Maankäyttösopimus

 

Turun kaupungin I kaupunginosaa koskevan 12.2.2015 päivätyn ja 1.4.2015 tarkistetun asemakaavaehdotuksen (Tyks U2 34/2013, myöhemmin tässä sopimuksessa ”asemakaavaehdotus”) johdosta tekevät Turun kaupunki ja tontin I-35-13 omistaja Suomen Yliopistokiinteistöt Oy seuraavan maankäyttösopimuksen:

 

Sopijaosapuolet:

 

Turun kaupunki (myöhemmin tässä sopimuksessa ”kaupunki”)

 

Suomen Yliopistokiinteistöt Oy (myöhemmin tässä sopimuksessa ”kiinteistönomistaja”)
Y-tunnus: 2268637-3

PL 310
33101 Tampere

 

Sopimuksen taustaa:

 

Yliopiston ja lääketieteen alan eri toimijat sijoittuvat hajanaisesti moniin eri toimipisteisiin Turun Yliopiston ja ns. Tyksin alueen läheisyyteen. Synergiaetujen saavuttamiseksi on tutkittu mahdollisuutta sijoittaa lääketieteen opetukseen ja tutkimukseen liittyvät tilat yhteen kokonaisuuteen korttelin I-35 kaakkoisosaan osittain tontille 13, rautatiealueelle ja Kiinanmyllynkadun katualueelle. Hankkeen edistämiseksi on alueelle käynnistetty asemakaavanmuutostyö.

 

Maankäyttösopimuksen ehdot:

 

1.Maankäyttösopimuksen tavoite

 

Tällä maankäyttösopimuksella sovitaan yhteisesti ja kertakaikkisesti kiinteistönomistajan velvollisuudesta korvata asemakaavaehdotuksen hyväksymisen vuoksi, kaupungille aiheutuvia yhdyskuntarakenteen muutoskustannuksia, mukaan lukien asemakaavaehdotuksen ulkopuolista, kaava-aluetta palvelevista muutoksista aiheutuvat kustannukset.

 

Maankäyttösopimuksen kanssa samanaikaisesti Suomen Yliopistokiinteistöt Oy ostaa kaupungin omistaman tontin I-36-16 muodostusosan.

 

Sopijaosapuolet toteavat yhteisesti, että tämä maankäyttösopimus ei syrjäytä kaavoitukselle laissa asetettuja tavoitteita ja sisältövaatimuksia.

 

2. Sopimuksen tekoaika

 

Maankäyttösopimus on tehty sen jälkeen kun asemakaavaehdotus on ollut julkisesti nähtävillä.

 

3. Korvaus yhdyskuntarakentamisesta aiheutuvista kustannuksista

 

Kiinteistönomistaja suorittaa yhteensä yhden miljoonan seitsemänsadanviidenkymmenentuhannen (1.750.000) euron suuruisen sopimuskorvauksen. Korvaus ja sille kahden vuoden kuluttua asemakaavan vahvistumisesta alkaen laskettava 2 % suuruinen vuotuinen korko erääntyy maksettavaksi kolmessa erässä seuraavasti:

 

Ensimmäinen erä 700.000 euroa erääntyy maksettavaksi 3 kuukauden kuluttua siitä kun asemakaavaehdotuksessa osoitetun Kätilönpolun katusuunnitelma on saanut lainvoiman.

 

Toinen erä 700.000 euroa erääntyy maksettavaksi kolmen kuukauden kuluttua siitä kun Kätilönpolun rakentaminen on vastaanotettu.

 

Kolmas erä 350.000 euroa erääntyy maksettavaksi kolmen kuukauden kuluttua siitä kun asemakaavaehdotuksessa tontin I-35-15 YSA-2/RKY 6000 k-m2 suuruiselle rakennusalalla tehdään käyttöönottokatselmus vähintään 3000 k-m2:n suuruiselle rakennukselle.

 

Kiinteistönomistajalla on oikeus suorittaa sopimuskorvaus kokonaan tai osittain ennen edellä mainittuja eräpäiviä.

 

4. Vakuus

 

Sopimuksen mukaisten velvoitteiden täyttämiseksi kiinteistönomistaja on velvollinen luovuttamaan kaupungin niin vaatiessa 1.750.000 euron suuruisen vakuuden.

 

Kaupunki palauttaa vakuutta kiinteistönomistajalle sitä mukaan ja sillä määrällä kuin 3. kohdan mukainen korvaus suoritetaan kaupungille.

 

5. Tontilla I-35-16 sijaitsevien johtojen siirrot

 

Asemakaavaehdotuksessa tonttiin I-36-16 kuuluvaksi osoitetulla kaupungin omistamalla 1K katualueella on lukuisia maanalaisia johtoja.

 

Kiinteistönomistaja vastaa kustannuksellaan tontin I-35-16 alueella olevien johtojen ja laitteiden siirtämisestä asemakaavaehdotuksen mukaiselle Kätilöpolun alueelle sekä kortteliin I-52 osoitetulle rasitealueelle. Kiinteistönomistajan johtojen siirtovastuualue Kiinanmyllynkadun katualueen osalta on osoitettu liitekartassa M173/12.5.2015. Kiinteistönomistaja vastaa siirtokuluista vain välttämättömien siirtotöiden osalta. Kaupungin, sen laitosten tai muiden toimijoiden omista tarpeista johtuvista siirtokustannuksista vastaa kaupunki.

 

Siirtosuunnitelmat ja siirtotyöt tulee tehdä johtojen omistajien antamien ohjeiden mukaisesti TYKS U2 ja MedisiinaD hankkeiden edellyttämässä aikataulussa 05/2016 – 09/2016 siten, että sairaala-alueen toimintaan ei aiheudu kohtuuttomia häiriöitä. Kaupunki informoi omia toimielimiään tulevista johtojensiirroista ja aikataulusta.

 

Kaupunki laatii Kätilönpolun katusuunnitelman ja osoittaa johdoille tilavarauksen. Sopijaosaspuolten tavoitteena on tehdä kadunrakennustyöt ja johtojen siirtäminen samanaikaisesti. Kiinteistönomistaja vastaa Kätilönpolun osalta johtojen täytöistä -50 cm tasoon asti ja kaupunki toteuttaa Kätilönpolun pintarakenteet. Kätilönpolun ulkopuolella Kiinanmyllynkadun johtojensiirtovastuualueella ja korttelin I-52 rasitealueella kiinteistönomistaja vastaa pintarakenteiden palauttamisesta siirtotöiden jälkeen ennalleen mikäli kaupungin tai korttelin I-52 omistajan kanssa ei muuta sovita.

 

Kiinteistöliikelaitoksen vastaava rakennuttaja Terhi Jokiniemi puh. 040 484 5824 toimii kaupungin yhdyshenkilönä Kätilönpolun rakentamisessa ja johtojen siirtotöissä.

 

6. Luiskat

 

Mikäli katujen rakentaminen vahvistettujen suunnitelmien mukaan vaatii kadun ja kiinteistön pihatason korkeuseroista johtuen joko penger- tai leikkausluiskan ulottamista kiinteistölle, kiinteistönomistajan on sallittava tämä korvauksetta. Luiskan leveys saa olla enintään kaksi (2) metriä.

 

7. Rasiteoikeudet

 

Kiinteistönomistaja on velvollinen korvauksetta sallimaan kaupungin tai sen osoittamien yhdyskuntaa tai kiinteistöä palvelevien johtojen, laitteiden ja kiinnikkeiden sijoittamisen kiinteistölle, sen yli tai sillä oleviin rakennuksiin. Kiinteistönomistajalle korvataan em. toimenpiteistä mahdollisesti aiheutuvat suoranaiset vahingot ja haitat. Kaupungilla on oikeus merkitä em. oikeus rasitteena kiinteistörekisteriin kiinteistönomistajaa enempää kuulematta.

 

Tässä kohdassa 7 tarkoitettujen johtojen, laitteiden ja kiinnikkeiden sijoittamisesta sovitaan tarkemmin kiinteistönomistajan ja kaupungin kesken siten, ne aiheuttavat mahdollisimman vähän haittaa kiinteistönomistajan rakentamiselle ja kiinteistön käytölle.

 

8. Kunnallistekniikka ja liittymismaksut

 

Kaupungilla tai sen laitoksella on oikeus periä kiinteistönomistajalta voimassaolevan taksansa mukaiset kunnallisteknisten verkostojen liittymismaksut kun alueelle toteutettavat rakennukset liitetään ko. verkostoihin.

 

Kaupunki rakentaa kustannuksellaan alueen yleisen kunnallistekniikan (kadut, viemärit, vesijohdot), yleiset sähkö- ja puhelin-johdot sekä katuvalaistuksen kaavanmuutoksen mukaisen kiinteistönomistajan rakennushankkeen (MedisiinaD) edellyttämässä aikataulussa.

 

9. Muuntamot

 

Kiinteistönomistaja on velvollinen luovut­tamaan Oy Turku Energia Ab:n käyttöön ylei­seen sähkönjake­luun tar­vit­tavat maan ja raken­nustilojen käyttöoi­keudet jakel­umuun­ta­moi­ta, kaapelikaappeja yms. laitteita ja johto­ja var­ten. Muuntamon tarvitseman maan ja ra­kennustilo­jen käytöstä Oy Turku Ener­gia Ab maksaa las­kel­mien­sa ja kiinteistönomistajan kanssa erikseen sovittavan yhte­näisen korvauksen. Muuntamoiden, kaapelikaappien yms. laitteiden ja johtojen sijoittamisesta sovitaan tarkemmin kiinteistönomistajan ja Oy Turku Energia ab:n kesken siten, että ne aiheuttavat mahdollisimman vähän haittaa kiinteistöomistajan rakentamiselle ja kiinteistön käytölle.

   

10. Edelleen luovutus

 

Jos kiinteistönomistaja luovuttaa maansa tai osan siitä kolmannelle, hän vastaa tämän sopimuksen mukaisten velvoit­teiden suorittamisesta ja muista sopimus­ehdoista niin kau­an, kunnes hän on toimittanut kaupungin kiinteistöliikelaitokselle tämän sopimuksen perään tehdyn mer­kinnän siitä, että luovutuksensaaja vastaa tämän sopimuksen mukaisten ehtojen ja velvoitteiden suorittamisesta.

 

11. Erimielisyydet

 

Mahdolliset ehtojen tulkinnasta ja korvauk­sista johtuvat erimielisyydet pyritään ensisijaisesti ratkaisemaan neuvotteluteitse sopimalla. Jos sovintoa ei saavuteta, erimielisyydet ratkai­see ensimmäisenä oikeusasteena Varsinais-Suomen käräjäoikeus.

 

12. Sopimuksen voimaantulo

 

Tämä sopimus tulee voimaan edellä mainitun asemakaavaehdotuksen tai sitä oleellisilta osin vas­taa­van poikkeusluvan saa­dessa lain­voi­man.