Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta70717.12.201417
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta914.01.20156

9492-2014 (630)

Katusuunnitelma ja liikennesuunnitelma Pertunkadun itäreunan jalkakäytävän poistamiseksi (Peltola)

Tiivistelmä:

Katusuunnitelma ja liikennesuunnitelma Pertunkadun itäreunan jalkakäytävän poistamiseksi ja kadun suuntaisen pysäköinnin siirtämiseksi kadun itäreunalle on tullut vireille As Oy Petreliuksenpuiston aloitteesta. Kaksi kadun itäreunan omakotikiinteistöä vastustaa muistutuksissaan suunnitelmaa.

Kilajk § 707

Yt, kaupunkisuunnittelu/suunnitteluyksikkö, liikennesuunnitteluinsinööri Harry Jaakkola ja suunnittelupäällikkö Matti Salonen 5.12.2014:

Ympäristötoimen kaupunkisuunnittelu on laatinut Pertunkadun katu- ja liikennesuunnitelmat, joiden mukaisesti kadun itäreunalla oleva jalkakäytävä muutettaisiin nurmikoksi ja kadun pohjoispäässä oleva kadunsuuntainen pysäköinti siirrettäisiin kadun länsireunalta itäreunalle. Kadun itäreunan nurmikkoaluetta olisi mahdollisuus käyttää talvisin myös lumitilana.

Ennen vuotta 2012, kun Pertunkadun itäreunan jalkakäytävän talvikunnossapito oli kiinteistöjen vastuulla, oli Pertunkadun kadunsuuntainen pysäköinti osoitettu kadun itäreunalle. Kun Kiinteistöliikelaitos otti itäreunan jalkakäytävän talvikunnossapidon hoitaakseen, siirrettiin kunnossapidossa käytettävän kaluston tilavaatimuksen vuoksi pysäköinti kadun länsireunalle.

Kadun länsireunalla sijaitseva As Oy Petreliuksenpuisto on kaupungille 13.8.2013 lähettämässään aloitteessa esittänyt, että itäreunan jalkakäytävä poistettaisiin, jotta pysäköinti voitaisiin palauttaa kadun itäreunalle. Nykyisen länsireunalla sallitun pysäköinnin on aloitteessa katsottu huonontavan As Oy Petreliuksenpuiston tonttiliittymien näkemäolosuhteita ja turvallisuutta. Vastauksessaan As Oy Petreliuksenpuiston aloitteeseen suunnitteluyksikkö ilmoitti käynnistävänsä esitetyn suunnitelmamuutoksen laadinnan Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan päätettäväksi. Lainvoimakseksi tullessaan suunnitelman toteuttaminen edellyttäisi toteutuakseen vielä Kiinteistöliikelaitoksen investointirahoitusta.

Suunnittelunaikainen vuorovaikutus, nähtävilläolo ja muistutukset:

Kadunvarren kiinteistöille lähettiin syyskuussa ilmoitus katusuunnitelman muuttamisen vireilletulosta. Ilmoituksessa kerrottiin, että suunnitelman muuttamisen lähtökohtana on kadun itäreunan jalkakäytävän poistaminen. Suunnittelun aikaisessa vuorovaikutuksessa rajattiin pysäköinnin salliminen kadun itäreunalla koskemaan vain kadun pohjoispäätä, jolla ei sijaitse omakotitalojen tonttiliittymiä.

Katu- ja liikennesuunnitelma olivat nähtävillä 27.10.-10.11.2014. Suunnitelmista jätettiin kaksi muistutusta. Muistutuksissa jalkakäytävän muuttamista nurmikoksi vastustetaan ensisijaisesti muutoksesta tontinomistajille koituvan nurmikon hoitovastuun vuoksi. Toisessa muistutuksessa esitetään, että jos jalkakäytävä kuitenkin poistetaan, niin nurmikon sijaista alue sepelöitäisiin.

Vastaus muistutuksiin:

Omakotialueilla on yleinen käytäntö, että ajoradan ja jalankäytävän ulkopuolinen katualue on nurmikkoa, jonka hoito on tontinhaltijan vastuulla. Verrattuna ennen vuotta 2012 vallinneeseen tilanteeseen, jossa Pertunkadun itäreunan jalkakäytävän talvikunnossapito oli tontinhaltijan vastuulla, olisi pelkkä nurmikon hoitovastuu tontinhaltijan kannalta kohtuullinen. Ajoradan ja tontin välisen alueen sepelöintiä on kokeiltu eräissä kohteissa ja kokemukset ovat olleet huonoja. Se aiheuttaa sekaannusta siitä mihin käyttöön alue on tarkoitettu. Se voidaan väärin tulkita pysäköintikäyttöön tai jalankululle tarkoitetuksi ja toisaalta ajan myötä niihin tulee vaihtelevasti kasvustoa, jolloin alue voi olla epäsiistin näköinen.

Lainvoimaiseksi tultuaan suunnitellun muutoksen toteutusajankohta määräytyisi Kiinteistöliikelaitoksen investointisuunnittelussa, jossa otetaan huomioon hankkeen taloudelliset vaikutukset sekä ylläpito- että investointinäkökulmasta.

Liite 1Pertunkadun katusuunnitelma K 7257 005, 7.10.2014

Liite 2Pertunkadun liikennesuunnitelmaote L 5771 012, 15.10.2014

Oheismateriaali 1As Oy Petreliuksenpuiston aloite

Oheismateriaali 2Suunnitteluyksikön vastaus As Oy Petreliuksenpuiston aloitteeseen

Oheismateriaali 3Martti Lehmusvirran ja Tuija Selander-Lehmusvirran muistutus

Oheismateriaali 4Ulle ja Marja Isbergin muistutus

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää hyväksyä Pertunkadun katu- ja liikennesuunnitelmat K 2450 002, 10.1.2014 ja otteen L 5771 012, 15.10.2014 sekä päättää lisäksi hyväksyä suunnitteluyksikön vastauksen suunnitelmista tehtyihin muistutuksiin.

PäätösAsia pantiin pöydälle yksimielisesti Toivarin Harjanteen kannattamana tekemästä ehdotuksesta.

Kilajk § 9

Pöydältä 17.12.2014 § 707.

PäätösEhdotus hylättiin yksimielisesti Toivarin Karin kannattamana tekemästä ehdotuksesta.

 

Jakelu

aoIsberg Marja
aoIsberg Ulle
aoLehmusvirta Martti
aoSelander-Lehmusvirta Tuija
tiedKiinteistöliikelaitos, infrapalvelut
tiedYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, suunnitteluyksikkö


Liitteet:

Kilajk § 707
Liite 1:Pertunkadun katusuunnitelma K 7257 005, 7.10.2014
Liite 2:Pertunkadun liikennesuunnitelmaote L 5771 012, 15.10.2014

Kilajk § 9
Liite 1:Pertunkadun katusuunnitelma K 7257 005, 7.10.2014
Liite 2:Pertunkadun liikennesuunnitelmaote L 5771 012, 15.10.2014