Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta38817.06.20148

6649-2014 (644)

Valtion tukemien arava- ja korkotukivuokra-asuntojen asukkaiden valintaa koskevat Turun kaupungin ohjeet

Tiivistelmä: -

Kilajk § 388

Kiinteän omaisuuden kehittäminen, toimistosihteeri Sirpa Kontturi 4.6.2014:

Arava- ja korkotukivuokra-asuntojen asukasvalinnan yleisestä ohjauksesta vastaa Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA). Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus on toimittanut kunnanhallituksille ja kuntien asuntoviranomaisille 15.5.2014 päivätyn ohjeen (Dnro 20140/631/2014) ARA-rahoit-teisten asuntojen ohjaus- ja valvontavastuusta sekä säännösten soveltamisalasta.

Kuntien tehtävänä on valvoa valtion tuella rakennettujen vuokra- ja osaomistus-asuntojen asukasvalintoja. ARA on ohjeessaan esittänyt, että kunnan on tehtävä asukasvalintojen valvontatavasta päätös (valvontatapapäätös).

Turun kaupungilla on tällä hetkellä käytössä asukkaiden valintaa ja asukasvalintojen valvontatapaa koskevat ohjeet vuodelta 2004. Nyt laaditut uudet ohjeet ovat pääosin samanlaiset. Joitakin täsmennyksiä on tehty mm. määrittämällä Turussa käytettävät varallisuuden enimmäisrajat.

Asukkaiden valintaperusteista on perussäännökset valtioneuvoston asetuksessa asukkaiden valinnasta arava- ja korkotukivuokra-asuntoihin (166/2008). Asukasvalinnan tavoitteista on säädetty aravarajoituslain

4 a §:ssä ja uuden korkotukilain 11 a §:ssä. Tavoitteena on, että valtion tukemat arava- ja korkotukivuokra-asunnot osoitetaan vuokra-asuntoa eniten tarvitseville ruokakunnille ja samalla pyritään vuokratalon monipuoliseen asukasrakenteeseen ja sosiaalisesti tasapainoiseen asuinalueeseen.

Asukasvalinnan perusteina ovat hakijaruokakunnan asunnontarve, varallisuus ja tulot. Etusijalle on asetettava asunnottomat ja muut kiireellisimmässä asunnon tarpeessa olevat, vähävaraisimmat ja pienituloisimmat hakijaruoka-kunnat. Osaomistusasuntoihin sovelletaan samoja asukasvalintaperusteita kuin vuokra-asuntoihin.

ARA on julkaissut oppaan arava- ja korkotukivuokra-asuntojen asukasvalintoihin. Opasta on päivitetty kesäkuussa 2013. Helmikuussa 2014 oppaaseen on lisätty ohjeet palvelutalojen asukasvalintojen tekemiseen. Asukasvalintaoppaasta löytyvät keskeiset asukasvalintoihin vaikuttavat säädökset ja ohjeet.

Kunnilla on jossain määrin harkintavaltaa asukkaiden hakumenettelyn, asukasvalintaperusteiden ja valvontamenettelyn osalta. Kunnat voivat itse valita valvontatapansa ja suorittaa asukkaiden valinnan valvonnan joko etukäteisvalvontana tai jälkikäteisvalvontana. Lisäksi valvonta voidaan suorittaa pistokokeina.

Turun kaupungin Kiinteistöliikelaitos valvoo jälkikäteen vuokratalon omistajien tekemiä asukasvalintapäätöksiä. Tämän johdosta vuokratalon omistajan tulee toimittaa kuukausittain kunkin kuukauden 15. päivään mennessä edellisen kalenterikuukauden asukasvalintapäätökset tai asukasvalintapäätöslistat kunnan hyväksyttäväksi. ARAn nimeämien uusien yhteisöjen on kuitenkin toimitettava ensimmäiset asukasvalinnat sekä arava- että korkotukivuokra-asuntoihin etukäteen kunnan hyväksyttäväksi. Vuokratalon omistajan on varauduttava pyydettäessä esittämään vuokra-asuntoihin valittujen ja jonossa olevien hakijoiden hakemusasiakirjat sekä antamaan muita laista ja sen nojalla annetuista säännöksistä ilmeneviä selvityksiä asunnoista ja hakijoista.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen ohjeen mukaan kuntien on tehtävä valvontatapapäätös. Hyväksyessään nämä ohjeet Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta tekee samalla myös valvontatapapäätöksen asukkaiden valinnan osalta.

Ohjeiden on tarkoitus tulla voimaan 1.9.2014.

Päätöksen teon jälkeen hyväksytyt ohjeet lähetetään tiedoksi ja toimenpiteitä varten arava- ja korkotukivuokratalojen omistajille.

Liite 1Valtion tukemien arava- ja korkotukivuokra-asuntojen asukkaiden valintaa koskevat Turun kaupungin ohjeet 4.6.2014

Oheismateriaali 1Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen 15.5.2014 päivätty ohje kunnanhallituksille ja kuntien asuntoviranomaisille Dnro 20140/631/2014 (Ohje kunnille ARA-rahoitteisten asuntojen ohjaus- ja valvontavastuusta sekä säännösten soveltamisalasta)

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää:

- hyväksyä liitteenä olevat Valtion tukemien arava- ja korkotukivuokra-asuntojen asukkaiden valintaa koskevat Turun kaupungin ohjeet 4.6.2014 ja ohjeisiin sisältyvän asukasvalintoja koskevan valvontatavan; sekä

- että ohjeita ja valvontatapapäätöstä noudatetaan Turussa 1.9.2014 alkaen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKiinteistöliikelaitos, kiinteän omaisuuden kehittäminen


Liitteet:

Kilajk § 388
Liite 1:Valtion tukemien arava- ja korkotukivuokra-asuntojen asukkaiden valintaa koskevat Turun kaupungin ohjeet 4.6.2014