Sopimus (luonnos 22.5.2017)

 

Sopimus koskee alueellisen, yhteisen läjitysalueen toiminnan periaatteita sekä kunnossapitoruoppausten toteutusta Turun ja Naantalin kaupunkien väylä- ja satama-allas alueilla. (KHO 21.6.2016/1763, Vaasan hallinto-oikeus 10.5.2011, nro 11/01161)

 

Osapuolet:

Turun Satama Oy

Y-tunnus: 2322326-6

 

Turun kaupunki

Y-tunnus: 0204819-8

 

Voimassaolo:

Sopimus on voimassa 1.11.2016 alkaen ja päättyy samanaikaisesti kuin läjitys- ja kunnossapitoruoppaustoimintaa koskeva lupa päättyy.

 

Ehdot

 

1. Hankkeen luvittaminen

 

Turun Satama Oy toimii hankkeen koordinoijana ja hakee läjitysalueelle sekä kunnossapitoruoppaukselle tarvittavat luvat myös Turun kaupungin puolesta liitteenä olevien väylien osalta (liite Kiinteistöliikelaitoksen väylät). Turun Satama Oy hallinnoi läjitysaluetta ja hoitaa kaikki toimintaan liittyvän tilastoinnin, muun seurannan ja viranomaisten lupaehtojen perusteella edellyttämän läjitysalueen seurannan. Turun Satama Oy antaa läjitysoikeuden kullekin yksittäisille ruoppausmassaerille ja hoitaa toimintaan liittyvän laskutuksen.

 

Sopimusosapuolet pyrkivät osaltaan tukemaan tarvittavien lupien saantia ja antavat lupahakemusta varten tarvittavat valtakirjat. Hakemukset käydään läpi kohta 7 mukaisessa työryhmässä, jota voidaan täydentää tarvittaessa hakemuksen luonteen perusteella muilla asiantuntijoilla.

 

2. Läjitystoiminta

 

Läjitysalue toimii alueellisena, yhteisenä läjitysalueena, jonne tuodaan kunnossapitoruoppausten massat erikseen määritellyiltä Turun ja Naantalin kaupunkien väylä- ja satama-allasalueilta. Arvioitu keskimääräinen läjitysmäärä alueelle on enintään 100.000 m3 itd vuodessa. Alueelle voidaan läjittää vähäisiä ruoppausmassoja muilta alueilta, edellyttäen ettei viranomaiset ole vaatineet näiden massojen ruoppauksesta tai läjittämisestä muita lupia, jotka eivät mahdollista läjittämistä alueelle.

 

3. Läjitysalueen hallinnointi ja seuranta

 

Turun Satama Oy hallinnoi läjitysaluetta ja myöntää läjityskelpoisille massoille tarkemman sijoituspaikan läjitysalueelta sekä hoitaa läjittämiseen liittyvän ohjeistuksen ja laskutuksen.

 

Turun Satama Oy vastaa viranomaisten edellyttämästä läjitystoiminnan ja läjitysalueen seurannasta sekä tarvittavien tutkimusten tekemisestä. Turun Satama Oy vastaa myös läjitystoimintaan mahdollisesti liittyvästä kalatalousmaksusta tai muista korvauksista.

 

Turun Satama Oy toimittaa vuosittain läjitysalueen toiminnasta yhteenvedon kaikille sopimusosapuolille.

 

4. Kunnossapitoruoppaukset

 

Kunnossapitoruoppaukset koskevat Turun ja Naantalin kaupunkien alueella olevia virallisia väyliä sekä satama-altaita niiden pysyttämiseksi liikennekelpoisina ja turvallisina väyläpäätösten mukaisesti.

 

Kunnossapitoruoppausten toteuttaja tutkituttaa itse ruopattavien alueiden massat viranomaisten edellyttämällä tavalla ja hankkii viranomaisilta vaadittavat päätökset läjityskelpoisuudesta. Viranomaisten päätös läjittämiskelpoisuudesta on toimitettava tiedoksi myös Turun Satama Oy:lle.

 

Kukin kunnossapitoruoppauksen suorittaja hoitaa itse läjityskelvottomat massat ja hankkii niille erilliset tarvittavat luvat sekä sijoituspaikat.

 

Kunnossapitoruoppauksia ja läjityksiä voidaan suorittaa hanketta koskevien lupaehtojen mukaisina aikoina.

 

Sopimuksen ulkopuoliset pienruoppaajat selvittävät itse viranomaisten kanssa läjitettävien massojen tutkimistarpeen ja laajuuden sekä toimittavat läjitysanomuksen yhteydessä tiedot ja viranomaisten päätökset Turun Satamalle.

 

5. Läjittämisestä kannettavat maksut

 

Turun kaupungin väylien (liite Kiinteistöliikelaitoksen väylät) kunnossapitoruoppausten sijoittamisesta läjitysalueelle Turun Satama Oy perii läjittämisestä osaltaan korvauksen, joka määritellään 1€/m3 itd. Perittävä maksu kattaa hallinnoinnin, seurannan ja raportoinnin sekä mahdollisesti maksettavien kalatalous- yms. maksujen kulut. Maksun määräytymisperusteena käytetään arvioitua koko läjitysmäärää.

 

6. Muut kuin kunnossapitoruoppaukset

 

Muiden kuin kunnossapitoruoppausten osalta niiden suorittaja hakee tarvittavat luvat ja selvittää erikseen, onko läjitysalueen kapasiteetin ja massojen laadun puitteissa mahdollisuus läjittää massat nyt puheena olevalle alueelle. Mikäli tämä on mahdollista, noudatetaan läjittämisen osalta vastaavia periaatteita kuin kunnossapitoruoppausten osalta.

 

7. Seuranta

 

Turun Satama Oy vastaa läjitysluvan mukaisesta seurannasta läjitysalueen osalta. Kunnossapitoruoppausten osalta seurannasta vastaa ao. väylä- ja satama-alueen haltia. Osapuolten kesken perustetaan yhteinen ruoppaus- ja läjitystoiminnanseurantaryhmä, johon pyydetään lisäksi Turun ja Naantalin ympäristöviranomaiset sekä alueellinen ympäristöviranomainen mukaan. Yhteistyötyhmässä käsitellään vuotuiset kunnossapitoruoppaukset, läjitysalueen seuranta sekä muut lupaehtoihin liittyvät asiat.

 

8. Voimassaolo

 

Sopimuksen voimassaolo päättyy kun kunnossapitoruoppausta ja läjittämistä koskeva lupa päättyy.

 

9. Vahingonkorvaukset

 

Osapuolet toteavat, ettei niillä ole tämän sopimuksen mukaisen hankkeen osalta vahingonkorvausvaateita, mikäli hankkeelle ei saada asianmukaista lupaa.

 

 

Liitteet

Turun Kiinteistöliikelaitoksen väylät

Läjitysaluekartta