Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta26331.05.201717

6949-2016 (617)

Malminpuiston ja Samuel Wacklinin polun puistosuunnitelmat sekä Samuel Wacklininpolun liikennesuunnitelma (VIII)

Tiivistelmä:

VIII kaupunginosassa sijaitseville Malminpuistolle ja Samuel Wacklininpolulle laaditut puistosuunnitelmat ja liikennesuunnitelma. Malminpuiston pohjoisosaan toteutetaan asemakaavan mukainen pysäköintialue, uusitaan alueen valaistus ja kasvillisuutta. Puiston eteläosa säilyy toiminnallisesti ennallaan, itäreunaan louhitaan viereisen kiinteistön pelastustietä varten. Alueelle aitoja lisätään ja uudistetaan suurten korkeuserojen vuoksi. Samuel Wacklininpolku tulee myönnettyjen poikkeamislupien mukaisesti palvelemaan viereisten kiinteistöjen pelastustienä ja pysäköitiin ajoa.

Kilajk § 263

Yt, kaupunkisuunnittelu/suunnitteluyksikkö, suunnitteluhortonomi Hillevi Ahlroth, liikennesuunnitteluinsinööri Maija Norava 22.5.2017:

Malminpuisto

Malminpuisto sijaitsee VIII kaupunginosassa ja on asemakaavassa VP- eli puistoaluetta. Puisto rajautuu pohjoisessa Michailowinkatuun, idässä Samuel Wacklinin polkuun ja tontteihin, eteläkärjestään Linnalehto –puistoon ja lounaassa tontteihin ja Amiraalistonkadun päätyyn. Puiston kolmionomaisessa pohjoisosassa on aiemmin sijainnut erillisiä autotalleja, muulta osin pohjoisosa on ollut vähällä käytöllä. Puiston eteläosa on enimmäkseen luonnontilaista puustoista aluetta sekä avokallioaluetta, jossa on suuret korkeusvaihtelut. Eteläinen osa on ollut vähällä käytöllä hankalan saavutettavuuden takia. Osa avokallioalueesta rajautuu rakennettavaan pelastustiehen, mikä tulee edellyttämään avokallion louhintaa. Suunnittelun ja rakentamisen tarkoituksena on saada puisto ilmeeltään siistimmäksi sekä paremmin käyttöön. Käyttötarpeina on sekä uusi paikoitusalue että virkistyskäyttö.

Puiston pohjoisosaan rakennetaan asfalttipintainen alue, mikä palvelee asemakaavan mukaisena paikoitusalueena (maks. 17 paikkaa henkilöautoille). Paikoitusalueen kohdalta poistetaan kaksi lehtipuuta, lisäksi puistosta poistetaan nykyistä huonokuntoista kasvillisuutta. Poistettavaa kasvillisuutta korvaamaan alueelle istutetaan uusia puita sekä pensaita, maanpeiteperennoja ja sipulikukkia. Nykyinen ketokasvillisuus säilytetään. Puiston valaistus uusitaan ja alueelle sijoitetaan muutama kaunis maisemakivi (luonnonkivi). Hulevedet ohjataan sekä paikoitusalueelta puiston tontinpuoleisella laidalta hulevesikaivoon.

Puiston eteläosa tullaan pitämään toiminnallisesti ennallaan, mutta kasvillisuutta siistitään. Kallioketokasvillisuus sekä avokallioalueella sijaitseva siirtolohkare säilytetään. Puiston itäreunaa louhitaan viereisen kiinteistön pelastustietä varten. Louhinta suoritetaan siten, että puiston/pelastustien reunalle muodostuu porrastus, mikä toimii maisemallisena elementtinä. Porrastuksen yhteyteen rakennetaan portaat, jotka johtavat alueen ulkoilijoita ylös avokalliolle. Koska nykyiset pinnanmuodot kallion länsireunalla sekä kallion louhittava itäreuna muodostavat huomattavia korkeuseroja, alueen aitoja uudistetaan ja lisätään. Aitatyyppinä käytetään 1,2 m korkeaa tumman harmaata metalliverkkoaitaa, mikä onkalliomaaston muotoihin mukautuvaa ja soveltuu hyvin Kakolanmäen vankilahistorian henkeen.

Puistosuunnitelma on ollut nähtävillä 2-16.5.2017, pohjoisosa W 9091 001 ja eteläosa W 9091 002 erikseen. Nähtävänäoloaikana suunnitelmaan jätettiin kaksi muistutusta.

Malminkatu 2 asukkaat, asukkaiden puolesta Petri Saari, Malminkatu 2 bF 20

Asukkaat pyytävät tehtäviksi vaadittavat rakenteelliset muutokset, joiden avulla Malminpuistosta tuleva hulevesikuorma ohjataan asianmukaisesti niin, että se ei rasita Malminkatu 2 tontteja. Malminpuistosta ja Kakolan alueelta virtaa huomattava hulevesikuorma Malminkatu 2 tonteille aiheuttaen merkittävän haitan talvisin pihojen vaarallisen jäätymisen ja keväisin sulamisvesien muodossa. Muistututtaja toteaa että lakisääteisesti on määrätty, että hulevettä ei saa ohjata naapuritontin rasitteeksi.

Vastaus muistutukseen:

Hulevesien ohjautuminen puiston Malminkadun puoleisessa, läntisessä kulmassa olevaan hulevesikaivoon on varmistettu jatkamalla nähtävillä olon jälkeen puistosuunnitelmassa esitettyä painannetta tontin koko pituudelle.

As Oy Turun Ipnoksenrinne

Muistutus koskee Malminpuiston eteläosaa.

Muistuttaja esittää pelastustien ja Samuel Wacklininpolun rajalle puomia tms. joka estäisi pysäköinnin puistoon. Pelastustien pohjoiseen, Malminkadun suuntaan esitettyä haaraa vastustetaan sen edistäessä pysäköintiä puistoon. Esitetty verkkoaita toivotaan vaihdettavaksi samanlaiseksi kolmilankaelementtiaidaksi jollaista on käytetty Pakkarinpuistossa. Linnalehdon puistossa jatkuva, vankila-aikainen aita toivotaan uusittavaksi samalla. As. Oy Ipnoksenrinteen ja As Oy Turun Linnanpuiston väliselle puistoalueelle toivotaan tuotavan maata puuston kasvun turvaamiseksi louhintatöiden jäljiltä.

Vastaus muistutukseen

Pysäköinti on kielletty pelastustiellä. Pelastustie ja aluepysäköintikielto osoitetaan Samuel Wacklinin polun ja pelastustien alkuun liikennemerkein.

Tummanharmaa verkkoaita muotoutuu kallioiseen maastoon paremmin ollen siten huomaamattomampi kuin kolmilankaelementtiaita, tavoitteena on että itse kallioalue on tämän puistonosan näkyvin elementti, ei aita.

Linnalehtoon jatkuvan aidan uusimista ei esitetä Malminpuiston puistosuunnitelmassa. Pintamaan lisäysmahdollisuutta esitetylle puistokaistalle tutkitaan rakennussuunnittelun yhteydessä.

Puistosuunnitelmat W 9091 001 ja W 9091 002 on nähtävilläolon jälkeen yhdistetty suunnitelmaksi  W 9091 003, jossa hulevesipainannetta on jatkettu viereisen tontin koko pituudelta.

Samuel Wacklininpolku, Malminpuisto

Samuel Wacklinin polku alkaa Michailowinkadun ja Graniittilinnankadun risteyksestä ja jatkuu kohti Malminpuistoa. Kiinteistön pysäköintiratkaisujen poikkeamislupien vuoksi Samuel Wacklinin polun käyttötarkoitus muuttuu. Polulla tullaan sallimaan tonteille ajo ja pysäköinti kielletään. Polun luonne säilyy jalankulkupainotteisena, jolloin ajonopeudet pysyvät alhaisina. Polku on yksi Malminpuistoon vievistä reiteistä.

Samuel Wacklinin polku on kahdeksan metriä leveä. Polun reunoilla on luonnonkivetyt osat, jolloin laatoitetuksi osaksi tulee viisi metriä. Polku lämmitetään suuren pituuskaltevuuden vuoksi. Väylä toimii myös pelastustienä, joka jatkuu Malminpuistoon asti. Malminpuiston vieressä oleva pelastustie jää murskepintaiseksi.

Samuel Wacklinin polun liikennesuunnitelma L 9088 002 ja puistosuunnitelma W 9088 001 ovat olleet nähtävillä 2.5.2017 – 16.5.2017. Suunnitelmista ei ole jätetty muistutuksia.

Suunnitelmiin on tehty pieniä teknisluontoisia tarkistuksia.

Liite 1Puistosuunnitelma W 9091 003, 19.5.2017

Liite 2Puistosuunnitelma W 9088 001, 18.5.2017

Liite 3Liikennesuunnitelma L 9088 002, 22.5.2017

Oheismateriaali 1Muistutus, Malminkatu 2 asukkaat

Oheismateriaali 2Muistutus, As Oy Turun Ipnoksenrinne

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää hyväksyä Malminpuiston ja Samuel Wacklinin polun puistosuunnitelmat sekä Samuel Wacklinin polun liikennesuunnitelman liitteinä 1-3 olevien piirustusten mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoAsunto Oy Turun Ipnoksenrinne
aoSaari Petri
tiedKiinteistöliikelaitos, infrapalvelut
tpvYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, suunnitteluyksikkö


Liitteet:

Kilajk § 263
Liite 1:Puistosuunnitelma W 9091 003, 19.5.2017
Liite 2:Puistosuunnitelma W 9088 001, 18.5.2017
Liite 3:Liikennesuunnitelma L 9088 002, 22.5.2017