Kauppakirja (luonnos 08/2015)

 

 

Myyjä:

Turun kaupunki

Y-tunnus: 0204819-8

 

Ostajat:

Pointum Oy

Y-tunnus: 1762255-1

 

Kaupan kohde:

 

Määräala osasta Turun kaupungin Turun kaupunki kylän tilaa Sotalainen 1:0 (853-514-1-0),

joka on hyväksytyn tonttijaon mukainen tontti 853-32-43-3, rakennuksineen ja laitteineen.

 

Kaupan kohteena olevan määräalan pinta-ala on noin 4370 m2. Kaupan kohteen osoite on Peltolantie 2a ja kohde on osoitettu kartalla M 194 / 29.5.2015.

 

Kaupan kohde on asemakaavassa 6/2014 osoitettu asuin-, liike- ja toimistorakennusten (AL-1) korttelialueeksi. Korttelialueen uudisrakentaminen on sijoitettava niin, että puusto säilyy. Piha-alueelle tulee sijoittaa liikennemelulta suojattua leikki- ja oleskelutilaa vähintään 10 m2 asuinhuoneistoa kohti. Melutaso ei saa nousta yli 55 dBA. Asuintilojen ulkoseinien sekä ikkunoiden ja muiden rakenteiden ääneneristävyyden liikennemelua vastaan on oltava 30 dBA. Korttelialueelle tulee sijoittaa kuusi autopaikkaa. Tontille on merkitty kaksi sijainniltaan ohjeellista t-1 rakennusalaa, jolle saa rakentaa yksikerroksisen autotallin, autokatoksen, polkupyöräkatoksen tai talousrakennuksen. Rakennusten rakennusoikeus on 100 k-m² per rakennus.

 

Kaupan kohteena on määräala rakennuksineen ja laitteineen. Kohteella sijaitsee rakennus (rakennustunnus 1033646651). Kohde myydään peruskorjattavaksi.

 

Turun museokeskus toteaa lausunnossaan 9.10.2013, että Petreliuksen lastenkotiin kuuluneella käsityö- ja asuinrakennuksella eli nk. kudontatuparakennuksella on kulttuuri- ja sosiaalishistoriallista arvoa. Lastenkodin lukuisista rakennuksista jäljellä ovat enää tämä rakennus sekä varsinainen lastenkotirakennus Gustafsborg. Molemmat edustavat oman aikansa arkkitehtuuria ja ne kertovat samalla 1930-luvun lastensuojelutyöstä. Kudontatuparakennuksessa on hyvin säilynyt alkuperäinen ulkoasu eikä rakennuksessa tule jatkossakaan tehdä sellaisia muutostöitä, jotka tärvelevät rakennuksen alkuperäistä tyyliä ja tuhoavat siten rakennuksen kulttuurihistoriallista arvoa.

 

Rakennuksen ala on noin 600 k-m2. Rakennusten aloja ei ole tarkistusmitattu. Ostaja on tietoinen ja hyväksyy, että mainitut pinta-alat saattavat tämän ikäisessä kohteessa poiketa olennaisesti nykyisten säännösten ja standardien mukaan laskettavasta pinta-alasta. Huoneistojen standardin mukaan mitattava pinta-ala voi olla mainittua pinta-alaa suurempi tai pienempi. Ostajalla ei ole huomauttamista tämän seikan johdosta.

 

Ostaja ja myyjä toteavat yhteisesti, ettei kohteen kauppahinta ole rakennusten osalta pinta-alaperusteinen.

 

Kaupan yhteydessä ei ole erikseen myyty irtainta omaisuutta.

 

Kauppahinta:

 

Kauppahinta on kolmesataaviisikymmentäyksituhatta yhdeksänsataayhdeksänkymmentäyhdeksän (351.999) euroa.

 

Kaupan perusteet:

 

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan päätös

 

Muut kaupan ehdot:

 

Tämän kiinteistökaupan kaikki ehdot on esitetty tässä kauppakirjassa.

 

Kauppahinnan maksaminen

 

Kauppahinta maksetaan kokonaisuudessaan myyjän ilmoittamalle tilille ennen kauppakirjan allekirjoittamista ja kuitataan maksetuksi tämän kauppakirjan allekirjoituksilla.

 

Omistus- ja hallintaoikeus

 

Ostaja saa kiinteistön, mukaan lukien rakennukset, laitteet sekä vesi- ja viemäriliittymät omistukseensa ja hallintaansa niiltä osin mitä ei ole vuokrattu kolmansille tämän kauppakirjan allekirjoituksilla. Ostaja sitoutuu ilmoittamaan liittymissopimusten siirrosta asianomaisille laitoksille. Liittymissopimusten siirrosta mahdollisesti menevistä siirtomaksuista vastaa Ostaja.

 

Kaupan kohteella sijaitsevassa rakennuksessa on noin 12 m2 suuruinen varastotila, joka on vuokrattu kolmen (3) kuukauden irtisanomisajalla kolmannelle. Myyjä on irtisanonut edellä mainittuja tiloja koskevan vuokrasopimuksen __.9.2015 ja tilan hallinta siirtyy Ostajalle irtisanomisajan päätyttyä.

 

Kiinteistö myydään vapaana kiinnityksistä, rasitteista ja muista maksuvelvoitteista kuin mitä tässä kauppakirjassa on mainittu.

 

Käyttöoikeudet, rasitteet ja rasitukset

 

Lainhuuto- ja kiinnitysrekisterin mukaan kaupan kohteen omaisuuteen ei kohdistu lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin merkittäviä rasituksia tai rajoituksia, eikä uusia asioita ole vireillä.

 

Verot, maksut ja vastuu vahingoista

 

Ostaja vastaa kaupanvahvistajan palkkiosta, kohteen lainhuudatuksesta sekä varainsiirtoverosta.

 

Kaupantekovuodelta kiinteistön osalta määrättävästä kiinteistöverosta vastaa Myyjä. Muista veroista ja maksuista osapuolet vastaavat omistusaikojensa mukaisesti. Kiinteistön hoito- ja ylläpitokustannuksista vastaa omistusoikeuden siirtymisen jälkeen koko kiinteistön osalta Ostaja.

 

Myyjä vastaa kaupan kohdetta kohdanneista vahingoista siihen saakka kunnes omistusoikeus siirtyy Ostajalle. Ostaja vastaa vahingoista omistusoikeuden siirtymisen jälkeen.

 

Kohteeseen tutustuminen ja asiakirjat

 

Ostaja on tutustunut kaupan kohteen alueeseen sekä maasto-olosuhteisiin. Ostaja on tarkastanut ennen kaupasta päättämistä kaupan kohteen ja tutustunut ympäröiviä alueita koskeviin maankäyttömääräyksiin.

 

Ostaja on tutustunut:

- kaupan kohteen alueeseen ja rajoihin sekä maasto-olosuhteisiin ja maankäyttömääräyksiin (asemakaavakartta ja –määräykset 6/2014 sekä yleiskaava 2020)

- kaupan kohteen rakennuksiin ja rakennusten piirustuksiin

- kaupan kohteesta laadittuun myyntiesitteeseen.

 

Ostaja on tutustunut ympäröiviä alueita koskeviin maankäyttömääräyksiin:

-   asemakaavakartat ja -määräykset 94/1964 ja 35/1999

-   yleiskaava 2020.

 

Lisäksi ostaja on tutustunut seuraaviin asiakirjoihin:

-   lainhuutotodistus __.__.2015

-   rasitustodistus __.__.2015

-   kiinteistörekisterin ote __.__.2015

-   Turun Museokeskuksen lausunto 9.10.2013

-   RS 15-kuntotarkastus 16.10.2014.

 

Ostaja on todennut kaupan kohteiden vastaavan niistä esitettyjä asiakirjoja ja annettuja tietoja eikä ostajalla ole huomauttamista näiden seikkojen osalta. Ostaja hyväksyy rakennuksissa iän perusteella olevat virheet ja puutteet ja ottaa rakennukset vastaan siinä kunnossa kuin se ovat luovutushetkellä.

 

Rakentamiskelpoisuus

 

Ostaja on vastuullinen kiinteistön perustamistavan valinnasta, rakennushankkeen suunnitteluun liittyvien maaperätutkimusten ja muiden tutkimusten suorittamisesta, maaperän edellyttämien hankkeiden rakenteellisten ratkaisujen sekä maanalaisten johtojen ja putkien sijainnin selvittämisestä.

 

Ostaja vastaa kaupan kohteelle sen aiemmasta käytöstä mahdollisesti jääneiden rakenteiden ja irtaimen tavaran poistamisesta mahdollisesti tarvittavien viranomaislupien edellyttämällä tavalla.

 

Mikäli ostajan rakennushanke edellyttää maanalaisten johtojen siirtämistä, ostaja vastaa kustannuksellaan johtojen siirtämisestä. Ostaja on velvollinen hyväksyttämään siirtosuunnitelmat vesi- ja viemärijohtojen osalta Turun kaupungin vesilaitoksella ja sähkö- ja kaukolämpökaapeleiden osalta Turku Energialla ja sopimaan Vesilaitoksen ja Turku energian kanssa siirtotoimenpiteiden suorittamisesta.

 

Rakentamisvelvollisuus

 

Kaupantekohetkellä kaupan kohteen rakentamisvelvollisuus katsotaan täytetyksi.

 

Luiskat

 

Mikäli katujen rakentaminen vahvistettujen suunnitelmien mukaan vaatii kadun ja kiinteistön pihatason korkeuserosta johtuen joko penger- ja leikkausluiskan ulottamista kiinteistölle, kiinteistönomistajan on sallittava tämä korvauksetta.

 

Rasiteoikeudet

 

Ostaja on velvollinen korvauksetta sallimaan kaupungin tai sen osoittamien yhdyskuntaa tai kiinteistöä palvelevien johtojen, laitteiden ja kiinnikkeiden sijoittamisen kiinteistölle, sen yli tai sillä oleviin rakennuksiin. Kiinteistön omistajalle korvataan em. toimenpiteestä mahdollisesti aiheutuvat suorannaiset vahingot ja haitat. Kaupungilla on oikeus merkitä em. oikeus rasitteena kiinteistörekisteriin ostajaa enempää kuulematta.

 

Pintavedet

 

Ostajan tulee huolehtia kustannuksellaan tonttiviemäröintinsä yhteydessä kiinteistön rajoittuvilta puistoalueilta tai muilta alueilta ja jalankulkupoluilta, joilla ei ole yleistä viemäriverkkoa, kiinteistölle mahdollisesti valuvien pintavesien poisjohtamisesta.

 

Lämpö- ja porakaivot

 

Kiinteistönomistaja on velvollinen toimittamaan Turun Kiinteistöliikelaitokselle tiedon, mikäli kaupan kohteen maaperään porataan lämpö- tai porakaivo. Tieto tulee toimittaa viipymättä toimenpiteen suorittamisen jälkeen.

 

Kunnallistekniikka ja liittymismaksut

 

Kaupunki pidättää oikeuden periä ostajalta voimassa olevan taksan mukaiset vesihuollon liittymismaksut ennen kiinteistön rakennusten verkostoihin liittämistä.

 

Kaupunki rakentaa kustannuksellaan määräämänään aikana kiinteistön kohdalla sijaitsevat kadut katupiirustusten mukaisesti, yleiset sähkö-, vesi-, viemäri- ja kaukolämpöjohdot sekä katuvalaistukset.

 

Ostaja vastaa, kiinteistön kohdalla olevan kadun yleiseen käyttöön luovuttamisesta riippumatta, kadun kunnossa- ja puhtaanapidosta siten, kuin laissa kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta on säädetty. Tähän velvollisuuteen kuuluu myös kiinteistön katuosuudella mahdollisesti olevien istutusten ja nurmikon hoito.

 

Naapurin oikeudet ja velvollisuudet

 

Naapurikiinteistön omistajalla tai haltijalla on oikeus käyttää aluetta tarpeelliselta osalta tontin rajaan mahdollisesti ulottuvan seinän ja vesikaton rakentamis-, korjaus-, huolto- ym. töiden suorittamista varten. Naapuri on velvollinen korvaamaan ja korjaamaan aiheuttamansa vahingon.

 

Kiinteistönomistajalla on oikeus ulottaa tontin rajaan kiinni rakennettaessa räystäs- ja routalevy enintään 500 mm naapuritontin alueelle, mikäli Turun kaupunki omistaa kyseessä olevan naapurialueen. Naapurikiinteistön omistajalla tai haltijalla on puolestaan oikeus ulottaa tontin rajaan kiinni rakennettaessa räystäs- ja routalevy enintään 500 mm puheena olevalle alueelle.

 

Kiinteistön käyttö

 

Kiinteistö on pidettävä siistissä kunnossa ja vaadittaessa aidattava viranomaisten hyväksymällä tavalla.

 

Kauppaehtojen siirto

 

Edellä kohdissa 8 – 14 mainitut määräykset tulee ottaa kiinteistöä koskeviin vastaisiin luovutuskirjoihin.

 

Irtain omaisuus

 

Tällä kauppakirjalla ei luovuteta mitään irtainta omaisuutta eikä sellaisen luovuttamisesta ole tämän kaupan yhteydessä tehty eri sopimustakaan.

 

Vastuu rakennusten kunnosta

 

Rakennukseen on tehty RS 15-kuntotarkastus 16.10.2014.

 

Lämmönlähteenä on öljylämmitys ja rakennusten lämmitys on toteutettu vesikiertoisella patterilämmityksellä.

 

Ostaja on perusteellisesti tutustunut rakennuksiin ja hyväksyy ne sellaisina kuin ne kaupantekohetkellä ovat, tietoisena rakennusten iästä ja siitä, että rakennuksissa voi olla virheitä, joita ostaja ei ole ennen kaupantekoa voinut havaita koska niiden havaitseminen on mahdollista vasta peruskorjauksen yhteydessä rakenteita avattaessa.

 

Ympäristönsuojelulain mukainen ilmoitus

 

Ympäristönsuojelulain 139 § mukaisesti myyjä ilmoittaa, että kaupan kohde on viimeksi ollut tyhjillään. Kaupungin taholta ei ole tutkittu onko alueella ympäristönsuojelulaissa tarkoitettuja jätteitä tai aineita, jotka saattavat aiheuttaa maaperän tai pohjaveden pilaantumista.

 

Mikäli myyjän tai sen edeltäjän omistusaikana syntynyttä maaperän pilaantumista ilmenee, ostaja laatii kaupan kohteen maaperän kunnostussuunnitelman. Kunnostussuunnitelma tulee laatia siten, että puhdistaminen tapahtuu taloudellisesti edullisimmalla tavalla. Ostajan on esitettävä kunnostussuunnitelma myyjän hyväksyttäväksi ennen kunnostussuunnitelman esittämistä viranomaisille. Myyjän tulee hyväksyä tai hylätä kunnostussuunnitelma kuukauden kuluessa. Hyväksyttyään kunnostussuunnitelman myyjä vastaa viranomaisten kunnostussuunnitelman perusteella vaatimista maa-alueen puhdistuskustannuksista.

 

Puhdistuksen toteuttaa ostaja taloudellisesti edullisimmalla tavalla siten, että puhdistaminen ei aiheuta viivästyksiä ostajan tontilla toteuttamalle rakennushankkeelle. Myyjä ei vastaa puhdistuskustannuksista, jotka eivät perustu kunnostussuunnitelmaan tai asianomaisen viranomaisen päätökseen. Puhdistuskustannusten maksu tapahtuu ostajan lähettämää laskua tai laskuja vastaan.

 

Jos ostaja ei esitä kunnostussuunnitelmaa viranomaiselle vuoden kuluessa kaupantekopäivästä tai esittää kunnostussuunnitelman viranomaiselle ennen kuin myyjä on sen hyväksynyt tai määräaika myyjän hyväksymiselle on päättynyt, vastaa puhdistuskustannuksista ostaja.

 

Jos kunnostussuunnitelmasta ei saada sovittua ja maan puhdistaminen jää ympäristönsuojelulain 133 §:n mukaisesti kaupungin hoidettavaksi, kaupunki kilpailuttaa puhdistusurakan lain julkisista hankinnoista mukaisesti. Mikäli kaupungin suorittama puhdistusurakan hankintalain mukainen kilpailuttaminen ja sen jälkeinen puhdistustyö aiheuttaa viivästyksiä tontin rakentamisen aloittamiseen, kaupunki ei ole miltään osin vastuussa tästä viivästyksestä ostajalle mahdollisesti aiheutuneista lisäkustannuksista tai vahingoista.

 

Erimielisyyksien ratkaiseminen

 

Mahdolliset kauppakirjan tulkinnasta johtuvat erimielisyydet ja riidanalaiset korvaus- ja sopimussakkokysymykset ratkaisee ensimmäisenä asteena Varsinais-Suomen käräjäoikeus.

 

 

Turussa, kuun . päivänä 2015

 

Myyjä

 

Ostaja

 

Aika ja paikka edellä mainitut.


Julkisen kaupan vahvistajan todistus