Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta39617.06.201416

2276-2013 (630)

Kunnallissairaalantie välillä Uittamontie - Askaistentie liikenne- ja katusuunnitelmat (Vähäheikkilä)

Tiivistelmä:

Uusi pyöräyhteys Talonmäenpuiston kautta sekä siihen liittyvät muutokset Uittamontiellä ja Askaistentiellä. Uittamontiellä parannetaan myös pysäkkejä.

Kilajk § 396

Yt, kaupunkisuunnittelu/suunnitteluyksikkö, liikennesuunnitteluinsinööri Laura Pirilä 9.6.2014:

Ympäristötoimialan kaupunkisuunnittelun suunnitteluyksikkö on laatinut uudet liikenne- ja katusuunnitelmaehdotukset Kunnallissairaalantielle välille Uittamontie – Askaistentie.

Suunnitteluyksikkö laati aiemmat liikenne- ja katusuunnitelmaehdotukset syksyllä 2013. Aiemmissa suunnitelmissa Kunnallissairaalantien pohjoisreunalle esitettiin uutta yhdistettyä jalankulku- ja pyörätietä sekä pysäkkiparannuksia Uittamontielle. Kyseiset suunnitelmat olivat nähtävillä ja niistä jätettiin kaksi muistutusta, joissa oltiin huolissaan etenkin Uittamontien ja Kunnallissairaalantien kulmauksessa olevan liikekiinteistön pysäköinnistä. Suunnitelmat olivat johtokunnan käsittelyssä alkuvuodesta 2014. Johtokunta palautti suunnitelmat uudelleen valmisteltaviksi.

Suunnitteluyksikkö on laatinut uudet suunnitelmaehdotukset, joissa pyöräyhteys Uittamontieltä Askaistentielle esitetään toteutettavaksi Talonmäenpuiston kautta. Pyöräyhteyden takia Uittamontielle rakennetaan uusi keskisaareke. Askaistentiellä levennetään nykyinen jalkakäytävä 25 metrin matkalla pyörätieksi ja siirretään ajokaistoja hieman Sikaojanpuistoon päin. Uittamontien keskustan suunnan pysäkki sijaitsee nykyisin kadunvarsipysäköinnin jälkeen ja linja-autojen on vaikeaa ajaa pysäkille. Palvelutalon puoleiselta vilkkaalta pysäkiltä puuttuu nykyisin odotustila. Pysäkkien nykyisten ongelmien vuoksi ja koska katu on työmaana meneillään olevien vesihuoltoverkoston saneeraustöiden vuoksi, on perusteltua parantaa samassa yhteydessä molemmat Uittamontien pysäkit. Suunnitelmaehdotuksissa keskustan suunnan pysäkki sijoitetaan heti Kunnallissairaalantien liittymän jälkeen ja on muotoilultaan helpommin saavutettavissa. Palvelutalon puolelle saadaan ajoradan kavennuksella kunnollinen odotustila pysäkille.

Uusissa suunnitelmissa esitetään liikekiinteistön eteen asfalttialuetta, joka erotetaan pysäkin odotustilana toimivasta jalkakäytävästä matalalla pensasaidalla. Asfaltoitu alue mahdollistaa pysäköinnin myös liiketilan edustalla. Tonttiliittymät sijoittuvat sekä Kunnallissairaalantielle että Uittamontielle pysäkin jälkeen. Uittamontielle lisätään myös parin auton lyhytaikainen pysäköintimahdollisuus pysäkin ja tonttiliittymän jälkeen. Kyseisessä kohdassa pysäköidyt autot eivät häiritse pysäkiltä lähtevää linja-autoa. Kunnallissairaalantien liikennejärjestelyt säilyvät nykyisellään.

Uusi liikennesuunnitelma lähetettiin postitse aiempien muistutusten tekijöille ja liikekiinteistölle kommentteja varten. Saaduissa kommenteissa oltiin huolestuneita matkustajien kulkemisesta pysäkille. Keskustan suunnan yhdelle telilinja-autolle mitoitettua pysäkkiä ei voida siirtää nykyisen pysäkin paikalle, koska kyseisessä kohdassa on uusi tonttiliittymä ja samalla pysäköintimahdollisuudet kadun varresta häviäisivät, koska pysäköityjä autoja ei voida esittää sijoitettavaksi ennen pysäkkiä. Kommenteissa vedottiin myös liikekiinteistön pysäköintimahdollisuuksien parantamiseksi. Uusissa suunnitelmissa liikekiinteistön edessä oleva asfalttialue mahdollistaa pysäköinnin ja kadun varteen tulee pari lyhytaikaista paikkaa. Palvelubussin pysäkkiä ei voida siirtää, koska se palvelee palvelutalon asiakkaita. Paikkamäärän lisääminen edelleen on tilanpuutteen takia mahdotonta.

Poliisilla ei ole huomautettavaa suunnitelmiin.

Hankkeen kustannusarvio on noin 160.000 euroa. Kustannusarvio sisältää Askaistentien pyörätiejärjestelyn edellyttämät muutokset ja Uittamontien muutokset Kunnallissairaalantieltä pohjoiseen päin. Uittamontiellä kadun korkeusasemaa muutetaan kuivatuksen parantamiseksi hieman alaspäin. Tämän vuoksi nykyiset päällysteet tulee kaikki purkaa, mikä nostaa kustannuksia. Askaistentiellä muutokset tehdään nykyiseen korkeusasemaan ja päällysteisiin reunatukilinjoja siirtämällä.

Liite 1Kunnallissairaalantien liikennesuunnitelma L4048 060, 5.5.2014

Liite 2Kunnallissairaalantien katusuunnitelma K4048 063, 20.5.2014

Oheismateriaali 1Seppo Varke ym. kommentit liikennesuunnitelmasta

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää hyväksyä Kunnallissairaalantien liikennesuunnitelman L4048 060 ja katusuunnitelman K4048 063.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKiinteistöliikelaitos, infrapalvelut
tpvYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, suunnitteluyksikkö


Liitteet:

Kilajk § 396
Liite 1:Kunnallissairaalantien liikennesuunnitelma L4048 060, 5.5.2014
Liite 2:Kunnallissairaalantien katusuunnitelma K4048 063, 20.5.2014