Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta61811.12.20138

13672-2013 (020, 032)

Esitys sisäasiainministeriölle pysäköintivirhemaksun määrän korottamisesta

Tiivistelmä:

Turun kaupunki esittää sisäasiainministeriölle, että pysäköintivirhemaksun määrä korotetaan koko kaupungin alueella 60 euroon.

Kilajk § 618

Infrapalvelut, lakimiesharjoittelija Maria Vapaavuori 19.11.2013:

Pysäköintivirhemaksun määrä Turun kaupungin keskusta-alueen kalleimmalla pysäköintimaksuvyöhykkeellä on tällä hetkellä 50 euroa ja muualla kaupungissa 40 euroa.

1.1.2012 voimaan tulleen pysäköinninvalvonnasta annetun lain (727/2011) 3 §:n mukaan ” Pysäköintivirhemaksu on pysäköintivirheen laadusta riippumatta 20 euroa. Sisäasiainministeriön asetuksella voidaan kuitenkin säätää korkeammasta pysäköintivirhemaksusta kunnassa tai sen osassa, jos liikennetiheys, paikoitustilojen niukkuus, pysäköintivirheiden määrä, liikenteen sujuvuus tai muut liikenteelliset syyt sitä vaativat. Pysäköintivirhemaksun enimmäismäärä on 60 euroa. Jos kunnan eri osissa peritään erisuuruista pysäköintimaksua, pysäköintivirhemaksun enimmäismäärä on kuitenkin 80 euroa siinä osassa, jossa pysäköintimaksu on suurin. Jos kunnallinen pysäköinninvalvonta on järjestetty, sisäasiainministeriön on ennen asetuksen antamista pyydettävä lausunto kunnalta ja tarvittaessa asianomaiselta poliisilaitokselta.”

Turun kaupungin pysäköintivirhemaksua on tarkistettu edellisen kerran vuonna 2010. Pysäköintivirhemaksun suuruus kalleimman maksuvyöhykkeen ulkopuolella on ollut lähes 10 vuotta muuttumaton. Muun muassa Helsingissä pysäköintivirhemaksua on korotettu 16.4.2012 alkaen 1. maksuvyöhykkeellä 50 eurosta 80 euroon ja muussa osassa kaupunkia 40 eurosta 60 euroon. Espoossa ja Vantaalla pysäköintivirhemaksua on ollut 16.4.2012 alkaen 60 euroa ja Tampereella 1. maksuvyöhykkeellä 60 euroa ja muussa osassa kaupunkia 50 euroa. Koska Turku on henkilötiheydeltään ja muilta liikenteellisiltä ominaisuuksiltaan viimeksi mainittujen kaupunkien kaltainen, on perusteltua korottaa pysäköintivirhemaksua myös Turussa.

Viimeisin asetus pysäköintivirhemaksun suuruudesta on tullut voimaan 1.5.2013 ja tämän jälkeen Turkua suurempi virhemaksu koko kaupungissa on ollut edellä mainittujen lisäksi Hämeenlinnassa, Joensuussa, Kuopiossa, Lahdessa, Lappeenrannassa, Porvoossa ja Seinäjoella.

Ajoneuvokannan jatkuvan lisääntymisen ja asuinkannan tiivistymisen seurauksena pysäköintipaikkojen määrä on suhteellisesti laskenut ja pysäköintivirheiden määrä kasvanut. Henkilöautoja oli Turussa vuonna 2005 tuhatta asukasta kohden 423 ja vuonna 2012 vastaava luku oli 469. Pysäköinti ja pysäköintimaksun suorittamatta jättäminen haittaavat pysäköintipaikkojen suunnitelmanmukaista käyttöä. Pysäköintiin osoitettujen paikkojen riittävä kierto on tärkeää koko kaupungin alueella liikenteen sujuvuuden kannalta. Maksun korottamiselle on olemassa liikenteellisiä syitä, sillä maksun korottamisella voidaan välillisesti vaikuttaa kaupungin liikennejärjestelyjen toimivuuteen, liikenteen sujuvuuteen ja pysäköintipaikkojen saatavuuteen.

Turun ydinkeskusta-alue on liikenteellisesti vilkas ja monet liikenteelliset ongelmat keskittyvät tälle alueelle. Arvion mukaan noin puolet kirjoitetuista pysäköintivirhemaksuista määrätään keskusta-alueella. Turun keskusta-alueella sijaitsevat joukkoliikenteen paikallisliikenteen kaikki keskustan päätepysäkit. Virheellisesti pysäköidyt ajoneuvot alueella haittaavat ja hidastavat joukkoliikennettä. Lisäksi virheellinen pysäköinti tavarankuljetukseen tarkoitetuille kuormaus- ja lastauspaikoille vaikeuttaa jakeluliikennettä ja usein myös haittaa liikenteen sujuvuutta, kun jakeluliikenne joutuu pysähtymään ajoradalle.

Keskusta-alueen ulkopuolella valvotaan pääsääntöisesti tieliikennesäännösten ja liikennemerkkien mukaisten pysäköintikieltojen noudattamista. Kielloista huolimatta alueella pysäköidään määräysten vastaisesti, mikä aiheuttaa vaaratilanteita ja haittaa liikenteelle. Suojatien eteen pysäköity ajoneuvo vaarantaa jalankulkijoiden turvallisuutta kun taas jalkakäytävälle ja pyöräteille pysäköidyt ajoneuvot haittaavat ja estävät jalankulkua ja pyöräilyä. Liian lähelle risteystä tai kiinteistön ajotietä pysäköidyt ajoneuvot haittaavat näkyvyyttä ja aiheuttavat vaaratilanteita. Taloyhtiöiden piha-alueille pysäköinti taas aiheuttaa usein merkittävää haittaa alueen asukkaille ja pelastusteille pysäköinnistä saattaa seurata vaaratilanteita, kun pelastusajoneuvot eivät pääse suorittamaan työtehtäviään.

Pysäköintivirhemaksujen tarkoituksena on parantaa liikenneturvallisuutta, tehostaa pysäköintikieltojen ja -rajoitusten noudattamista sekä pysäköintimaksujen maksamista. Jos virhemaksun suuruus ei ole riittävä, sillä ei ole riittävää ennalta ehkäisevää vaikutusta rajoitusten rikkomiseen ja pysäköintimaksujen maksamatta jättämiseen. Kuten hallituksen esityksessä pysäköinninvalvontaa koskevan lainsäädännön uudistamiseksi (HE 223/2010 vp) on todettu, pysäköinninvalvonnan tarkoituksena on toimia ennaltaehkäisevästi siten, että pysäköintiin liittyvät rikkeet vähenisivät. T ähän myötävaikuttaa pysäköintivirhemaksun korottaminen, jotta maksu toimisi aiempaa paremmin ennalta ehkäisevänä keinona.

Pysäköintivirhemaksu on julkisoikeudellinen, rangaistuksen luonteinen maksu, jonka tulee olla suuruudeltaan sellainen, että se ohjaa pysäköintiä koskevien määräysten asianmukaiseen huomioimiseen ja noudattamiseen. Tehokas pysäköinninvalvonta edistää liikenteen sujuvuutta ja turvallisuutta. Pysäköinninvalvonnan ennalta ehkäisevän vaikutuksen syntyminen edellyttää riittävän korkeita pysäköintivirhemaksuja.

Pysäköintivirheen tekeminen on yhä useammin tietoinen ratkaisu, eikä 40 ja 50 euron määräisiä pysäköintivirhemaksuja voida pitää riittävinä ehkäisemään piittaamattomuutta pysäköintisääntöjen noudattamisessa. Pysäköinninvalvonnan vaikuttavuuden lisäämiseksi ja liikenteen sujuvuuden turvaamiseksi on tarpeen korottaa pysäköintivirhemaksu 60 euroon Turun kaupungin alueella.

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää esittää sisäasiainministeriölle, että pysäköintivirhemaksun määrä Turun kaupungin alueella korotetaan 60 euroon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiSisäasiainministeriö, poliisiosasto