Vuokrasopimusluonnos

 

 

Vuokranantaja

Turun kaupunki

(kaupunki)

 

Vuokramies

Vantaan Festivaalit Oy

(vuokramies)

Y-tunnus 1533112-8

Urho Kekkosen katu 4-6 A, 3. krs

00100 Helsinki

 

Kaupungin päätös

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan päätös

 

Vuokrasopimuksen kohde

 

Kartalla M 147 / 16.4.2015 osoitettu noin 19,06 hehtaarin suuruinen alue, joka on osa Turun kaupungin Ruissalon kylän tilasta Ruissalo 1:3 (853-503-1-3).

 

Vuokra-alueen sisälle jää Turun kaupungin kanssa vuokrasopimussuhteessa olevan Ruissalon Kansanpuiston Säätiö rs –nimiselle säätiölle vuokratut alueet sekä saman säätiön omistamat rakennukset piha-alueineen.

 

Mikäli viranomaiset vaativat Ruissalon puistotien ja Hevoskarintien väliin jäävän ns. kolmion käyttöönottamista pelastus, valvonta, jätehuoltoon tai vastaavaan käyttöön, on vuokramiehellä oikeus ottaa se käyttöönsä tämän sopimuksen mukaisilla ehdoilla ja vuokra-ajan ajaksi.

 

Vuokra-aika

Vuokra-aika alkaa kesäkuun 22. päivänä ja päättyy heinäkuun 17. päivänä 2015.

 

Vuokra-alueen ja sen lähialueen käyttö ja toiminnan määrittely

 

Vuokramiehellä on oikeus käyttää vuokra-aluetta seuraavan kokoontumislaissa (530/1999) säädetyn yleisötilaisuuden järjestämistä varten:

 

Ruisrock

 

Vuokra-alueelle saadaan sijoittaa seuraavia rakennelmia, laitoksia ja laitteita mm. myyntikojuja, ulkoilmaravintoloita, anniskelualueita, esiintymislavoja, telttoja.

 

Vuokramiehen on huolehdittava siitä, että yleisötilaisuuden järjestämisestä tehdään kaikki tarvittavat ilmoitukset viranomaisille ja että sen järjestämiselle hankitaan kaikki tarvittavat viranomaisten luvat ja että yleisötilaisuuden järjestämisessä noudatetaan lainsäädännön määräyksiä sekä viranomaisten ja Turun Kiinteistöliikelaitoksen antamia ohjeita ja määräyksiä.

 

Vuokramiehen on huolehdittava myös siitä, että ne, jotka osallistuvat yleisötilaisuuden järjestämiseen ja joille on vuokrattu tai muuten luovutettu myyntipaikkoja ja ulkoilmaravintola-alueita, noudattavat viranomaisten sekä Turun Kiinteistöliikelaitoksen antamia ohjeita ja määräyksiä.

 

Sopimuksen muut ehdot

 

1. Vuokra

Perusvuokra on kaksikymmentäyhdeksäntuhatta kolmetoista (29.013) euroa + ALV 24 % koko vuokra-ajalta koostuen maa-alueen vuokrasta sekä tapahtuma-alueelle tehtyjen parannusten investointi- ja ylläpitokustannuksista.

 

Kaupunki pidättää oikeuden periä vuokramieheltä voimassa olevan taksan mukaiset vesihuollon liittymismaksut ennen kohteen kyseisiin verkostoihin liittämistä.

 

2. Vuokran maksaminen

 

Vuokra on maksettava Turun Kiinteistöliikelaitoksen tilille viimeistään 6.7.2015.

 

Ellei vuokraa eräpäivänä suoriteta, vuokramies on velvollinen maksamaan erääntyneelle vuokralle eräpäivästä maksupäivään asti viivästyskorkoa korkolain säännösten mukaisesti ja saamisen velkomisesta aiheutuvien kulujen kattamiseksi kaupungin vahvistaman viivästysmaksun.

 

3. Vuokraoikeuden siirto

 

Vuokramiehellä ei ole oikeutta siirtää vuokraoikeutta toiselle.

 

4. Alivuokraus

 

Vuokramiehellä on oikeus vuokrata tai muuten luovuttaa vuokra-alueelta

myyntipaikkoja ja ulkoilmaravintola-alueita toiselle.

 

5. Valmistelevat toimenpiteet

 

Vuokramiehellä on oikeus ryhtyä tapahtuman järjestämisen edellyttämiin valmisteleviin toimenpiteisiin 22.6.2015.

 

6. Vuokra-alueen ja sillä olevan muun kaupungin omaisuuden kunnossa- ja puhtaanapito

sekä jätehuolto

 

Vuokramiehen on huolehdittava siitä, että vuokra-alue ja sillä olevat kaupungin omistamat rakennukset, rakennelmat, laitokset, laitteet, puut, istutukset ja muu omaisuus säilyvät vuokra-aikana hyvässä kunnossa ja että kaupungin sen omaisuuden hoidosta antamia ohjeita ja määräyksiä noudatetaan. Vuokramies on velvollinen tarkastamaan vuokra-alueella olevien puiden kuntoa ja tarvittaessa ryhtymään toimenpiteisiin vahingonvaaran torjumiseksi.

 

Mikäli em. kaupungin omaisuutta on vuokra-aikana hoidettu huonosti tai vahingoitettu, vuokramies on velvollinen korjaamaan vahingon tai, jollei tämä ole mahdollista, korvaamaan kaupungille aiheutuneen vahingon.

 

Kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta annetun lain (669/1978) mukaan osaksi kaupungin ja osaksi tontinomistajien velvollisuutena on pitää kunnossa ja puhtaana kadut, torit, katuaukiot, puistot, istutukset ja muut näihin verrattavat yleiset alueet. Tämä kunnossa- ja puhtaanapitovelvollisuus on vuokra-alueella vuokra-aikana vuokramiehellä.

 

Mikäli vuokramies ei ole huolehtinut em. lain mukaisesti vuokratun alueen kunnossa- ja puhtaanapidosta vuokra-aikana ja kaupunki joutuu mahdollisesti aiheutuneesta vahingosta korvausvastuuseen kolmannelle, korvaa vuokramies kaupungille sen osuuden, jota kaupungin ottamasta vastuuvakuutuksesta ei korvata ja jonka kaupunki joutuu korvaamaan vahingon kärsineelle.

 

Vuokramiehen on huolehdittava jätelain (1072/1993) määräysten mukaisesti vuokra-alueelle kertyvän jätteen keräyksen ja kuljetuksen järjestämisestä hankkimalla alueelle riittävästi tarkoituksenmukaisia jäteastioita ja huolehdittava niiden tyhjentämisestä sopimalla siitä jonkin jätehuoltoliikkeen kanssa.

 

Vuokramiehen on huolehdittava vuokra-alueen lisäksi sen välittömän läheisyyden, Ruissalon päätien ja etelänpuoleisen merenrannan välisellä alueella sijaitsevien kevyen liikenteen väylien festivaalialueelta Ruissalon sillalle asti siivouksesta. Siivouksesta on sovittu Turun kaupungin ja Vantaan Festivaalit Oy:n välisen 25.1.2002 / 29.1.2002 allekirjoitetun sopimuksen 9:ssä kohdassa.

 

Vuokramiehen on esitettävä Turun Kiinteistöliikelaitokselle ennen vuokra-ajan alkamista ympäristösuunnitelma vuokra-alueen ja sen välittömän läheisyyden jätehuollosta.

 

7. Vuokra-alueen WC-järjestelyt

 

Vuokramiehen on huolehdittava siitä, että vuokra-alueelle hankitaan vuokra-ajaksi terveydensuojelulain (763/1994) 30 §:ssä edellytetty riittävä määrä asianmukaisesti varustettuja ja hoidettuja WC-tiloja.

 

8. Järjestyksenpito vuokra-alueella

 

Vuokramiehen on huolehdittava järjestyksen ja turvallisuuden säilymisestä sekä lain noudattamisesta vuokra-alueella siten, kuin on säädetty kokoontumislain (530/1999) 4 luvussa.

 

9. Pelastussuunnitelman laatiminen ja nestekaasun säilyttäminen

 

Vuokramiehen on huolehdittava siitä, että yleisötilaisuutta varten laaditaan pelastuslain (468/2003) 9 §:n 3 momentissa ja valtioneuvoston pelastus-toimesta antaman asetuksen (787/2003) 9 §:n 1 momentissa tarkoitettu pelastussuunnitelma, joka edellytetään tehtäväksi yleisötapahtumaan, jossa henkilö- ja paloturvallisuudelle tai ympäristölle aiheutuvan vaaran taikka mahdollisen onnettomuuden aiheuttamien vahinkojen voidaan arvioida olevan vakavat tapahtumaan osallistuvien ihmisten suuren määrän tai muun erityisen syyn vuoksi.

 

Pelastussuunnitelmasta on tiedotettava valtioneuvoston pelastustoimesta antaman asetuksen 9 §:n 3 momentin mukaisesti henkilöille, joiden on osallistuttava suunnitelman toimeenpanoon ja Turun Kiinteistöliikelaitokselle.

 

Pelastussuunnitelma on toimitettava Varsinais-Suomen aluepelastuslaitokselle kahtena kappaleena.

 

Mikäli vuokra-alueella käytetään nestekaasua esim. ruuan valmistukseen, on vuokramiehen huolehdittava siitä, että myyntikojuissa, ulkoilmaravintoloissa tai muissa myyntipisteissä säilytetään nestekaasua nestekaasuasetuksen (711/1993) 37 §:n mukaisesti enintään 25 kg.

 

10. Vastuuvakuutuksen ottaminen

 

Sen johdosta, että vuokra-alueella voi vuokra-aikana aiheutua vahinkoa henkilölle tai omaisuudelle siellä tapahtuvan toiminnan johdosta, on vuokramies velvollinen ottamaan riittävän vastuuvakuutuksen mahdollisen korvausvelvollisuutensa varalta.

 

Vakuutuskauden on oltava vähintään 22.6. – 17.7.2015 välisen ajan.

 

Vastuuvakuutuksen ottamisesta on annettava selvitys Turun Kiinteistöliikelaitokselle ennen vuokra-ajan alkamista.

 

11. Liikenne- ja pysäköintijärjestelyt vuokra-alueella ja sen ulkopuolella

 

Vuokramiehen on sallittava Turun kaupungin kanssa maanvuokrasuhteessa olevien vuokramiesten läpikulku vuokra-alueella. Edellä mainittuja vuokra-alueita on osoitteessa Kansanpuistontie 94, 108 ja 109. Läpikulkuun oikeutetut eivät ole muutoin erikoisasemassa muihin festivaaleihin osallistujiin nähden.

 

Vuokramiehen on huolehdittava siitä, että yleisötilaisuuden liikennejärjestelyt hoidetaan niin, että ajotiet ja muut kulkuyhteydet pidetään hälytysajoneuvoille ajokelpoisina ja esteettöminä.

 

Liikenne- ja pysäköintijärjestelyt on tehtävä ympäristötoimialan kaupunkisuunnittelun ja Varsinais-Suomen poliisilaitoksen antamien ohjeiden ja määräysten mukaisesti.

 

Vuokramiehen on kustannuksellaan huolehdittava tapahtuman aiheuttamista liikennemerkkijärjestelyistä.

 

12. Ilmoitukset viranomaisille ja viranomaisilta hankittavat luvat

 

Vuokramiehen on huolehdittava siitä, että viranomaisille tehdään lain vaatimat ilmoitukset ja niiltä hankitaan lain vaatimat luvat, joita voivat olla esimerkiksi:

 

-yleisötilaisuuden järjestämisestä kokoontumislain (530/1999) 14 §:ssä mainittu ilmoitus Varsinais-Suomen poliisilaitokselle,

 

-mikäli yleisötilaisuudessa myydään tai luovutetaan elintarvikkeita, terveydensuojelulain (763/1994) 37 §:ssä mainittu ilmoitus terveydensuojeluviranomaiselle, Turun kaupungin ympäristötoimiala, ympäristöterveydenhuolto,

 

-mikäli yleisötilaisuudessa käytetään äänentoistolaitteita, ympäristönsuojelulain (86/2000) 60 §:ssä mainittu meluntorjuntailmoitus melua tai tärinää aiheuttavasta toimenpiteestä ympäristönsuojeluviranomaiselle, Turun kaupungin ympäristötoimiala, ympäristönsuojelu,

 

-mikäli yleisötilaisuudessa käytetään räjähdeasetuksen (473/1993) 79 §:n 1 momentissa mainittuja pyroteknisiä tehosteita, ko. pykälässä mainittu ilmoitus Varsinais-Suomen aluepelastuslaitokselle,

 

-mikäli yleisötilaisuutta varten vuokra-alueelle rakennetaan ja sijoitetaan rakennelmia ja laitoksia, maankäyttö- ja rakennuslaissa (132/1999) ja maankäyttö- ja rakennusasetuksessa (895/1999) mainittu toimenpidelupa rakennusvalvontaviranomaiselta, Turun kaupungin ympäristötoimiala, rakennusvalvontatoimisto,

 

-mikäli yleisötilaisuudessa anniskellaan alkoholijuomia, alkoholilaissa (1143/1994) ja alkoholijuomista ja väkiviinasta annetussa asetuksessa (1344/1994) mainittu anniskelulupa Lounais-Suomen aluehallintovirastolta.

 

13. Johtojen ja laitteiden sijoittaminen maaperään

 

Vuokramiehellä ei ole oikeutta kaivaa tai muutoin sijoittaa maaperään johtoja tai laitteita, säiliöitä tms. ilman Turun Kiinteistöliikelaitoksen lupaa.

 

14. Vuokra-alueelta vuokra-ajaksi poistettavat välineet ja laitteet

 

Vuokramies siirtää kustannuksellaan vuokra-alueelta vuokrauksen ajaksi ja asentaa takaisin: lasten leikkivälineet, puistonpenkit, roska-astiat puistonpenkkien vierestä ja lentopalloverkon tolppineen.

 

15. Toimenpiteet vuokra-ajan päätyttyä

 

Vuokramiehen on huolehdittava siitä, että tilaisuutta varten pystytetyt rakennelmat, laitokset ja mainokset ja muut laitteet puretaan ja viedään pois paikalta ja vuokra-alue luovutetaan kaupungin vapaaseen käyttöön siistittynä ja yhtä hyvässä kunnossa, kuin alue on ollut vuokra-ajan alkaessa.

 

16. Katselmukset

 

Vuokra-alueen ja sillä olevien kaupungin omistamien rakennusten, rakennelmien, laitosten, laitteiden, puiden, istutusten ja muun kaupungin omaisuuden kuntoisuuden ja vuokrasopimuksen ehtojen täyttämisen toteamiseksi suoritetaan vuokra-alueella katselmus, ennen kuin alueella ryhdytään toimenpiteisiin yleisötilaisuuden järjestämiseksi. Samoin vuokra-alueella suoritetaan samassa tarkoituksessa katselmus sen jälkeen, kun alueella on suoritettu edellä 15. kohdassa mainitut toimenpiteet.

 

Katselmuksiin voivat osallistua kaupungin ja vuokramiehen edustajat.

 

Kaupungin viranomaisilla on oikeus suorittaa katselmuksia ja tarkastuksia myös vuokra-aikana.

 

17. Sopimussakko ja vahingonkorvaus

 

Jos vuokramies rikkoo tämän sopimuksen ehtoja tai sen nojalla annettuja määräyksiä, vuokramies on velvollinen maksamaan kaupungille sopimussakkoa 10.000 euroa.

 

Sopimussakko ei kuitenkaan rajoita kaupungin oikeutta toteennäyttämänsä kokonaisvahingon korvaukseen, mikäli se on sopimussakon määrää suurempi. Tällöin kuitenkin sopimussakon määrä luetaan vahingonkorvauksen määrän vähennykseksi.

 

Tätä vuokrasopimusta on tehty kaksi yhtäpitävää kappaletta, toinen kaupungille ja toinen vuokramiehelle.

 

Turussa

 

TURUN KAUPUNKI

 

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan puolesta

 

Tämän vuokrasopimuksen hyväksymme ja sitoudumme sitä tarkoin noudattamaan.

 

Paikka ja aika edellä mainitut

 

Vantaan Festivaalit Oy

 

Todistavat: