Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta26031.05.201714

3688-2016 (655, 658)

Jyrkkälän kirjasto- ja nuorisotalon tilatarveselvitys

Tiivistelmä:

Strateginen tilojen ohjaus -vastuualue pyytää Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnalta lausuntoa Jyrkkälän kirjasto- ja nuorisotalon tilatarveselvityksestä. Tarveselvityksessä esitetään peruskorjaus- ja uudisrakennusvaihtoehdot.

Kilajk § 260

Tilapalvelut, hankearkkitehti Kaisa Simula ja kiinteän omaisuuden kehittäminen, tonttipäällikkö Timo Laiho 22.5.2017:

Strateginen tilojen ohjaus - vastuualue pyytää lausuntoa Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnalta Jyrkkälän kirjasto- ja nuorisotalon tilatarveselvityksestä. Tarveselvityksen laadinnasta on vastannut Strategisen tilojen ohjaus – vastuualue yhteistyössä Kiinteistöliikelaitoksen, Vapaa-aikatoimialan kirjastopalveluiden ja nuorisopalveluiden edustajien kanssa.

Tarveselvitys on hyväksytty 17.5.2017 § 79 Kulttuurilautakunnassa. Nuorisolautakunnan esityslistalla se on 30.5.2017.

Peruskorjaus:

Vuonna 1973 rakennettu nuorisotalorakennus on huonossa kunnossa ja vaatisi tulevaisuudessa isoja korjauksia. Sekä lämmönjako-, että ilmanvaihtojärjestelmät ovat elinkaarensa päässä. Myös talon katto vuotaa. Nuorisotilana talo ei vastaa nykyaikaisen nuorisotilan tarpeita.

Rakennuksen kanssa samalla puolella vilkasliikenteistä Suikkilantietä ei ole muita kiinteistöjä joten rakennus on hyvin erillään muusta.Tämän lisäksi rakennuksen sijainti ei ole hyvä nuoriso- ja kirjastotalolle.

Uudisrakennus Aunelan koulun tontille (853-63-24-18):

Nuoriso- ja kirjastopalvelujen näkökulmasta rakennus ja palvelut tulisivat sijaitsemaan turvallisessa ympäristössä sekä hyvien valaistujen kevyenliikenteen ja joukkoliikenneyhteyksien läheisyydessä. Synergiaetua saadaan esim. koulu- ja liikuntapalvelujen läheisyydestä.

Uudisrakennusvaihtoehto on tilatehokas vähentäen käytössä olevaa tilamäärää noin puoleen.

Koululaiset voivat käyttää helposti kirjastoa, lisäksi koulun pihalla on kenttä, jota voidaan hyödyntää nuorison toimesta sekä palloiluhalli. Tämä vaihtoehto mahdollistaa keskitetyn asioinnin kirjastossa ja liikuntapaikassa.

Rakennusoikeus tontille on 6163 kem2, josta on käytetty 2897 kem2 ja käyttämättä on 3266 kem2.

Hankesuunnitelman laadintaan tulee varata kuusi kuukautta. Samoin suunnitteluun tulee varata noin kuusi kuukautta ja rakentamiseen vuosi. Tarveselvityksessä on tavoiteaikatauluksi valmistumiselle asetettu vuosi 2019.

Peruskorjauksen hinta

Neliöhintaperusteinen kustannusarvio peruskorjaukselle 2.500€/m2 (800 brm2). Kokonaiskustannusarvio 2.000.000 euroa alv 0 %. Peruskorjausvaihtoehto saa aikaan väistötilatarpeen, jonka kustannusvaikutukset voidaan arvioida vasta, kun väistötilavaihtoehtoja on kartoitettu.

Uudisrakennuksen hinta

Tilaohjelmaan perustuva tavoitehinta-arvio on 2.282.000 euroa alv 0 %. Arvio nykyisen nuorisotalon purkukustannuksista 50.000 euroa.

Nykyisen rakennuksen tontin kehittäminen

Nykyinen kirjasto- ja nuorisotilan tontti on asemakaavassa osoitettu yleisten rakennusten korttelialueeksi Y II, 3000 k-m2). Vieressä sijaitsee moottoriurheilun korttelialue (E-1 II 1000 k-m2). Alue on Raisionjoen laakson maisema-alueella. Alue on Suikkilantiestä ja Naantalintiestä sekä maasto-olosuhteista johtuen meluisa. Maisema- ja melukysymykset rajoittavat alueen kehittämistä asumiseen. Aluetta on mahdollista kehittää lähinnä elinkeinotoimintaan. Nykyiselle rakennukselle ei ole tiedostettavaa jatkokäyttöä.

Yhteenveto

Kiinteistöliikelaitoksella ei ole huomautettavaa tarveselvitykseen. Kiinteistöliikelaitos ei näe järkevänä nykyisen rakennuksen peruskorjausta sen huonokuntoisuuden ja huonon sijaintinsa vuoksi. Kiinteistöliikelaitos puoltaa uudisrakennus vaihtoehdon toteuttamista edellä esitetyin perustein. Nykyisen rakennuksen purkamiseen tulee varautua sen käytön päätyttyä.

Oheismateriaali 1Jyrkkälän kirjasto- ja nuorisotilat, tilatarveselvitys

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää esittää lausuntonaan Strategiselle tilojen ohjaus -vastuualueelle, että se osaltaan hyväksyy esitetyn Jyrkkälän kirjasto- ja nuorisotilojen tilatarveselvityksen ja puoltaa uudisrakentamisvaihtoehdon toteuttamista.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausKonsernihallinto, strateginen tilojen ohjaus