Maankäyttösopimus

 

Osapuolet      

VR-Yhtymä Oy   (jäljempänä kiinteistönomistaja)

Y-tunnus 1003521-5

PL 488

00101 Helsinki

 

Turun kaupunki    (jäljempänä kaupunki)

Y-tunnus 0204819-8

PL 355

20101 Turku

 

Sopimuksen perusteet:   

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan päätös 19.6.2013 § 316

 

Turun kaupungin Pohjolan kaupunginosaa koskevan 15.8.2008 päivätyn ja 15.3.2013 tarkistetun asemakaavanmuutosehdotuksen (VR:n konepaja-alue 44/2004) johdosta tekevät Turun kaupunki (kaupunki) ja Turun kaupunki kylän Konepaja 3:10 tilan omistaja VR-Yhtymä Oy (kiinteistönomistaja) seuraavan sopimuksen:

 

1. Maankäyttösopimuksen tavoite

 

Tällä maankäyttösopimuksella sovitaan yhteisesti kaupungille aiheutuvien yhdyskuntarakenteen muutoskustannusten korvaamisesta.

 

Sopijaosapuolet toteavat yhteisesti, että tämä maankäyttösopimus ei

syrjäytä kaavoitukselle laissa asetettuja tavoitteita ja sisältövaatimuksia.

 

2. Neuvottelujen kulku

 

Sopijaosapuolet toteavat yhteisesti, että maankäyttösopimusneuvottelut on käyty asemakaavanmuutoksen sisällön tultua ratkaistuksi.

 

3. Sopimuskorvaus yhdyskuntarakenteenmuutoskustannuksista

 

Kiinteistönomistaja suorittaa kaupungille kuudenmiljoonan sadantuhannen (6.100.000) euron suuruisen sopimuskorvauksen.

 

Korvaus erääntyy maksettavaksi kolmessa erässä siten, että ensimmäinen erä 2.500.000 euroa erääntyy maksettavaksi 3 kuukauden kuluttua siitä, kun korttelin Pohjola-29 AK-3 tontille Pohjola-29-4, 5 tai 6 merkitään ensimmäinen uudisrakennuksen paikka. Toinen erä 2.000.000 euroa erääntyy maksettavaksi 3 kuukauden kuluttua siitä, kun korttelin Pohjola-29 AK-2 tontille Pohjola-29-1, 2 tai 3 merkitään ensimmäinen uudisrakennuksen paikka. Kolmas erä 1.600.000 euroa erääntyy maksettavaksi kolmen kuukauden kuluttua siitä, kun korttelin Pohjola-30 AK-1 käyttötarkoitukseen osoitetulle alueelle osoitetaan ensimmäinen uudisrakennuksen paikka.

 

Erääntyvä korvaus tarkistetaan arvoonsa käyttämällä maarakennuskustannusindeksiä, joka on viimeksi julkaistu uudisrakennuksen merkitsemispäivänä. Vertailuindeksinä käytetään maarakennuskustannusindeksiä 121 (MAKU 2005 heinäkuu 2010).

Kiinteistönomistajalla on oikeus suorittaa sopimuskorvaus kokonaan tai osittain ennen edellä mainittuja eräpäiviä.

 

Mikäli rakennusoikeus asemakaavaehdotukseen tehtävien muutosten

johdosta muuttuu, tarkistetaan korvausta vastaavasti.

 

Mikäli asemakaavaehdotuksen mukainen asuinrakentaminen aloitetaan alueella ennen koko sopimuksen voimaantuloa, tulee kiinteistönomistajan ja kaupungin yhteisesti sopia yhdyskuntarakennemuutoskustannusten maksamisesta ennen rakentamisen aloittamista.

 

4. Vakuus

 

Sopimuksen mukaisten velvoitteiden täyttämiseksi kiinteistönomistaja luovuttaa kaupungille yhteisesti 6.100.000 euron suuruisen vakuuden. Kaupungin hyväksymä vakuus, joka voi olla myös kiinteistökiinnitys, kuitataan vastaanotetuksi tämän sopimuksen allekirjoituksin.

 

Kaupunki palauttaa annettua vakuutta samassa aikataulussa ja samassa suhteessa sopimuskorvauksen maksamisen kanssa.

 

5. Yleisten alueiden luovutus

 

Kiinteistönomistaja luovuttaa kaupungille korvauksetta Turun kaupunki

kylän Konepaja 3:10 tilasta asemakaavaehdotuksessa katu-, virkistys-, puisto-, tori- ja ET-alueiksi osoitetut alueet yhteispinta-alaltaan noin 34381 m2.

 

Luovutettavat alueet on osoitettu Kiinteistöliikelaitoksen kartalla M191/31.5.2013.

 

6. Omistus- ja hallintaoikeuden siirtyminen

 

Kaupunki saa 5. kohdassa mainitut alueet omistukseensa ja hallintaansa vapaana kiinnityksistä, rasituksista ja maksuvelvoitteista tämän sopimuksen voimaan tullessa.

 

7. Kiinteistönmuodostustoimitus

 

Kumpikin sopijaosapuoli suorittaa kustannuksellaan tarvittavat lainhuudatus ja kiinteistönmuodostustoimenpiteet.

 

8. Kunnallistekniikan rakentamisaikataulu

 

VR:n konepaja-alueen kunnallistekniikan (kadut, viemärit, vesijohdot, puistot) ja katuvalaistuksen suunnittelusta ja rakentamisesta vastaa Kaupunki kustannuksellaan.

 

Rakentamisaikataulua määritettäessä kuullaan tämän sopimuksen 17. kohdan mukaista projektiryhmää ja aikataulu sovitetaan yhteen alueen muun rakentamisen kanssa.

 

Kiinteistönomistaja vastaa, kiinteistön kohdalla ole­van kadun ylei­seen käyttöön luovuttamisesta riip­pumat­ta, kadun kunnossa- ja puhtaanapidosta siten, kuin lais­sa kadun ja eräiden yleisten aluei­den kunnossa- ja puhtaanapidosta on sää­detty.

 


9. Rakentamisvelvollisuus

 

Kiinteistönomistaja sitoutuu toteuttamaan alueen pääosin vapaarahoitteisena ja, että asuinrakentaminen aloitetaan kahden vuoden kuluessa siitä, kun alueelle toteutettava kunnallistekniikka antaa valmiuden asuinrakentamisen aloittamiselle. Kiinteistönomistaja vastaa, että 60 % koko asemakaava-alueen yhteenlasketusta uudisrakennusoikeudesta on toteutettu

12 vuodessa asuinrakentamisen aloittamisesta.

 

Mikäli rakentamisvelvoite jää kokonaan tai osittain täyttämättä, on kiinteistönomistaja velvollinen korvaamaan rakentamisvelvollisuuden alittavasta määrästä kaupungille sopimussakkoa 100 €/k-m2 tai luovuttaa sopimussakkoa arvoltaan vastaava määrä rakennusoikeutta korttelista Pohjola-29. Tuolloin rakennusoikeuden arvona käytetään 218 €/k-m2.

 

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnalla on oikeus kiinteistönomistajan anomuksesta jatkaa rakentamisvelvoiteaikaa, mikäli yleinen taloudellinen

tilanne maassa tms. syy sitä puoltaa.

 

Rakentamisvelvoitteen täytyttyä suorittavat sopijaosapuolet sopimusalueella katselmuksen, jossa kirjataan rakentamisvelvoitteen täyttyminen ja kirjataan mahdollisesti täyttämättömät sopimusvelvoitteet.

 

10. Vesihuolto ja liittymismaksut

 

Kaupunki perii vesihuollon liittymismaksut yleisten taksojen ja periaatteiden mukaisesti. Mikäli verkoston rakentaminen alueelle poikkeaa kustannuksiltaan keskimääräisistä verkostonrakentamiskustannuksista, varaa kaupunki oikeuden periä liittymämaksut korotettuina.

 

11. Muuntamot

 

Kiinteistönomistaja on velvollinen luovuttamaan Oy Turku Energia Ab:n käyttöön yleiseen sähkönjakeluun tarvittavat maan ja rakennustilojen käyttöoikeudet jakelumuuntamoita, kaapelikaappeja yms. laitteita ja johtoja varten. Muuntamon tarvitseman maan ja rakennustilojen käytöstä Oy

Turku Energia Ab maksaa laskelmiensa mukaisen yhtenäisen korvauksen.

12. Purettavat rakennukset, laitteet ja johdot

 

Kiinteistönomistaja vastaa kaupungille luovutettavilla alueilla olevien johtojen, rakenteiden, laitteiden ja muun irtaimen omaisuuden siirtämisestä ja poistosta kustannuksellaan.

 

Rakennukset tulee purkaa 6 kuukauden kuluessa kaupungin antamasta kirjallisesta ilmoituksesta. Mikäli kiinteistönomistaja ei ole täyttänyt tässä tarkoitettua velvollisuutta määräaikana, on kaupungilla oikeus purkaa

rakennukset tai laitteet kiinteistönomistajan lukuun.

 

Mikäli rakennus, laite tai rakenne suojellaan asemakaavamerkinnällä,

vastaa kiinteistönomistaja purkukustannuksista siltä osin, kuin ne saadaan purkaa.

 

13. Maaperän saastuminen

 

Kiinteistönomistaja puhdistaa maaperän ja alueella säilytettävät rakennukset rakenteet ja laitteet tasoon, jota tässä maankäyttösopimuksessa yksilöidyn asemakaavan mukainen käyttötarkoitus viranomaisten mukaan edellyttää.

 

Puhdistaminen suoritetaan kiinteistönomistajien toimesta viranomaisilta hankittujen ympäristölupien mukaisesti, kaava-alueen toteuttamisen edellyttämässä aikataulussa ja rinnan alueen rakennustöiden edistymisen kanssa.

 

Mikäli kiinteistönomistaja ei ole täyttänyt tässä tarkoitettua velvollisuutta ennen rakennustöiden aloittamista, kaupungilla on oikeus tutkia ja puhdistaa pilaantunut alue kiinteistönomistajan lukuun ympäristöviranomaisten antamien päätösten mukaisesti ja periä toimenpiteistä aiheutuvat kustannukset kiinteistönomistajalta.

 

14. Luiskat

 

Mikäli katujen rakentaminen vahvistettujen suunni­telmi­en mukaan vaatii kadun ja kiinteistön pihatason ko­rkeus­eroista johtuen joko penger- tai leikkaus­luis­kan ulotta­mista tontil­le, kiinteistönomistaja sallii tämän korvauk­setta.

 

15. Valumavedet

 

Kiinteistönomistajan ja em. kiinteistöistä muodos­tett­avi­en tonttien tontinomistajien tulee huolehtia kusta­nnuk­sellaan tonttiviemä­röintinsä yhteydessä tonttiin rajoit­tuvilta puisto­alueilta sekä jalankul­kupoluilta, joilla ei ole yleistä viemäriverkkoa, tontille mahdol­lisesti valuvien pintavesien pois

joh­tamisesta.

 

16. Rasiteoikeudet

 

Kaupunki saa korvauksetta kulkurasiteoikeuden Poventsanpolulle ja

Konepajanaukiolle alueille, jotka on kaavaehdotuksessa osoitettu yleistä kulkua varten.

 

Kiinteistönomistaja vastaa Poventsanpolun rakentamisesta sekä kunnossa- ja puhtaanapidosta.

 

Vaunu- ja Veturikadun rakentamisesta sekä kunnossa- ja puhtaanapidosta vastaa kaupunki. Talojen alle rakennettavien kulkuyhteyksien puhtaana- ja kunnossapidosta vastaa kiinteistönomistaja.

 

Kaupunki saa korvauksetta johtorasiteoikeuden Konepajanaukion alueelle, joka on asemakaavaehdotuksessa osoitettu johtoja varten varatuksi alueen osaksi.

 

17. Projektiryhmät

 

Kaupunki ja kiinteistönomistaja perustavat projektiryhmän, joka tulee

ohjaamaan ja aikatauluttamaan VR:n konepajan alueen rakentamista.

Molemmat sopijapuolet nimeävät hankkeeseen vähintään kaksi edustajaa 3 kuukauden kuluessa asemakaavan hyväksymisestä Turun kaupunginvaltuustossa.

 

18. Kortteleiden yhteisalueet

 

Kortteleiden yhteisistä alueista (leikkipaikat yms.) tulee laatia MRL 164 § mukainen yhteisjärjestelysuunnitelma, joka tulee hyväksyttää kaupungilla ennen tonttien asuinrakentamistöiden aloittamista.

 


19. Tenderinpuisto

 

Kiinteistön omistaja vastaa kustannuksellaan Tenderinpuiston suunnittelusta, rakentamisesta sekä kunnossa- ja puhtaanapidosta. Puiston suunnitelmat tulee tehdä kaupungin antamien ohjeiden mukaisesti ja ne tulee hyväksyttää kaupunkisuunnittelu - ympäristölautakunnassa ennen rakennustöiden aloittamista.

 

20. Ratapiha-alueen aitaaminen

 

Kiinteistönomistaja vastaa ratapihan aitaamisesta kustannuksellaan

suojaamistarpeensa mukaisesti.

 

21. Rautatieliikenneolosuhteiden kehittäminen

 

Osapuolet sopivat Turun päärautatieaseman rautatieliikenneolosuhteiden kehittämisestä seuraavaa:

a)Kiinteistönomistaja edesauttaa Konepaja-alueen ja Ratapihakadun välisen kävelysillan toteuttamista vireillä olevan asemakaavan 25/2012 mukaisesti.

b)Osapuolet edesauttavat omalta osaltaan uusien laituriyhteyksien saamisessa edellä mainitulle sillalle.

c)Osapuolet tutkivat pysäköintilaitoksen, LogoPark, rakentamista
Ratapihankadun varteen uuden Konepajan alueen ja Ratapihankadun välisen kevyen liikenteen sillan yhteyteen. Kiinteistönomistaja edesauttaa paikoitustilanteen parantamista alueella ilmoittamalla valmiutensa osallistua parkkilaitoksen rakentamiseen kolmasosalla autopaikkojen määrästä korkeintaan kuitenkin 200 autopaikkaan antamalla rahoituksen tälle autopaikkamäärälle 0,7 prosentin
vuosikorolla enintään kymmeneksi vuodeksi.

d)Toteutettaessa LogoPark-paikoituslaitos kiinteistönomistaja sitoutuu siirtämään omien alueidensa paikoitustoiminnan operoinnin samalle toimijalle, joka operoi paikoituslaitosta.

e)Osapuolet edistävät toimenpiteitä, joilla matkaketjujen sujuvuutta parannetaan, esimerkiksi junalipun ja paikoituksen samanaikaista sähköistä ostomahdollisuutta.

f)Kiinteistönomistajan omistuksessa olevien ns. Hikilän alueen sekä Ratapihankadulla ja sen vieressä sijaitsevan sähkötalon ja Ajurinkadun välissä sijaitsevan alueen kiinteistöjärjestelyistä sovitaan erikseen kuten myös kiinteistönomistajan omistuksessa olevien muiden alueiden kehittämisestä.

g)Kiinteistönomistaja edesauttaa Turun matkakeskushankeen toteuttamista.

 

22. Edelleen luovutus

 

Jos kiinteistönomistaja luovuttaa maansa tai osan siitä kolmannelle, hän vastaa velvoitteiden suorittamisesta ja muista sopimusehdoista niin kauan, kunnes hän on toimittanut kaupungin kiinteistöliikelaitokselle tämän sopimuksen perään tehdyn merkinnän siitä, että saaja vastaa tämän sopimuksen mukaisten ehtojen ja velvoitteiden suorittamisesta.

 

23. Erimielisyydet

 

Mahdolliset ehtojen tulkinnasta ja korvauksista sekä sopimussakkoasioista johtuvat erimielisyydet ratkaisee ensimmäisenä oikeusasteena Varsinais-Suomen käräjäoikeus.

 


24. Sopimuksen voimaantulo

 

Tämä sopimus tulee voimaan sopimusaluetta koskevan edellä mainitun asemakaavaehdotuksen tai sitä tältä osin vas­taa­van poikkeusluvan saa­dessa lainvoiman.

 

25. Sopimuksen päättyminen

 

Mikäli kaupunginvaltuusto ei hyväksy edellä mainittua asemakaavaehdotusta tai sitä tältä osin vastaavaa poikkeuslupaa, tai asemakaavanmuutosehdotus ei miltään osin saavuta lainvoimaa, päättyy tämä sopimus

 

Sopimuksen päättyessä kumpikin sopijapuoli kantaa omat kulunsa eikä kummallakaan sopijapuolella ole oikeutta saada korvausta toiselta sopijapuolelta sopimuksen päättymisen johdosta.

 

Tätä maankäyttösopimusta on tehty kolme yhtäpitävää kappaletta,

yksi kummallekin sopimuspuolelle ja yksi julkiselle kaupanvahvistajalle.

 

Helsingissä

TURUN KAUPUNKI

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan puolesta:

 

Tämän maankäyttösopimuksen hyväksymme ja sitoudumme sen ehdot täyttämään. Paikka ja aika edellä mainitut.

   

VR-Yhtymä Oy

 


Julkisen kaupanvahvistajan todistus

 

Julkisena kaupanvahvistajana todistan, että Turun kaupungin puolesta kaupunginjohtaja Aleksi Randell ja toimialajohtaja Jouko Turto sekä VR Yhtymä Oy:n puolesta Ari Mäkinen valtakirjalla ovat allekirjoittaneet tämän maankäyttösopimuksen ja että he ovat olleet yhtä aikaa läsnä sopimusta vahvistettaessa. Olen tarkistanut allekirjoittajien henkilöllisyyden ja todennut, että sopimus on tehty maakaaren 2 luvun 1 pykälässä säädetyllä

tavalla.

 

Helsingissä 13. päivänä elokuuta 2014