Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta35811.06.20144

6371-2014 (062, 713, 021)

Turun kaupungissa olevien yksityisteiden valaistusverkon luovuttaminen tiekuntien omistukseen ja hallintaan

Tiivistelmä:

Turun kaupungissa on valaistu yksityisteitä silloisen teknillisten laitosten lautakunnan päätöksellä jo 1950-luvulta lähtien. Suurin osa valaisinverkosta on rakennettu 1960- ja 1970-luvuilla ja osittainen valaistus on noin 100 yksityisteillä ja yhteenlaskettu valaistu tiepituus on noin 38,5 kilometriä. Turun kaupungin talouden tasapainottamiseen pyrkivän uudistamisohjelman mukaisesti on talouden tasapainon saavuttamiseksi pystyttävä karsimaan kaikki mahdolliset kustannukset, jotka eivät ole välttämättömiä kaupungin toiminnoille. Yksityistievalaistuksen ylläpitäminen on yksi säästökohde. Tiekunnat saavat halutessaan yksityistievalaistuksen omaan hallintaansa vastikkeetta ylläpitokuluja vastaan.

Kilajk § 358

Kiinteän omaisuuden kehittäminen, maankäyttöinsinööri Heikki Häkli 30.5.2014

Turun Kiinteistölaitoksella on Fortum Sähkönjakelun verkossa 27 valaistua kohdetta, joiden yhteispituus on 14,8 kilometriä, sekä Turku Energian verkossa on 69 kohdetta, joiden yhteenlaskettu pituus on 23,7 kilometriä. Yhteenlaskettu sähkönkulutus on 231 000 kWh vuodessa. Yksityisteiden valaistuksen ylläpitäminen maksaa vuositasolla noin 140.000 euroa Kiinteistöliikelaitokselle ja arvioitu 10 vuoden kustannus valaisinverkosta on 950.000 euroa ja 25 vuoden arvio 1.800.000 euroa. Kustannukset vaihtelevat hieman vuosittain ylläpitotoimista riippuen. Sähkönkulutuksen lisäksi kustannuksia aiheuttavia ylläpitotoimia ovat lamppujen vaihdot, valaisimien vaihdot ja pylväiden vaihdot.

Suomen kuntaliitto ja Tiehallinto ovat julkaisseet 2001 ohjeistuksen ”Kunnan ja valtion kustannusvastuun periaatteet yleisen tien pidossa”. Tätä ohjeistusta on täydennetty Turun tiepiirin johtoryhmän 12.4.2002 hyväksymillä menettelytavoilla. Tämän ohjeistuksen pohjalta on Turku luovuttanut valaistusverkkoansa Tiehallinnon omistukseen ja hallintaan Säkyläntieltä sekä Vanhalta Tampereentieltä. Yleinen periaate on, että kaikki tieosat kuuluvat tienpitäjälle. Tienpitäjä vastaa niin valaistuksesta kuin tien rakenteen kunnostakin. Sama ohjeistus koskee yksityisteitä ja yleisesti Suomessa vastaavan kokoisissa kaupungeissa ei valasta yksityisteitä lainkaan kaupungin toimesta. Yksityisteitä on toki valaistu muuallakin Suomessa, mutta tuolloin valaistus on tienpitohanke jota tuetaan avustuksilla. Tiekunta vastaa rakennuttamisesta ja kustannuksista ja kaupungit mahdollisesti avustavat hankkeita määrärahojen puitteissa.

Turun kaupungin avustukset perustuvat kunnallispoliittisiin päätöksiin, mutta eivät ole lakisääteisiä. Yksityistielain 95 §:ssä säädetään, että kunta päättää omista yksityistieavustuksistaan ja avustusten ehdoista.  Säännös ei kuitenkaan tarkoita, että kunta on velvollinen avustamaan yksityisteitä, vaikka voikin tämän pykälän perusteella sen tehdä.

Koska yleinen käytäntö Suomessa eroaa Turun käytännöstä yksityisteiden valaistuksen suhteen ja lisäksi Turun kaupungin talous vaatii tasapainottamistoimenpiteitä, tulee myös Turussa uudistamisohjelman hengessä siirtyä aikakauteen, jolloin yksityistiet vastaavat itse kaikista tieosista ja niistä aiheutuvista kustannuksista. Vuosittaisia avustuksia Turussa maksetaan tiekunnille edelleen.

Turun olisi syytä silti muuttaa avustusperiaatteitaan yksityisteille sen verran, että määrärahaa nyt maksettavan 100.000 euron vuosittaisen perusparannus- ja päällystysavustuksen, sekä kunnossapitoavustuksen osalta korotettaisiin taloudellisen tilanteen sallimissa rajoissa. Valaisimien rakentaminen olisi perusparannusavustusten piirissä ja sähkölasku kunnossapitoavustusten piirissä.

Jotta siirto tiekunnille voi onnistua, tulee niille tiekunnille, joilla on valaistus, lähettää pyyntö ilmaista halukkuus ottaa valaisinverkko vastuulleen. Jos tiekunta ei halua valaisimia vastuulleen, poistetaan nämä valaisimet kaupungin toimesta. Jos tiekunta ottaa valaisimet vastuulleen, laaditaan luovutuskirja ja sovitaan irrottamistoimista, jolla valaisinverkko irrotetaan Turun kaupungin verkosta. Lisäksi tarvitaan sähkömittari ja sähköliittymä. Näin on menetelty Säkyläntien ja Vanhan Tampereentien varrelta lähtevien valaistujen yksityisteiden kohdalla. Jokaisella niillä on oma sähköliittymänsä.

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää:

-osana Turun kaupungin uudistamisohjelmaa kaupungin talouden tasapainottamiseksi aloittaa yksityistievalaistuksen siirron tiekunnille. Valaistus maksaa Turun kaupungille vuosittain noin 140.000 euroa ja arviolta 10 vuoden kustannus on noin 950.000 euroa; sekä

- että Kiinteistöliikelaitos alkaa avustaa määrärahojen puitteissa yksityisteitä myös valaisimien rakentamisessa ja sähkölaskuissa, jotka otetaan perusparannusavustusten ja kunnossapitoavustusten piiriin.

PäätösAsia pantiin pöydälle yksimielisesti Nurmion Harjanteen kannattamana tekemästä ehdotuksesta.