Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta39517.06.201415

5014-2014 (617)

Puistosuunnitelma "Unelmien mäki" Urheilupuistoon

Tiivistelmä:

Puistosuunnitelma keskustan III kaupunginosan Urheilupuiston "Unelmien mäen" rakentamiseksi.

Kilajk § 395

Yt, kaupunkisuunnittelu/suunnitteluyksikkö, suunnitteluhortonomi Hillevi Ahlroth 16.6.2014:

Ympäristötoimialan kaupunkisuunnittelun suunnitteluyksikössä on laadittu puistosuunnitelma ns. Unelmien mäen alueelle Urheilupuistoon. Suunnittelukohde sijaitsee keskustan kolmannessa kaupunginosassa, Urheilupuiston eteläpäässä, leikkialueen ja Unelmien kannaksen lähiliikuntapaikan välisellä alueella.

Hyväksytty Urheilupuiston yleissuunnitelma on laadittu vuonna 2010. Yleissuunnitelmaa toteutetaan vaiheittain useiden vuosien aikana, ensimmäiset osat on jo toteutettu. Yleissuunnitelman tavoitteena on suunnitella monipuolinen, esteettinen ja eri-ikäisiä käyttäjiä palveleva kokonaisuus.

Yleissuunnitelmassa Unelmien mäki oli ajateltu avoimeksi alueeksi, joka liittyy maisemallisesti Unelmien kannakseen. Nyt on kuitenkin ilmennyt tarve ulkoleikkikoulun tapaamis- ja kokoontumispaikalle, jolloin tarvitaan aita alueen ympärille. Alue on uudessa puistosuunnitelmassa aiempaa itsenäisempi puiston osa. Unelmien mäelle sijoittuisi kuitenkin alueita niin oleskeluun kuin leikkiin, kuten yleissuunnitelmassa oli ehdotettu.

Suurimpana muutoksena yleissuunnitelmaan on alueen aitaaminen, jota leikkipaikkatoiminta vaatii. Aita tulee olemaan samaa metallista kolmilanka-aitaa kuin mitä tullaan käyttämään viereisen leikkipaikan aitaamiseen leikkipaikan kunnostuksen yhteydessä. Aita on korkeudeltaan n. 1200mm. Unelmien mäellä aidan vierustoille istutetaan pensaita sekä puita, jolloin aita sulautuu paremmin maisemaan.

Unelmien mäelle sijoitetaan maanmerkinomainen kiipeilypyramidi sekä muutama yksittäinen leikkiväline. Leikkivälineiden alla ja ympärillä käytetään vihreää ja oranssia joustoalustaa, samaa materiaalia kuin viereisen jo toteutuneen Unelmien kannaksen joustoalusta.

Nykyisen varastorakennuksen vierustalle, Välikentän puoleiselle mäen alueelle rakennetaan enemmän oleskeluun painottuva alue katoksineen, penkkeineen ja pöytineen. Lisäksi Unelmien mäen eteläpuolelle, Karikonlenkin toiselle puolelle rakennetaan alue oleskeluun penkkeineen ja istutuksineen.

Unelmien mäen nykyiset maisemallisesti merkittävät kuuset sekä pihlaja tullaan säilyttämään.

Unelmien mäen valaistus toteutetaan samalla valaisin- ja pylvästyypillä, kuin Unelmien kannaksen lähiliikuntapaikalla.

Hankkeen kustannusarvio on 86.000 euroa.

Puistosuunnitelma on ollut nähtävillä 2-16.6.2014. Suunnitelmasta ei ole jätetty muistutuksia.

Liite 1Puistosuunnitelma W 5921 129

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää hyväksyä Urheilupuiston ”Unelmien mäen” puistosuunnitelman W 5921 129.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKiinteistöliikelaitos, infrapalvelut
tpvYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, suunnitteluyksikkö


Liitteet:

Kilajk § 395
Liite 1:Puistosuunnitelma W 5921 129