Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta23017.05.20171

5462-2017 (647)

Turun kaupungin metsäsuunnitelman uudistaminen

Tiivistelmä:

Turun kaupungin viimeisin metsäsuunnitelma on tehty vuonna 2001. Kiinteistöliikelaitos katsoo tarpeelliseksi käynnistää suunnitelman uudistami-sen ja päivittämisen vuoden 2017 aikana.

Kilajk § 230

Infrapalvelut, metsänhoitaja Juha Mäkitalo 4.5.2017:

Turun kaupungin viimeisin metsäsuunnitelma on laadittu vuosiksi 2001-2010. Suunnitelma sisältää metsiä koskevat tiedot, metsikkökohtaiset toimenpide-ehdotukset ja metsien käsittelyä koskevat periaatteelliset linjaukset. Suunnitelmakauden aikana ja sen jälkeen on metsäsuunnitelman tietokantaa ylläpidetty hakkuiden ja maankäytön muutosten osalta.

Kuluneen vuosikymmenen aikana asemakaavoitus ja rakentaminen ovat edenneet uusille metsäisille alueille. Metsäalueiden omistuksessa on tapahtunut muutoksia ja metsien rakenne on muuttunut hakkuutoiminnan ja puuston kasvun ja kehityksen seurauksena.

Kaupungin metsiä, metsien hoitoa ja käyttöä koskevat yksityiskohtaisemmat tiedot ja päätelmät on koottu oheismateriaaliksi. Yhteenvetona ja jatkotoimenpiteenä esityksessä todetaan tarve uudistaa ja päivittää Turun omistamia metsiä koskeva suunnitelma.

Metsätietojen ajantasaisuuden ja metsien hoitoa ja käyttöä koskevien linjausten tarkistamista varten Kiinteistöliikelaitos käynnistää metsäsuunnitelman uudistamis- ja päivityshankkeen vuoden 2017 aikana.

Hankkeen aikana metsätietokannan ajantasaisuus varmistetaan.

Selvitetään metsätietokannan ja muun paikkatiedon analyysin ja maastoinventointien avulla ne taajamametsiköt, joihin suunnitellaan pitkän aikavälin uudistamisesitykset. Koska kohteet ovat asutuksen ja virkistyskäytön vaikutuspiirissä, uudistamisen keinoina käytetään hienovaraisia menetelmiä, esimerkiksi pienaukkohakkuita, yksittäisten ylispuiden poistoa (harsintaa) ja erityyppisiä harvennuksia.

Taajaman ulkopuolisten alueiden osalta selvitetään hakkuumahdollisuudet ja -tarpeet ja laaditaan toimenpide-esitykset. Nuorten metsien osalta käydään läpi hoitotarpeet ja laaditaan esitykset hoitokohteista. Luonnon monimuotoisuutta koskevat havainnot käydään läpi.

Metsien uudistamisessa käytetään pääsääntöisesti jatkuvan kasvatuksen mukaisia menetelmiä. Ottaen huomioon suojelu-, kitu- ja saaristometsät vuosittaiseksi hakkuusuunnitelmatavoitteeksi tulisi asettaa 60 % vuotuisesta kasvusta.

Hallintosäännön 23 §:n mukaan johtokunta voi saattaa asian, joka sillä on oikeus ratkaista, kaupunginhallituksen ratkaistavaksi, mikäli asian merkittävyys sitä edellyttää.

Oheismateriaali 1Turun kaupungin metsät ja metsien hoito

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että Kiinteistöliikelaitos käynnistää vuoden 2017 aikana toimenpiteet Turun kaupungin metsäsuunnitelman uudistamiseksi oheismateriaalin mukaisesti siten, että uudistamisessa käytetään pääsääntöisesti jatkuvan kasvatuksen mukaisia menetelmiä ja että vuosittaiseksi hakkuusuunnitelmatavoitteeksi asetetaan 60 % vuotuisesta kasvusta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallitus