009 asemakaavaehdotus esitetään kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.

”Illoistenjärvi Pohjoinen” asemakaavaehdotus toteuttaa Hirvensalon osayleiskaavan ja Turun yleiskaavan periaatteita, joissa pientalovaltaista asuntorakentamista osoitetaan olemassa olevien rakennuspaikkojen yhteyteen nykyisen Toijaistentien länsipuolelle.

Kaupunki omistaa asemakaava-alueesta yli 50 % ja yksityisiä maanomistajia asemakaava-alueella on 13 kpl. Asemakaavaehdotuksessa osoitettu uudisrakennusoikeus kohdentuu pääosin kaupungin omistamalle alueelle. 

Kaupunginvaltuuston 5.10.2009 § 219 hyväksymän asunto- ja maankäyttöohjelman periaatteiden mukaan kaupunki tekee yksityisen kiinteistönomistajan kanssa maankäyttösopimuksen, kun asemakaavan tai poikkeamishakemuksen seurauksena aiheutuu yhdyskuntarakennekustannuksia ja kiinteistönomistaja saa asemakaavan tai poikkeamisluvan seurauksena taloudellista hyötyä. Maankäyttösopimuksella kaupungille perittävän korvauksen määrää laskettaessa otetaan huomioon muodostuvat yhdyskuntakustannukset sekä kiinteistöllä tapahtuva hankkeen kokonaistaloudellinen arvonmuutos.

”Illoistenjärvi Pohjoinen” asemakaava-alueella tullaan tekemään mittavia liikenne – ja kunnallistekniikan investointeja, jotka edellyttävät maankäyttösopimusten laatimista kolmen yksityisen maanomistajan kanssa.

Maankäyttösopimuskorvausta määritettäessä on asemakaavassa osoitettujen uusien omakotitonttien neliöhintana käytetty 65 €/m2, joka vastaa alueella tapahtuneiden omakotitonttikauppojen neliöhintaa.

Edellä esitetyin periaattein maankäyttösopimus tulee laadittavaksi Toijaisen kylä Heikkilä I 1:23 ja Häp-pilän kylä Heikkilä II 2:27 omistajien kanssa. Maankäyttösopimuskorvauksen määräksi tulee 77.000 euroa.

Maanomistajat ovat esittäneet, että sopimuskorvaus suoritettaisiin rahakorvauksen sijaan maa-alueluovutuksin. Sopimuskorvauksen suorittaminen maa-alueluovutuksin on kaupungin normaalimenettelyä maankäyttösopimuksissa, joten Kiinteistöliikelaitos puoltaa maanomistajien ehdotusta.

Maanomistajat ovat ilmoittaneet omalta osaltaan hyväksyvänsä ja allekirjoittavansa liitteenä olevan maankäyttösopimuksen. 

Liite 1Maankäyttösopimus

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää, että kaupunki hyväksyy ja allekirjoittaa Toijaisen kylä Heikkilä I 1:23 ja Häppilän kylä Heikkilä II 2:27 tiloja koskevan liitteenä olevan maankäyttösopimuksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoHirvensalo Seppo
aoHirvensalo Sirkka-Liisa


Liitteet:

Kilajk § 387
Liite 1:Maankäyttösopimus 21/2009