Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta65418.12.20135

14056-2013 (642)

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan pyytämä selvitys tyhjistä tiloista ja niiden jatkokäytöstä

Tiivistelmä:

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta käsittely kokouksessaan 23.10.2013 Turun Kaupunginteatteri Oy:lle vuokrattavia väistötiloja. Käsittelyn yhteydessä johtokunta pyysi selvitystä tyhjistä tiloista ja niiden käyttömahdollisuuksista mm. väistötiloiksi.

Kilajk § 654

Tilapalvelut, vuokrauspäällikkö Tiina Aaltonen:

Tilapalvelujen hallinnoima huoneistoneliömäärä, siis omat tilat, on tällä hetkellä noin 650 000 m2. Tästä neliömäärästä noin 18.000 m2 odottaa purkamista tai remonttia. Osa rakennuskannasta on myyntilistoilla odottamassa esim. kaavoituksen etenemistä. Tyhjiä vuokrattavissa olevia tiloja on käytännössä noin 23.000 m2. Osa tiloista on ollut välittäjällä vuokrattavissa jo keväästä 2013 lähtien, mutta tässä markkinatilanteessa ei vuokralaisia ole vielä löytynyt. Oheismateriaalina olevasta listasta voidaan kuitenkin todeta, että suuri osa näistä vuokrattavissa olevista tiloista ovat esim. sisäilmaongelmien vuoksi tyhjentyneet ja niiden vuokraaminen on tästä syystä erittäin vaikeaa.

Yleisesti ottaen voidaan todeta, ettei vuokrauskelpoisia väistötiloiksi sopivia tiloja juurikaan löydy nykyisestä vapaana olevien tilojen tilakannasta. Osa tiloista on tyhjentynyt sisäilmaongelmien vuoksi ja niiden saaminen uudelleen käyttöön edellyttää usein sisäilmatutkimusten tekemistä, korjaustöitä esim. ilmanvaihtoon liittyen sekä kosteusvaurioiden korjaamista.

Kaupunginteatterin väistötilat 

Turun Kaupunginteatterin väistötilat osoitteessa Läntinen Rantakatu 15 on otettu huomioon jo jokin aikaa sitten. Sisäilmaongelmien vuoksi osa teatterin hallinnon tiloista on siirtynyt jo aiemmin osoitteeseen Läntinen Rantakatu 15. Läntinen Rantakatu 15 on tällä hetkellä osittain tyhjä ja tilat soveltuvat toimistokäyttöön. Tiloissa on vielä vuokralla Turku 2011 -säätiö vuoteen 2016 saakka, jolloin säätiön toiminta loppuu. Läntisellä Rantakadulla on siis varauduttu tähän väistötilatarpeeseen ja osa tiloista on ollut tarkoituksellisesti tyhjänä. Tämä kiinteistö kuuluu Fortuna korttelin alueeseen.

Muut teatterin tukipalvelut siirtyvät osoitteeseen Hyrköistentie 35, jossa sijaitsee entinen Pernon koulu. Ilkivallasta aiheutuneita korjaustöitä on jouduttu tekemään vuositasolla useilla kymmenillä tuhansilla euroilla. Kun kiinteistöön saadaan vuokralainen, joka käyttää tiloja päivittäin, vähenevät nämä ilkivallasta aiheutuneet korjaustyöt huomattavasti. Kiinteistön sijainnin ja kunnon takia sinne ei ole löytynyt vuokralaisia vaikka tiloja on vuosien mittaan esitelty useille eri tahoille (mm Raision kaupunki, puolustusvoimat, useat eri liikuntajärjestöt, kulttuuritoimijat, taitelijajärjestöt). Yksikään näistä tahoista ei ole ollut kiinnostunut tiloista, suurimpana syynä tilan sijainti, vaikkakin liikenneyhteydet ovat hyvät ja parkkipaikkoja paljon.

Koska kaupunginvaltuusto on edellyttänyt, että muut väistötilat haetaan kaupungin omistamista tiloista, ulkoisia tiloja ole haettu. Edellä mainitut vaihtoehdot ovat olleet lähes ainoita teatterin käyttötarkoitukseen soveltuvia tiloja, jotka ovat olleet käytettävissä.

Pääskyvuoren kasarmi

Kiinteistöliikelaitokselle on siirtynyt tiloja puolustusvoimilta vuoden 2013 keväällä. Tyhjiä tiloja on melkoisesti, kuitenkin lähinnä varastoluolia, joiden käyttö varastotiloinakin on hankalaa, koska sisäänkäyntiovet ovat pieniä eikä niihin voi varastoida isoja tavaroita. Tiloja on tarjottu ensin kaupungin omille toimialoille. Tilojen käyttökustannukset ovat huomattavat ja koska käyttöä pitäisi löytää, osa tiloista on ollut välityksessä.

Paattisten aluetalo 

Paattisten uuteen kouluun rakennettiin kirjasto ja päiväkoti, koska elinkeinoasiamies siirtyi muualle. Tästä syystä on tyhjänä nyt useita satoja neliötä aluetaloa on tarjottu yksityisen sektorin päivähoitokäyttöön mutta heillä ei ole tarvetta alueella. Paattisilla ei ole juurikaan vuokramarkkinoita. Tilaa on tarjottu myös omien päiväkotien väistötiloiksi.

Kalevantie 12, Vanha Littoistentie 12 

Tila on ollut lähes tyhjänä sen jälkeen, kun työkeskus muutti Pansioon. Sisäilmaongelmainen kohde, jota vaikea vuokrata. Kohde on välityksessä, jos löytyisi väliaikaista käyttöä. Tavoitteena on kiinteistön myynti.

Ruissalontien kohteet

Ruissalontiellä on muutamia kohteita, jotka ovat vapautuneet Kuntecilta, Turun Seudun Rakennustekniikka Oy:ltä ja Turku Energialta. Tilojen selvittelytyö on osittain edelleen kesken, tilat on todella vaikeasti otettavissa ulkoiseen käyttöön, ja ne ovat melkein kaikki huonokuntoisia, ja tästä syystä ehkä vain varastokäyttöön soveltuvia. Kaikki kyseiset kohteet ovat ison uuden asuntokaava-alueen rajamailla, joten niiden korjaaminen ei enää ole kannattavaa. Vuokraaminen on väliaikaistoimintaa, ennen kuin rakennusten purku aloitetaan.

Riippakoivunkatu 34 

Vanhan kartanomiljöön alueella on sekalaista rakennuskantaa. Myyntikohde, johon ei myöskään ole tarkoituksenmukaista tehdä isompia investointeja. Osa tiloista on omassa käytössä maatilakäytössä.

Yleistä

Koulujen ja päiväkotien väistötilatarpeeseen ei juurikaan tästä kaupungin tyhjänä olevasta tilakannasta tiloja löydy, esim. toimistotilan käyttötarkoitusmuutos päiväkodiksi on niin iso korjaustyö, että siihen ei juurikaan ole ryhdytty.

Listalla on paljon ongelmaisia kohteita esim. omakotitalo puistoalueella, joka on suojeltu ja todella huonokuntoinen. Talo ei kelpaa sellaisenaan asuntokäyttöön siihen ei saa rakennuslupaa, eikä sitä voi myydä.

Oheismateriaali 1Luettelo tyhjistä tiloista syksy 2013

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää merkitä selvityksen tiedokseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.