Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta44009.09.20159

8546-2007 (613, 627)

Lausunto: asemakaavanmuutosehdotus "Metsola" 29/2013 Toijaisen (153) kaupunginosaan sijoittuen Illoistenjärven ja Sommelontien väliselle alueelle

Tiivistelmä:

Toijaisten kaupunginosaan laaditaan asemakaavanmuutos, jonka tavoitteena on mahdollistaa tiiviimpi ja monipuolisempi pientalovaltainen asuntotarjonta alueella.

Kilajk § 440

Kiinteän omaisuuden kehittäminen, maankäytönsuunnittelija Juha Lipponen 1.9.2015:

Ympäristötoimialan kaupunkisuunnittelun kaavoitusyksikkö on pyytänyt Kiinteistöliikelaitoksen lausuntoa Toijaisten kaupunginosan asemakaavaehdotuksesta ”Metsola” (29/2013).

Asemakaavanmuutos perustuu kolmen eri yksityisen maanomistajan anomukseen. Anomuksessaan maanomistajat esittivät alueen kaavoittamista pientalorakentamiselle.

Asemakaavan tavoitteena on täydentää olemassa olevaa asutusta pientalovaltaisella asuntorakentamisella ja edistää monipuolista asuntotarjontaa merellisessä ympäristössä. Asemakaavaehdotuksessa osoitetaan yksityisten omistamille alueille 41 tonttia ja kaupungin maalle kuusi tonttia.

Kaupunginvaltuuston 5.10.2009 § 219 hyväksymän asunto- ja maankäyttöohjelman periaatteiden mukaan kaupunki tekee yksityisen kiinteistönomistajan kanssa maankäyttösopimuksen, kun asemakaavan tai poikkeamishakemuksen seurauksena aiheutuu yhdyskuntarakennekustannuksia ja kiinteistönomistaja saa asemakaavan tai poikkeamisluvan seurauksena taloudellista hyötyä. Maankäyttösopimuksella kaupungille perittävän korvauksen määrää laskettaessa otetaan huomioon muodostuvat yhdyskuntakustannukset sekä kiinteistöllä tapahtuva hankkeen kokonaistaloudellinen arvonmuutos.

”Metsola” asemakaavanmuutoksen 29/2013 johdosta tulee kiinteistöille arvonnousua, joten kiinteistönomistajan ja kaupungin välillä tulee laatia maankäyttösopimus, jolla kiinteistönomistaja osallistuu alueen yhdyskuntarakennekustannusten rahoittamiseen. Kiinteistöliikelaitos tulee tekemään Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnalle erillisen esityksen tarvittavista maankäyttösopimuksista.

Asemakaavaehdotuksessa on kortteliin Toijainen-71 osoitettu ajoyhteys AO-1 tontille Häppilännotko –nimisen maisemanhoitoalueen (VE-2) halki. Kiinteistöliikelaitos esittää, että ajoyhteys VE-2 alueen läpi poistetaan ja kortteliin Toijainen-71 kulku järjestetään ainoastaan Kyyrläntieltä esimerkiksi muuttamalla osan korttelia käyttötarkoitukseksi AP.

Asemakaavaehdotuksessa on osoitettu korttelin Toijainen-71 eteläpuolelle hulevesienhallinta-alue. Kiinteistöliikelaitos esittää, että myös Kyyrläntien itäpuolelle korttelin Toijainen-70 eteläpuolelle varataan alue hulevesien hallinnalle. Kahdella hulevesien pidätysalueella varmistettaisiin, ettei Kyyrläntielle nousisi hulevedet poikkeustilanteissakaan.

Asemakaava-alueen eteläosaan osoitetaan laaja virkistysalue joka tulee palvelemaan koko Hirvensalon alueen asukkaita. Virkistysalueen keskelle on osoitettu yksi yksinäinen AO-kortteli Toijainen-74 joka sijaitsee etäällä muista asuinkortteleista. Kiinteistöliikelaitos esittää, että myös AO-kortteliksi osoitettu alue osoitetaan myös virkistysalueeksi, koska alueella ei ole rakennettua kunnallistekniikkaa ja tekniikan tuominen yhtä omakotitonttia varten on kohtuuttoman kallista, lisäksi korttelin osoittaminen virkistysalueeksi parantaisi virkistysalueen saavutettavuutta. 

Oheismateriaali 1Selostus

Oheismateriaali 2Tilastolomake

Oheismateriaali 3Kartta

Karttalinkki

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää antaa ympäristötoimialan kaupunkisuunnittelun kaavoitusyksikölle ”Metsola” 29/2013 asemakaavanmuutosehdotuksesta edellä esitetyn lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, kaavoitusyksikkö