Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta48910.09.20143

4562-2002 (641)

AL-tontin (Skanssi) 853-37-2-5 myyminen Kiinteistö Oy Skanssinkatu -nimiselle yhtiölle (Bastioninkatu 2)

Tiivistelmä:

Tontti Skanssi-2-5 on ollut vuokrattuna Hartela Oy:lle perustettavan yhtiön lukuun lyhytaikaisella maanvuokrasopimuksella 31.12.2014 asti ja samanaikaisesti tämän päätöksen kanssa johtokunnan käsiteltäväksi tuodaan tonttia 853-37-2-5 koskeva pitkäaikainen maanvuokrasopimus. Tällä päätöksellä päätetään ehdoista, joilla tontti on mahdollista lunastaa omaksi vuokrasopimuksen osto-option mukaisesti.

Kilajk § 489

Kiinteän omaisuuden kehittäminen, maankäyttöinsinööri Suvi Panschin, 2.9.2014:

 

Tontti on asemakaavassa osoitettu asuin-, liike- ja toimistorakennusten korttelialueeksi (AL-1). Tontti 853-37-2-5 on vuokrattu 23.7.2007 allekirjoitetulla lyhytaikaisella maanvuokrasopimuksella Hartela Oy:lle perustettavan yhtiön lukuun työmaavarastojen ja –rakennelmien väliaikaiseksi sijoituspaikaksi sekä kauppakeskuksen tarvitsemien maanalaisten autopaikkojen yms. sijoittamiseksi. Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnalle on tuotu tämän päätöksen kanssa samanaikaisesti esitys tontin vuokraamisesta pitkäaikaisella maanvuokrasopimuksella Kiinteistö Skanssinkatu Oy:lle.

 

Hartela Oy on anonut kortteliin Skanssi-2 kaavamuutosta, jolla tontin 5 käyttötarkoitus muutettaisiin pelkästään liiketilarakentamiseen ja samalla rakennusoikeus ko. tontilla pienenisi 4440 k-m2:een ja että tontilla 5 käyttämättä jäävä asuinrakennusoikeus 5860 k-m2 siirrettäisiin tontteihin Skanssi-2-8 ja -9. Hartela Oy on perustellut muutosta sillä, että tontin 5 nykyisen asemakaavan mukainen toteutus, jossa tontille sijoitettaisiin yksitasoinen myymälärakennus ja em. tilojen päälle asuinrakennuksia on lukuisten selvittelyjen jälkeen osoittautunut hankalaksi, koska hankkeen toteuttaminen edellyttäisi ns. kerralla toteuttamisen. Siirtämällä tontin 5 asuinrakennusoikeuden tonteille 8 ja 9 mahdollistetaan ratkaisu, jossa myymälärakentaminen voidaan käynnistää ilman riippuvuutta asuinrakentamiseen. Käynnistetyn kaavamuutoksen osalta tavoitteena on, että se olisi voimassa 31.3.2015 mennessä.

 

Nykyinen asemakaava mahdollistaa yksitasoisen myymälärakennuksen rakentamisen ja Hartela Oy on jättänyt rakennuslupahakemuksen tällaisen toteuttamisesta. Hartela Oy on käynyt neuvotteluja sijoittajan kanssa valmistuvan liikerakennuksen myymisestä ja sijoittajan näkökulmasta on ensiarvoisen tärkeää tietää tarkka hinta, jolla tontti on ostettavissa.

 

Hartela Oy on perustanut Kiinteistö Oy Skanssinkatu –nimisen yhtiön, joka tulee tontin 5 vuokramieheksi. Kiinteistö Oy Skanssinkadun tarkoitus ei ole toteuttaa asuinrakentamista tontille, vaan ainoastaan nyt haetun rakennusluvan mukainen yksikerroksinen liikerakennus. Kaavamuutoksella tämä ylijäävä rakennusoikeus ollaan siirtämässä tontilta 5 tonteille 8 ja 9. Tästä johtuen Kiinteistöliikelaitos esittää, että johtokunta päättäisi tontin 5 myynnistä Kiinteistö Oy Skanssinkadulle 865.800 euron (4440 k-m2 x 195 €/k-m2) hintaan. Samalla Kiinteistö Oy Skanssinkatu sitoutuisi siihen, että mikäli vireillä oleva asemakaava ei tule lainvoimaiseksi, niin Kiinteistö Oy Skanssinkatu ei tule käyttämään tontille jäävää asuinrakennusoikeutta ja mikäli sitä tultaisiin käyttämään, niin siitä neuvoteltaisiin erillinen hinta. Tässä yhteydessä Hartela Oy sitoutuu vuokraamaan/ostamaan 5860 k-m2 mukaisen määrän asuinrakennusoikeutta ensisijaisesti tonteilta 8 ja 9 niiden nyt voimassa olevan kaavan mukaisen rakennusoikeuden lisäksi vuoden kuluessa em. kaavamuutoksen voimaantulosta, tai erikseen sovittavasta sijainnista 31.12.2019 mennessä mikäli em. kaavamuutos ei ole tullut lainvoimaiseksi ennen sitä.

 

Kauppakirjan allekirjoitus tulee tapahtua 31.12.2016 mennessä, johon asti maanvuokrasopimuksen mukainen osto-optio on voimassa.

 

Liite 1:                                   Kauppakirjaluonnos (tontti 5)

Liite 2:                                   Sitoumus rakennusoikeuden ostoon

 

Karttalinkki

 

Toimialajohtaja Jouko Turto:

 

Ehdotus         Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää, että:

 

- Turun kaupunki myy tontin (Skanssi) 853-37-2-5 Kiinteistö Oy Skanssinkatu nimiselle yhtiölle 865.800 euron kauppahintaan. Kaupan kohde on osoitettu kartalla M 219 / 3.9.2014,

 

- muutoin käytetään liitteen mukaisia kauppakirjan ehtoja;

 

- Kiinteistöliikelaitoksen toimialajohtaja oikeutetaan tekemään kauppakirjaan tarvittaessa pieniä teknisluonteisia muutoksia ja lisäyksiä;

 

- tämän päätöksen perusteella laadittava kauppakirja on allekirjoitettava viimeistään 31.12.2016. Muutoin tämä päätös katsotaan rauenneeksi; sekä

 

- Hartela Oy:n kanssa tehdään liitteen mukainen sitoumus rakennusoikeuden ostamisesta ja se on allekirjoitettava samanaikaisesti tontin 5 kauppakirjan allekirjoittamisen kanssa.

 

- pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan heti ja päätös saadaan panna täytäntöön mahdollisista valituksista huolimatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoHartela Oy
aoKOY Skanssinkatu


Liitteet:

Kilajk § 489
Liite 1:Kauppakirjaluonnos (tontti 5) 853--37-2-5
Liite 2:Sitoumus 853-37-2-5